齊來分享糖尿病:秋葵降血糖真係咁犀利?

fitfish
|

好耐無吉过手指。以前早餐後多数過10度。有時八九度。

近期食完晚飯坐下再去急步行二十分钟。要出汗的。一星期五次左右

昨晚食了十條烚秋葵

今朝早餐後。血糖6.1

早餐食了一碗麥皮。咖啡。無食方包。食一片方包可能高多2度
Poyau
|
好見效
chung_ma
|
fitfish 發表於 19-1-21 11:24

近期食完晚飯坐下再去急步行二十分钟。要出汗的。一 ...

我通常切左浸水飲,唔知功效是否無咁好
fitfish
|
正常人飯后血糖多数係4.X。 5.X
wcpcelia
|
豬BBBB
|
可以點煮?
juliemania
|
秋葵真係好好咖,最衰佢表面有毛毛又要食埋,我好怕食有毛毛野,桃可以去皮我都吾食咖,克服吾到
chole16
|
juliemania 發表於 19-1-21 12:55
秋葵真係好好咖,最衰佢表面有毛毛又要食埋,我好怕食有毛毛野,桃可以去皮我都吾食咖,克服吾到
...

一定要食埋啲毛先好㗎咩? 我用鹽擦走啲毛㗎喎。

docomo
|
我見而家有秋葵粉賣,唔知功效係唔係一樣?
fitfish
|
上次D秋葵又细隻又嫩又甜

昨日的較大隻。即時觉得D毛杉口又無咁甜
fitfish
|
秋葵每晚食十隻。包你早上去厕所暢通

秋葵要佢D潺先有效
somhine
|

我老公前排枕住一個月朝早都飲一杯秋葵水,對佢冇咩效,血糖冇落過咁濟~
不過便便暢通係真
CINDYC
|
fitfish 發表於 19-1-21 11:24

近期食完晚飯坐下再去急步行二十分钟。要出汗的。一 ...

多謝分享,不過秋葵少食,反而涼瓜每星期都會滾湯。除了血壓,涼瓜原來對血糖都控制好好,樓主可試下。
hoikiuqq
|
docomo 發表於 19-1-21 13:15
我見而家有秋葵粉賣,唔知功效係唔係一樣?
請問在那有得買?
mugtaitai
|
somhine 發表於 19-1-21 13:46
我老公前排枕住一個月朝早都飲一杯秋葵水,對佢冇咩效,血糖冇落過咁濟~
不過便便暢通係真 :hap ...

我老公試過都係無效,但我姑仔又見效,可能唔同人體質唔同,效用都唔同
docomo
|
hoikiuqq 發表於 19-1-21 14:08
請問在那有得買?

我家人去台灣時買的
fitfish
|
應該運動。介口。減肥最有效
fitfish
|
somhine 發表於 19-1-21 13:46
不過便便暢通係真 :hap ...
試下晚晚灼十條秋葵食
caryfox
|
juliemania 發表於 19-1-21 12:55
...

用粗鹽『撒吓』秋葵表面,會撒去部份毛毛
油麥麥
|
繼續加油