齊來分享糖尿病:秋葵降血糖真係咁犀利?

orangeca
|
fitfish 發表於 19-1-21 11:24
好耐無吉过手指。以前早餐後多数過10度。有時八九度。

近期食完晚飯坐下再去急步行二十分钟。要出汗的。一 ...

糖尿的人最需要邁開腿多運動

fitfish
|
秋葵洗下就灼。试过浸住。一陣就出晒潺
fitfish
|
试过減重10磅。糖化血红素hba1c跌了3度
Swany288
|
docomo 發表於 19-1-21 13:15
我見而家有秋葵粉賣,唔知功效係唔係一樣?

聽講話秋葵最有效用係入面D潺,秋葵粉會唔會冇咁有效?

docomo
|
Swany288 發表於 19-1-21 15:17
聽講話秋葵最有效用係入面D潺,秋葵粉會唔會冇咁有效?

我都係咁諗,如果有效就好啦,因為我堅怕佢d潺,所以食唔到新鮮秋葵。
|
fitfish 發表於 19-1-21 13:26
秋葵每晚食十隻。包你早上去厕所暢通

秋葵要佢D潺先有效

D潺
mandysio
|
如果秋葵當菜炒有冇用?
cassie0025
|
最鍾意冰鎮秋葵, 再加少少wasabi
ayi1
|
cassie0025 發表於 19-1-21 18:44
最鍾意冰鎮秋葵, 再加少少wasabi

好正,仲有秋葵乾都好好味
tsung
|
有效
女皇陛下
|
我之前body check話血糖偏高,食左秋葵後有改善
變番正常水平
chickenwing2006
|

KWOKS
|
fitfish 發表於 19-1-21 15:08
秋葵洗下就灼。试过浸住。一陣就出晒潺

請問你會切頭灼嗎?
fitfish
|
KWOKS 發表於 19-1-22 03:38
請問你會切頭灼嗎?
無切 会漏潺的嫩的頭都可食 老的咬剩個頭

BEBE4U
|
我好鍾意食秋葵,一食食成十幾條,有時忍唔住會走去茶木度食。等我都推介下比阿媽食,降下血糖先
fitfish
|
BEBE4U 發表於 19-1-22 10:02
我好鍾意食秋葵,一食食成十幾條,有時忍唔住會走去茶木度食。等我都推介下比阿媽食,降下血糖先
...
我覺得應要食十條以上才有效
vta137
|

我好鐘意食,超好食,但我唔知點解成日血壓低
fitfish
|
vta137 發表於 19-1-22 10:08
我好鐘意食,超好食,但我唔知點解成日血壓低
試下吾食一牌看如何
血压低係好事 血压越老越升

sasatt
|
秋葵烚熟點豉油wasabi好好味架
但我食得多會胃痛
我試過食番石榴都好降血糖