自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大宅

Mm233 發表於 19-1-21 22:21
協助調查唔同拘捕..

咁拘捕又唔等於落charge, 拘捕左查完唔關事都要放人, 始終佢係最後掂隻窗, 都要還死者一個公道查清楚邊個要負責

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果家傭抹窗而導致跌窗,唔係户主要負責?

男爵府

靚靚C9 發表於 19-1-21 21:46
其實酒店D窗要開黎咁抹架咩? 唔係只抹裏面,外面用吊船抹架咩?
...

我老公做清潔呢行,佢都話唔明點解個清潔工要開窗,外圍既野落吊船去做
其實個清潔工有冇打開過隻窗,定還是佢係入面抹個陣,因隻窗老化,所以一抹一推就跌左落去?

公爵府

appledai 發表於 19-1-21 22:06
如果清潔工要坐監,真是天下奇冤
真係慘,臨過年前整單咁嘅杰嘢!

水晶宮

kc_01k 發表於 19-1-21 21:19
唔明點解個責任唔係美麗華,係個清潔工。美麗華唔係要確保自己酒店嘅設施安全咩?
...

美麗華就一定要負責架喇!

個工人就睇樓下律政師會否sue佢啦!BTW...個人都覺得個工人好無辜

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

【奪命鋁窗】工會斥拘捕女工極不合理 要求美麗華承擔責任 https://www.hk01.com/sns/article/285647

starrymama    發表於 19-1-21 23:22

珍珠宮

畀面勳章

已經可能成世人都5安樂,重要被人告

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

靚靚C9 發表於 19-1-21 21:46
其實酒店D窗要開黎咁抹架咩? 唔係只抹裏面,外面用吊船抹架咩?
...

又係喎

珍珠宮

畀面勳章

豬皮MAMI 發表於 19-1-21 23:05
我老公做清潔呢行,佢都話唔明點解個清潔工要開窗,外圍既野落吊船去做
其實個清潔工有冇打開過隻窗,定還 ...
有人老人做野好勤力,叫佢5好做都要做

珍珠宮

Poyau 發表於 19-1-21 23:16
【奪命鋁窗】工會斥拘捕女工極不合理 要求美麗華承擔責任 https://www.hk01.com/sns/article/285647
...

我今日成日頭頂都有個問號就係點解要拘捕個清潔工? 點解唔係酒店維修出問題由酒店負責?

大宅

有可能上手客響房食煙就要開窗吹下啲煙味,正常清潔工係冇鎖匙開窗,check房果啲先有匙

大宅

可能上手客響房食煙就開窗吹下煙味,正常清潔人員係冇鎖匙開窗,check房啲人先有匙開窗
咁樣拉個清潔工真係堅唔合理

水晶宮

kc_01k 發表於 19-1-21 21:23

個大律師話,清潔工會坐監,美麗華就負責賠償

吓、美麗華反而賠錢就得?
仲有人敢抺窗既
話時話、之前搵既鐘點都講明唔抺窗了

公爵府

容許物件由高處掉下, 係依單案係有機會成立, 所以拘捕是有依據的, 當然你覺得好無辜, 但無辜與否是由法官講的, 執法機構只能依法辦事
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

kc_01k 發表於 19-1-21 21:23

個大律師話,清潔工會坐監,美麗華就負責賠償

清潔工好慘

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

(Samantha) 發表於 19-1-21 21:22
要清潔負責任?
可能只是協助調查

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

咁,如果係工人姐姐抹窗呢?工人姐姐要坐監?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

shareholder 發表於 19-1-22 01:08
容許物件由高處掉下, 係依單案係有機會成立, 所以拘捕是有依據的, 當然你覺得好無辜, 但無辜與否是由法官講 ...

冇錯,而且清潔工人係最後郁過隻窗既人,佢有冇跟程序開?有冇開唔到都夾硬推隻窗出去?有冇可能佢處理得正確可以避免意外發生呢?所有問題,都係構成呢單案的重要關鍵。
所以,如果類似情況係自己屋企發生,而自己只是租客不業主,即使窗的維修是業主負責,租客因為係最後推隻窗出街既人,也會被拘捕。主要係睇租客有冇不合理使用隻窗令意外發生?又或租客明知隻窗壞壞地都遲遲唔報告業主整?呢d都係構成意外既關鍵。

伯爵府

如果清潔工人未經上司同意而走去開窗或抹窗,咁呢點就有機會要負責任。
芭芭拉

首頁

尾頁

跳至