夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 mini1204 的帖子

我有想過,但是很不甘心。
同埋 maisy lee 分析得對。
離婚分家費太高,又有可能沒有了女兒。

自己已經不是年輕了,有很多野都無法從頭嚟過

伯爵府

有時見到post
不論男丶女(媽寶)結咗婚生咗小朋友之後樣樣都話自己唔識、搞唔掂
事無大小都要拉埋其他人幫手
真係嘆為觀止

子爵府

求求其其123 發表於 19-1-21 16:35
回覆 koalachan2002 的帖子

我老婆唔制。又話冇錢有話外家唔等錢洗!之前話還錢,結果發現沒有⋯

樓主, 如果你諗住最後一步係離婚, 你計清楚條數先好還比外母, 因為你點還, 你都會比人鬧, 更絕的不是還本+利息, 係樓升值的差價等, 而且還完一樣可以唔走.

但如果離婚, 因為你們層樓是各人一半, 那就應該借的都是還一半才是, 另一半他們母女自己攪掂.

條數清楚後, 你有錢, 離婚時可以比多D 太太, 但重點係大方比, 而唔係比左人地都唔知, 仲要比佢地鬧.

其實都係個句, 先攪掂老婆企妳個邊為妙, 做人可以說是一場戲, 點樣做化睇你自己, 衰D 講同老婆訓和溫馨的係你, 唔係妳外母, 試下自己可否先處理到, 如果老婆都攪唔掂, 攪外母係無意思的, 一攪就離婚, 除非你已準備好.

翡翠宮

求求其其123 發表於 19-1-21 17:43

如果係我, 繼續咁生活落去, 到臨死一刻就真係唔甘心
從來無好好生活過

大宅

soso1227 發表於 19-1-21 16:00
如果係因為惡外母離婚,
你都應該俾個保障你老婆和女,
講到尾,你層樓都係俾首期供,

如果係女人跟著個媽寶老公,唔通又好應該分自己d家產比佢咩。
老實講,比著我就爆鬧外母,收埋個女唔比佢見麻麻,抵鬧啦!
睇佢仲有無面係度住!
晚晚唔比外母有教好訓又得,拍醒佢!
佢地都無證據證明外母借錢比樓主。佢比佢嘅女,佢個女層樓有名,出返一份好正常。
樓主無話要借,佢老婆借呀媽咋

大宅

其實睇番之前你媽媽黎幫手 但你太太唔鐘意 會唔會果段時間你媽媽同太太發生左啲咩

公爵府

求求其其123 發表於 19-1-21 17:43

唯一方法,只有離婚!學JM話齋大一大你老婆,如果大唔到就離婚啦,咁嘅老婆,娶一送二(送埋外母),咁嘅老婆已經難頂,仲送埋咁嘅外母,真係比死更難受,咁樣結婚生活真係唔知為乜,離婚好過啦,還你自由,你仲可有機會重生,你唔肯離婚的話,真係别無他法,你就继續生活在地獄中,萬刧不復。

子爵府

女兒比人罵蠢自尊心有受傷嗎?有沒有情緒出現問題?建議你找找婚姻輔導或家庭治療,也要坐下來同你老婆好好地詳談吓你們之間如何走下去。
I support autism acceptance!

翡翠宮

畀面勳章

如果真係講離婚,小心佢地以後唔俾你見個女,依你外母的處事方式,好大機會不斷係個女面前講你壞話,然後慢慢慢慢唔俾你見。
而家你只有二千元用,首先要搞好自己財政,否則到時爭取撫養權的機會不大。放假唔好再俾佢地三個人去旅行,得閒要同個女多d親子時間,影埋相留證明。
祝你好運。
日日是好日

大宅

同你太太講, 你已經忍無可忍現在嘅生活 ,如果佢唔肯叫佢媽媽走,你就會自己出去租個單位自己住,以後唔會供樓唔會畀家用,屋企所有支出都唔會出,但呢一個方法會傷害你同太太之間嘅關係 ,你想清楚先好做 ,如果佢問你咁係咪等於離婚,你就話唔係,話自己依然好愛佢,好愛女兒同呢一個家庭,只 係你實在無法忍受現在嘅生活 ,所以想試下咁樣分開住,畀大家好好想清楚究竟想同邊個生活, 如果你太太真係想同佢媽媽生活 多過同你,咁就真係冇辦法

洋房

既然原本生活好,只係因為外母就放棄段婚姻家庭又好唔值。佢唔肯搬走,又講唔聽,軟既唔得就要硬。辛苦啲你媽媽都要,請佢過埋黎住,如果你老婆反對,你話大家平等,佢媽可以來住你媽都可以,要搬走2個媽媽一齊搬。層樓佢出左錢又點,你夠有出,同佢鬥無賴!

之後再減家用!咩理由都好,唔好比咁多錢你老婆,無錢就會易啲妥協。到時講條件都比較容易。

對住小人要用小人方法!太好人會比人烚,鬥無賴,唔駛理佢地講咩!豁出去!加油為自己同個女而努力!

男爵府

你老婆好有問題,你都叫你媽媽入嚟住,比返顏色佢嘆

男爵府

求求其其123 發表於 19-1-21 16:35
回覆 koalachan2002 的帖子

我老婆唔制。又話冇錢有話外家唔等錢洗!之前話還錢,結果發現沒有⋯

宜家開始cut佢家用,問佢怕未
做人,5好難为自己

子爵府

回覆樓主:

女媽寶!
好難頂!

我係你我會先不動聲色
不幾氹掂老婆先
完全唔講外母壞話
爭取返個老婆去自己嗰邊先
然後再做到個形勢係老婆都覺得佢媽煩
由佢叫佢媽走,唔好阻住你哋二人和三人世界

依家你外母好似乜都企你太太嗰邊
你輸梗

你要做返個老公先,到你同老婆連返成一線,你外母就無戲唱

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

你外母乜都做晒益左你老婆,你可以隻眼開隻眼閉。
培養阿女自理,有機會就比佢做,機會少都唔死得人。
你外母侵佔二人世界或家庭樂就可以同老婆爭取返(唔用投訴方式,真情去感動佢)
女方面要鞏固下感情,touch wood 離婚問佢跟邊個,唔跟你點爭都無用。
對外母,如你同佢嘈,係你無風度,老人家都唔讓,好蝕章。
睇開d, 慢慢贏返個家返來。加油。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

2024年龍年勳章

同老婆夜深人靜時,出街好好傾下得唔得?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

相見好同住難,99同新抱,外母同女婿,點都唔好一齊住

首頁

尾頁

跳至