自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

franwu 發表於 19-1-21 14:23
回覆 m--m 的帖子

哈哈,心底話應該放係心底,岩岩學識

……

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意

子爵府

franwu 發表於 19-1-21 14:23
回覆 m--m 的帖子

哈哈,心底話應該放係心底,岩岩學識

我反而掉轉,愈老愈坦白,激親唔少人
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

爛在肚子中

子爵府

回覆樓主:

忠言逆耳,但要睇對象囉,和自己關係密切的人係要坦白,如果一般街外人,慎言是必須。

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲要唔好做好人,D人以為老馮

侯爵府

回覆 franwu 的帖子

發生什麼事? 為何有此感觸?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

大帥哥話齋, 信任係一把刀, 俾佐人, 人地一係拎黎捅你, 一係拎黎保護你。
心底話, 要同信得過既人講, 係咪真係信得過呢?! 真係要好好考慮清楚。
有時, 心底話還是藏在心底比較好。
Childhood is journey, not a race.

用戶要求終止服務

回覆 是是但但 的帖子

就算信得過,聽左你既心底話,係好定唔好,都會對你有judgement.
所以呢個世界唔多數會都係會傷害你

水晶宮

agree

男爵府

回覆樓主:

學識左好耐,心地話幾熟都唔會講
只會同老公講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我都學識咗,D人成日叫私有咩講出黎,到我講又批評到我死,有D野無絕對岩定錯,就算我知我自己有野做得唔好,都係想人聆聽下,唔係要人插多我幾刀!!!

用戶要求終止服務

回覆 littlecar 的帖子

Exactly,無可能對你無judgement,就算心唔講。內心都會覺得你抵死,等等

翡翠宮

franwu 發表於 19-1-21 15:34

Exactly,無可能對你無judgement,就算心唔講。內心都會覺得你抵死,等等 ...

有一次我知自己唔好,不過有時情緒控制唔到,件事自己都未平伏就去講出黎去求助,但換黎既又係批評,潛意識我又走番去保護自己既位置,攪到自己好DOWN。 雖然浪費咗自己既真心,但真係上咗一課,果D咩都收收埋埋既仲可以同人講自己好正面,咁我何苦自討沒趣!!!!

用戶要求終止服務

所以我以後咩都唔講~
呢個世界見你有唔好,就一定會批評你。

聖人上哂身咁。

Mnbvcxdsa    發表於 19-1-21 21:10

男爵府

回覆樓主:

其實要珍惜肯同你講心底話嘅人,人越大越少人會講心底話,尋日聽道講,我覺得好啱!人地唔想你錯落去先講真話,呢D先係真正朋友!

翡翠宮

franwu 發表於 19-1-21 15:47

所以我以後咩都唔講~

要遇上一個真心既朋友先可以,但都只可以講8成,其他人真係睇你好表面既野,邊個會花時間去理解你前因後果,所以批評得好易亦唔會介意傷害到你,仲可以大大聲講我為佢好講事實係佢接受唔到!!!!

franwu    發表於 19-1-21 15:58
franwu    發表於 19-1-21 15:57

用戶要求終止服務

回覆 小方b 的帖子

我身邊太多呢D人。好多人唔去教訓,就中意教訓我。
當教訓我既人,自己又係咪好好呢?

點解咁多人唔去教訓要成日同我講道理,人愈大,就愈唔中意聽人地意見~

翡翠宮

小方b 發表於 19-1-21 15:52
其實要珍惜肯同你講心底話嘅人,人越大越少人會講心底話,尋日聽道講,我覺得好啱!人地唔想你錯落去先講真 ...

要睇TIMING 一個真心明友唔會係你好無助既時候同你講你事實係無用,你點點點唔岩

首頁

尾頁

跳至