論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

男爵府

回覆樓主:

可否詳細講下件事?
時地人事?

大宅

Solarflare 發表於 19-1-21 19:13
可否詳細講下件事?
時地人事?

幾乎每次打電話俾佢都唔會聽,又唔覆whatsapp
我返緊工要同佢傾照顧bb 嘅野,例如餵奶,佢唔會打返電話俾我或主動update我
如果我對住個cam講野,佢就扮聽唔到咁
但如果關於佢自己私人野,例如要去買M巾,佢先會揾我
Bb 訓緊覺我又唔可以對住個cam 講野
我成日要(emoji)實個cam 都好攰

子爵府

Pokemongo 發表於 19-1-21 19:24
我返緊工要同佢傾照顧bb 嘅野,例如餵奶,佢唔會打返電話俾 ...

剷佢一鑊,你工人當你冇到!

我冇試過工人會故意唔聽電話

wcpcelia    發表於 19-1-23 10:59

男爵府

我返緊工要同佢傾照顧bb 嘅野,例如餵奶,佢唔會打返電話俾 ...

噢。
我姐姐有一排又係咁。
尤其氹完我仔訓, 見住佢係度按電話都敢唔聽我電話既。(打左十幾次)
終於有一日我火滾, 唔理個仔剛剛訓左無耐, 開大個mic問佢仲乜唔聽我電話, 結果當然仔彈起左, 氹唔番訓, 一直煩住姐姐。佢休息時間都少左, 我咁樣整多佢幾次之後佢少左唔聽我電話了。
後來我同佢講, 聽太太電話都係你 job duty 之一。太太老闆打比太太, 我邊唔敢唔聽, 就算miss左call, 立即打番比老闆。你都係一樣要聽/回電話。尤其bb已經訓左, 你係度玩緊電話, 無理由會聽唔到我打比你。之後每次佢唔聽電話我都番去問一大輪, or whatsapp問做乜唔聽電話, Pls reply immediately, 問到佢煩。而家唔敢唔聽了。

侯爵府

咁嘅工人我鬧死佢呀,佢想唔撈呀

男爵府

回覆樓主:

安返個家居電話,數x通幾十蚊個月

子爵府

我覺得佢唔尊重你, 鍾意就覆, 唔鍾意就唔覆。
我舊工人都係, 最後我炒左佢, 當然仲加埋其他原因啦, 詳情睇返我d po啦

大宅

ritalwt 發表於 19-1-22 16:36
我覺得佢唔尊重你, 鍾意就覆, 唔鍾意就唔覆。
我舊工人都係, 最後我炒左佢, 當然仲加埋其他原因啦, 詳情睇 ...

其實咁算唔算[故意不服從僱主合理合法的命令]?

子爵府

Pokemongo 發表於 19-1-22 16:59
其實咁算唔算[故意不服從僱主合理合法的命令]?

我都唔知呀,不過我真係見多佢一眼都唔想,所以費事煩,賠一個月俾佢算喇。

大宅

首先個電話係佢私人的定係你比佢既先? 如果係佢自己的佢唔聽都係應份的! 唔好用你自己果套套落工人身上, 可能你覺得你老板打比你你要即刻聽就算個電話係自己的, 但工人只收你4千幾蚊, 佢地都需要僱主對自己尊重! 努力同工人磨合吓找個大家都舒服的平衡點吧!

大宅

ritalwt 發表於 19-1-22 17:00
我都唔知呀,不過我真係見多佢一眼都唔想,所以費事煩,賠一個月俾佢算喇。
...

哈,我都係見多佢一眼都唔想

大宅

kiit925 發表於 19-1-22 17:22
首先個電話係佢私人的定係你比佢既先? 如果係佢自己的佢唔聽都係應份的! 唔好用你自己果套套落工人身上, 可 ...

咁我都希望你努力令到工人做耐d, 5年轉4個定4年轉5個?
加油,同工人慢慢磨合令佢舒服做落去

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

選擇性失聰

大宅

Pokemongo 發表於 19-1-22 19:17
...

其實我兩個工人的離開都係去加拿大, 而且到而家都仲有KEEP住聯絡, 所以自問我係一個好的僱主! 我留言只不過係想樓主睇清事實, 冇比電話工人但要工人聽你電話唔係應份, 唔好覺得自己比咗果4千幾蚊覺得自己大晒! 工人都係人, 需要別人尊重, 而家太多僱主覺得自己大晒, 想炒佢就賠一個月比人, 唔好諗住唔聽電話可唔可以構成唔服從僱主合法合理的命令. 仲有就係用人勿疑, 疑人勿用!

大宅

kiit925 發表於 19-1-23 14:46
其實我兩個工人的離開都係去加拿大, 而且到而家都仲有KEEP住聯絡, 所以自問我係一個好的僱主! 我留言只不 ...

而家好多人都攞住人地一句說話而講大條道理,好似好正義咁
我以為你住喺我屋企,知道曬我d野咁
你鍾意可以睇下我嘅其他post
其實呢,好多人自問係好僱主,又乜又物,工人咪又係人,有好路數就走啦,你只係踏腳石
你咁巴閉咪出加拿大人工留人囉,你又唔出,超

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

裝家居電話,我搵佢都係打屋企電話

大宅

Pokemongo 發表於 19-1-23 16:22
而家好多人都攞住人地一句說話而講大條道理,好似好正義咁
我以為你住喺我屋企,知道曬我d野咁
你鍾意可以 ...

你都冇答過個電話係工人自己的定係你比佢? 係因為你自己理虧? 你係咁唔鍾意佢就賠一個月比人啦! 諗住唔賠錢要人走根本就冇可能!

你自己打工有好路數都會走啦, 工人去得加拿大我只會覺得自己有眼光選擇得好, 佢地先會有咁好的發展. 至於你話出加拿大的人工, 我就自問冇本事啦, 加拿大的人工同休息日喺香港呢種地方我呢啲打工仔就真係比唔起啦!

男爵府

kiit925 發表於 19-1-24 09:35
你都冇答過個電話係工人自己的定係你比佢? 係因為你自己理虧? 你係咁唔鍾意佢就賠一個月比人啦! 諗住唔賠 ...

其實都要睇下個姐姐識唔識做既。
比phone佢唔緊要, 而家大把平電話, 不過姐姐一日就望住自已個phone。BB訓左, work phone又唔可以教到好大聲, 什至要教震機, 結果姐姐又可以大條道理唔聽電話。

我相信有責任感既姐姐, 無論work phone定自已phone都會聽。

其實樓主可以同姐姐 discuss 開 work phone比佢。同佢講 work phone 響 (整比較細聲既鈴聲) 係 for work, 佢一定要聽, 否則太太會番來問 reason, work phone 既 whatsapp都要 reply。如有時湊緊b唔得閒可以暫時不聽/不回。但如一有時間必須立即回。Replying work phone is part of your work! 大條道理鬧7佢。

不過樓主姐姐感覺無乜責任感... work phone 呢招有冇用都唔一定。

侯爵府

Pokemongo 發表於 19-1-22 19:17
...

佢哋四千幾元喺自己國家好多囉,唔好講到真係好廉價勞工咁啦,聽電話應該架

首頁

尾頁

跳至