懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽媽,幾多週開始要飲魚湯呢?
有無話煲咩魚比較好?有無食譜參考一下啊?

公爵府

C_line_pi 發表於 19-1-21 14:02
...

魚湯幾時都可以飲,我自己係比較鐘意飲鯽魚湯嘅,我冇特登幾時飲架wor

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-21 14:46
魚湯幾時都可以飲,我自己係比較鐘意飲鯽魚湯嘅,我冇特登幾時飲架wor

要加咩材料一齊煲呢?要煲幾耐㗎?

珍珠宮

應該都可以一路都可以飲魚湯

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-21 14:46

可以試下湯;
1/ 紅衫魚蕃茄薯仔湯:
蕃茄4個、薯仔2個、紅衫魚1斤、生薑三片。加水蓋過晒所有材料大概六碗水,水滾後以中火滾30-40分鐘,待薯仔熟了便可以。
2/ 黑豆鰂魚湯:
黑豆一兩、鰂魚一條、紅棗去核四粒、生薑二片。用五-六碗水煲,水滾後以中火繼續煲25分鐘就飲得。
注意:黑豆最好炒一炒才煲,被免有胃氣。如果剖腹產後就不要落薑。紅棗就只能在十二朝過才落。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我平時都有食魚,到懷孕後期就開始飲魚湯。紅衫、大眼雞我都好鐘意。

公爵府

DaDaSin 發表於 19-1-21 19:10
可以試下湯;
1/ 紅衫魚蕃茄薯仔湯:
蕃茄4個、薯仔2個、紅衫魚1斤、生薑三片。加水蓋過晒所有材料大概六 ...

我煲鯽魚湯好簡單,就煎下條魚,放幾片姜,清淡啲,覺得好清甜

水晶宮

C_line_pi 發表於 19-1-21 14:02
...

冇所謂吧,冇話一定要飲,隨你自己喜歡。

營養學角度睇,湯水唔係特別有營養,除非你連湯料食。要魚嘅營養不如食魚。

別墅

hoganbaby 發表於 19-1-23 11:14
我煲鯽魚湯好簡單,就煎下條魚,放幾片姜,清淡啲,覺得好清甜

明白,thx

別墅

近排愛上左呢個南瓜洋蔥三文魚骨湯,正
http://www.####.com/257910/24parent/【鄭小b之成長日誌】洋葱南瓜三文魚骨豆漿湯/

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得係睇個人既,有D飲極都冇奶

首頁

尾頁

跳至