夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-1-21 13:37
回覆 Solarflare 的帖子

Yes 男版婆媳糾紛

係。或者呢位苦主可以係婆媳版學到野。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

始作俑者係你老婆,佢唔默許,你外母點會得寸進尺?
邊個女人唔鐘意痴住亞媽?你老婆倚靠住你外母,乜都有自己亞媽安排妥當,已經當你係外人,兩夫妻冇商冇量,咁嘅關係點行落去?
同你老婆講,加按層樓還番舊錢比你外母,佢恃住層樓有份比錢先會咁聲大夾惡。
還晒錢一定要外母搬走,不拖不欠。
奶奶,外母要睇孫女,歡迎,但留食不留宿。
主 賜 平 安

複式洋房

求求其其123 發表於 19-1-21 11:12
我本來同外家關係幾好。生咗個女之後,原本我媽就來了幫忙,因為我倆要番工。過了兩年發覺太太同我媽不太合 ...

倾掂巨咯,你20出头?

洋房

回覆 Dada^(00)^ 的帖子

樓D錢不是問題⋯⋯
最緊要係自己苦心耕耘的私人投資.

琥珀宮

痴線架你外母,同你老婆講要你接受個變態外母,點解佢自己又唔可以接受你阿媽(99)呢?你老婆同你外母都XXX

洋房

回覆 FF0318 的帖子

快四章... 结婚都10多年。 我覺得好唔捨得,但是又好唔開心。

大宅

求求其其123 發表於 19-1-21 14:08
回覆 Dada^(00)^ 的帖子

樓D錢不是問題⋯⋯

張D錢財當作**家用**逐D逐D轉去你父母戶口度得唔得? 表面係餽贈(家用), 實則暫存, 叫你父母幫幫手。

瑪瑙宮

求求其其123 發表於 19-1-21 14:14
回覆 FF0318 的帖子

快四章... 结婚都10多年。 我覺得好唔捨得,但是又好唔開心。

我驚你話離婚, 你老婆又話生又話死.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你同老婆講,
佢爸爸好慘,有老婆等於冇老婆,
如果佢父母老來離婚,
就係佢害左佢地。
叫佢媽返屋企,
周末才來住,
等佢走左,
就快手幫佢將所有行李搬返去,
同老婆講,話為左公平,
外母和99都唔俾再嚟住。

男爵府

我本來同外家關係幾好。生咗個女之後,原本我媽就來了幫忙,因為我倆要番工。過了兩年發覺太太同我媽不太合 ...

你老婆會唔會好驚99又番黎丫?
如果佢之前同99住過, 無晒自由, 應該會好驚, 怕你趕走外母其實係想鋪路比99重新入主。

而且你老婆育兒觀念可能比較接近你外母, 而你就比較嚴啲同希望個小朋友獨立啲。而外母係度佢就可以有藉口"跟呀媽果套"。

我諗你可以同老婆傾下, 問下佢所擔心既係咪我講果啲。你可以保證不會比99 "重新入主", 換來你太太保證外母搬回自已家。育兒觀念2公婆閂埋門傾掂佢, 你會尊重老婆意見。

叫外母走一定唔容易, 正所謂請神容易送神難, 佢住左幾耐? 住得愈耐愈難趕走 (女人有"霸地盤"天性) 你要預左外母會扭盡六壬要求留底, 一哭二鬧三上吊。

(下個post續, 字數max左)

男爵府

1. 借你阿媽過橋,話你阿媽都想嚟住,話你不孝,你話自己好唔開心,唔想咁對阿媽,應該公平啲,兩個都係上嚟探下孫仔就好

2. 將自住樓租出去比人,自己响出面搵屋租,請工人,話新屋冇位,叫佢阿媽返佢自己屋企住

3. 離婚。呢個可能你要另開POST問,點樣舖排先對你拎撫養權最有利。

加油呀!

大宅

有無機會同老婆行下旅行2人世界?
然後洗下佢腦,2個人有幾開心?

男爵府

"請"外母走之前, 必須同你老婆傾好, 心臟要強。否則外母幾滴眼淚又立即變番原狀。

強調一家一主, 你當初娶既係佢, 唔係佢老母, 家庭主軸應該係你地2公婆, 而唔係外母控制一切。你頂唔順終有一日可能會同佢離婚, 問佢係咪想自已同阿媽過埋下半世? (99亦然, 唔好比99 回來住)

而外母自已個家庭呢? 做乜唔搬回去? 佢長期同個老公分開, 會否膽心佢去滾? 男人 lonely 好難講, 到時外父外母可能會離婚。

外母住係度, 有可能搞到2個大好家庭散左。跟本係無謂。你老婆今日心軟唔請外母走, 結果只有自已親手破壞自已婚姻+父母婚姻。叫佢好好想清楚。

男爵府

回覆樓主:

仲有一個可能性就係外父跟本唔想外母番去。
因為佢都頂唔順個老婆
你外母都似係一個 control freak.
佢番去, 你外父天天要對住呢件惡野了。

洋房

回覆 Shinglo2018 的帖子

有試過⋯⋯但外母每次一定會要求一起去。我老婆就話佢可以睇小朋友。

結果途中非常多不愉快事件(我有一次真係想跳橋。)

最後,現在每逢假期我老婆同個女都同外母去旅行。
而我就自己一個在家。

有時覺得好似我老婆有外遇咁⋯⋯

洋房

回覆 soso1227 的帖子

我外父話無所謂,有幾次我同外母吵架打電話比佢仲知道佢開緊 P。我覺得佢都唔想同佢老婆住。而佢個仔結完婚都話明唔同佢住。

洋房

回覆 Solarflare 的帖子

謝謝,我會試下。

公爵府

如果咁不如叫埋你啊媽過來,反正大家都有出錢,咁咪兩老各嚟一個,俾你老婆又感受下,冇計嘅,因為最主要係你老婆,唔係佢啊媽,主要你搞掂你老婆,就咩事都冇

公爵府

求求其其123 發表於 19-1-21 15:03

我外父話無所謂,有幾次我同外母吵架打電話比佢仲知道佢開緊 P。我覺得佢都唔想同佢 ...

咁呢個外母真係唔識做喇,最緊要都係你老婆,主要佢肯出聲就咩都好做

男爵府

求求其其123 發表於 19-1-21 15:03

我外父話無所謂,有幾次我同外母吵架打電話比佢仲知道佢開緊 P。我覺得佢都唔想同佢 ...

掉番件何東獅比你外父啦。
個老婆個佢自已娶架 。而家想你啃埋。

首頁
12345...6

尾頁

跳至