請教:生鐵穫,已開左穫都係黑?

鍾太2009
|
已經用九菜,豬油開穫,每次炒完送,洗完穫,燒反熱隻穫再塗油養穫,但每次抹油見到紙都黑色,隻炒係咪吾要得?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chiubetsy
|
我都有呢個問題,留毛等 jm教路
juliemania
|
用清水洗吓佢,抹乾,燒吓隻鑊散走濕氣,攤涷少少,揸油,跟住再燒熱隻鑊熄火攤凍,重復兩三次,應該就可以了
鍾太2009
|
juliemania 發表於 19-1-22 00:17
用清水洗吓佢,抹乾,燒吓隻鑊散走濕氣,攤涷少少,揸油,跟住再燒熱隻鑊熄火攤凍,重復兩三次,應該就可以 ...

已經重複了好幾次,所以擔心係咪質量問題
x00_00x
|
我之前買個生鐵鑊都係咁開鑊架……
我個陣重複再開鑊(無記錯,做咗3次定4次)先至無晒啲黑色,唔怕煩你試多幾次啦~
LOVEIVAN
|
請問大家有冇用洗潔精洗獲架?
鍾太2009
|
x00_00x 發表於 19-1-22 00:47
我之前買個生鐵鑊都係咁開鑊架……
我個陣重複再開鑊(無記錯,做咗3次定4次)先至無晒啲黑色,唔怕煩你試 ...

唔該晒你
鍾太2009
|
LOVEIVAN 發表於 19-1-22 08:24
請問大家有冇用洗潔精洗獲架?

lina9316
|
鍾太2009 發表於 19-1-22 10:36

鐵鑊唔適合用洗潔精洗
girlgirls
|
一定不可用洗潔精
鍾太2009
|
lina9316 發表於 19-1-22 10:48
鐵鑊唔適合用洗潔精洗

請問點洗最適合?
鍾太2009
|
girlgirls 發表於 19-1-22 11:36
一定不可用洗潔精

你用什麼方法洗?
blackberry
|
屋企有乜菜放落去炒,菜會帶走黑色野,不要用洗潔精,其實洗完抹乾就可以,唔駛油養
lina9316
|
鍾太2009 發表於 19-1-22 11:40
請問點洗最適合?

炒菜後趁有餘溫即用清水,金屬察或百潔布洗
x00_00x
|
但我每次一定用洗潔精洗完,再開火整乾個鑊架啵
唔用洗潔精咪好油囉?
cathy-tse
|
x00_00x 發表於 19-1-22 12:24
但我每次一定用洗潔精洗完,再開火整乾個鑊架啵
唔用洗潔精咪好油囉?

生鐵鑊係需要有油養呀
x00_00x
|
cathy-tse 發表於 19-1-22 13:11
生鐵鑊係需要有油養呀

咁如果洗乾淨……揾油再掃一層油得唔得架?
wcpcelia    發表於 19-1-22 14:51
cathy-tse
|
x00_00x 發表於 19-1-22 13:41
咁如果洗乾淨……揾油再掃一層油得唔得架?

可以
20150618bb
|
鍾太2009 發表於 19-1-21 23:23
已經用九菜,豬油開穫,每次炒完送,洗完穫,燒反熱隻穫再塗油養穫,但每次抹油見到紙都黑色,隻炒係咪吾要 ...
呢隻唔係真生鐵有[陶]油,有種係無油漆, 唔怕照用,我二隻都有
fitfish
|
楼主隻pan似係黑金剛