夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

我本來同外家關係幾好。

生咗個女之後,原本我媽就來了幫忙,因為我倆要番工。

過了兩年發覺太太同我媽不太合(太太一路有投訴話冇生活空間),所以便請了個工人代替我媽。

我外母就用要睇住工人為由過來我家暫住,我初初不以為然就沒有反對。

並且自己出首期買了間三房的單位。

但外家係都要借多少少錢比我哋話供樓辛苦,而我當時已經反對因為我出個份已經可以上會,但我老婆二話不說把錢拿了放進供樓上⋯

結果外母就好似自己家一樣搬了進來,她自己有老公有仔女又唔回家照顧他們。

她在我家裏好似自己大曬咁指指點點,要所有野都要聽她的,不然一哭二鬧給我老婆壓力要順著她。

她不懂教工人,另所以野都要依賴外母,又整天話工人沒用幫不到忙。

最討厭的是她把第三間房變成雜物房並要和我女兒一起睡覺。最後我辛苦訓練到可以獨自睡覺的女兒變成每晚要同大人睡才可以。

她有經常佔據我同老婆的時間,每晚要睡覺前同我老婆傾計到很晚。結果我同老婆晚上獨處的時間都沒有!

外母教我女兒的方法也是我不能認同的,她是給好多壓力我女兒又罵我女兒蠢,並常常和其他小朋友比較。

我多次同外家傾(到吵鬧)之後,她們也不了了之。最後永遠是「愛屋及烏」和「你忍下啦」和「要孝順父母」

我聽我外父同老婆講要忍下,結果過了一年更變本加厲。而我老婆又學她的這一套,要我乜都就她又話我大男人所以要好似外父聽外母一樣,時時要聽她的。最後我發覺可能是這樣才縱慣了外母。

最近有幾次我媽想看一看孫女。外母她專登帶我女兒去其他地方話沒有空,並樣我媽白走一趟。最後我叫女兒自己打電話約嫲嫲,結果外母知道後發我女兒脾氣!!!

我已經到忍無可忍的地步,我已經對我外母全家人由愛轉變為恨。我同我老婆傾過很多次,只要外母還住情況只會越來越壞,但她仍問我「為什麼不能原諒她媽媽,因為大家是一家人

如果不是為了女兒,我一定會離婚!

我可以點算?可唔可以申請禁制令不能讓外母來我家?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為咁樣99 就無機會入侵!!! 2個揀一個, 佢梗係揀自己阿媽!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

好好地同太太傾下, 首先要冷靜, 唔好只講自己對外母感觀。
可以從教育女兒呢個POINT著手。
同埋要同太太講, 佢容忍唔到99既入侵, 你尊重佢, 最後唔洗99幫手湊, 改為請工人。但同樣地, 你曾經嘗試過同外母相處, 但事實証明, 大家融合唔到! 話佢知你已經去到一個容忍唔到既極限, 請將心比己, 當日99一齊生活時, 你容忍唔到, 兩公婆都會去尋求其他方法嘛! 現在掉轉頭就唔可以?
同太太講, 唔想再破壞大家關係, 到一個無法挽回既地步, 真係要好好解決。

大前題, 說時必須要CALM DOWN 自己, 切忌扯火。大家都係想頭家好, 一扯火, 有時就會講了唔應該講既野。
大家要冷靜地商量。
Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

同情

洋房

我都有同老婆討論過,最後都會係佢話唔同佢媽住等於唔愛佢,然後就話要離婚⋯⋯

我老婆有話我唔錫佢,回家又乜都唔幫手,又唔同佢傾計。

事關乜都係外母做曬,我一插手都會有不開心收場。
老婆同外母傾計都到十一,二點,我都要睡覺啦⋯⋯

家用又比到足,我每月只有兩千洗。
好多時外母仲自己帶我個女出街(約埋我老婆),一回家已經八九點。
結果自己番到屋企一個人(同工人)搞到我完全好似外人一樣⋯⋯

我只好怨人善被人欺…

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

層樓有無外母名? 如果無, 都好D!

大宅

求求其其123 發表於 19-1-21 11:12
我本來同外家關係幾好。生咗個女之後,原本我媽就來了幫忙,因為我倆要番工。過了兩年發覺太太同我媽不太合 ...

樓主, 請儲錢還番D錢俾你外母, 還哂錢先可以做到任何野。

將第三間房入面既野全部清走, 然後叫你媽媽搬埋入去住。 你外母鬧你女兒蠢及同其他小朋友比較, 你就鬧番你老婆蠢及同其他女人比較! 以牙還牙! 你外母同老婆嘈你, 你就叫佢地原諒你!

瑪瑙宮

求求其其123 發表於 19-1-21 11:53
我都有同老婆討論過,最後都會係佢話唔同佢媽住等於唔愛佢,然後就話要離婚⋯⋯

我老婆有話我唔錫佢,回家 ...

咁我覺得你老婆好唔識做. 點會比呀媽住响自己屋企, 係都要問左你得唔得先喇.

無架喇, 睇下你忍到幾時爆.

洋房

回覆 ingrid000 的帖子

我現在是這樣想的,先還清再要佢走(可能是我的幻想)。但係睇到佢無理罵我女兒,我真係頂唔順。
真係好想有其他更快的方法 !

而我自己就不想麻煩我媽媽。

我就是不明白點解我外母是有這樣迷的自信,總是認為自己全對。

洋房

回覆 cy101 的帖子

只有我同老婆名。但老婆係都唔同意賣咗佢,又話佢家人有出錢所以外母有權住⋯我完全有被欺騙的感覺!

大宅

求求其其123 發表於 19-1-21 12:21
回覆 ingrid000 的帖子

我現在是這樣想的,先還清再要佢走。但係睇到佢無理罵我女兒,我真係頂唔順。

1. 盡快還清條數先

2. 第三間房唔使清走任何野/或可以變書房(不要放床)!

3. 你同你個女瞓, 叫你老婆同番佢呀媽瞓! 或者可以買/訂造張單人床 (2.5尺闊床, 只可容立你女兒一個人瞓)!

4. 都係果句, 你外母鬧你女兒一句, 你鬧番你老婆一句, 仲要贈多佢一句: "都做人呀媽了, 都仲未介奶! 點指意你湊個女呀?! 乜鬼都靠呀媽! 我係娶你, 而唔係娶你呀媽呀!

洋房

其實我想問一下專家。

如果以最壞打算,我最後頂唔住要離婚。

可唔可以唔分家產,同可以拿女兒的全部撫養權?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

求求其其123 發表於 19-1-21 11:12
我本來同外家關係幾好。生咗個女之後,原本我媽就來了幫忙,因為我倆要番工。過了兩年發覺太太同我媽不太合 ...
可能佢亞媽幫到

珍珠宮

BK Milk勳章

咁外家其他人唔駛外母照顧? 搬埋入嚟就幾奇怪, 不過咁, 始終同你走到老嘅係你太太, 放棄唔可惜嗎?

子爵府

我覺得,其實你和你老婆好難行下去。你們現在只留下利益,無了愛如何走下去。不如早點決定,如老婆還清醒誰是自己家人的還有機會,否則去到尾都一樣。(我話你們自己家)(每個夫婦都會有各自的家人,但這對於你們家是親人)

洋房

回覆 siujanjan 的帖子

佢哋自己有屋,自己日日出街食飯都無所謂(可能仲開心)…外母就周圍同人講幫我吔好辛苦,但叫她走又不願走。
老婆又係都要佢來幫手。我真係唔明點解她們可以咁固執

大宅

求求其其123 發表於 19-1-21 12:39
其實我想問一下專家。

如果以最壞打算,我最後定唔住要離婚。

樓主, 間屋你同太太名, 點都係要分家架啦, 贍養費個官判幾多就幾多, 其他財產我就不清楚了, 最好問吓律師專業意見。 你必須記抵每日外母/老婆如何鬧/打/教女兒, 最好錄埋音。 另外, 如果你真係行到最尾離婚呢步, 你呢段時間keep住盡量對你女兒好D, 多D陪佢玩, 陪佢每晚閲讀及做功課, 帶佢多D去行山, 圖書館, 參加多D親子班,....之類, 總之你一放工或假期就把大部份時間陪住佢。 當中, 你亦要抽一些時間幫手做家務(免得你老婆將來喺個官面前以此為籍口話你放工回來乜都唔做, 實有好多時間陪個女玩啦~!) 甘樣, 你勝算會大D。

以上只是我個人意見, 最好問律師意見。

大宅

求求其其123 發表於 19-1-21 12:39
其實我想問一下專家。

如果以最壞打算,我最後頂唔住要離婚。

簽咗紙無得話唔分,係睇下邊個身家多d啫,就算層樓只得1人名,而又係婚後先買,到最後離婚收場,層樓係要1人1半的

男爵府

回覆樓主:

你呢個故事好似曾相識。
不過角色掉轉左。多數係99入主屋企, 男人叫老婆"忍下"。結過老婆頂唔順離婚。
唔信你去婆媳版望下

子爵府

回覆 Solarflare 的帖子

Yes 男版婆媳糾紛

首頁
12345...6

尾頁

跳至