自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

回覆樓主:

你未熟果陣,講一次未必明,未必記得,熟晒果陣,人哋一講會馬上明,馬上記得。但好多上司係咁,表面扮樂於助人,但你問多次就話你唔掂,無記性,一句講晒,佢哋係嫌煩。

已刪除用户

子爵府

有日我敲門問老闆野 入到去

佢塊面又黑又西

我勁想煎巴佢

至於上司 都是極極完美主義者!
釘書機粒釘 釘在左上角 斜少少都話你!
我有時要影下product 用作公司內部存記錄
咁都挑挑剔剔 話張相像素太大! 一開就hang 機! 下次再影1MB 就夠 !

好了 我調到1MB 又話太細 看不到details !

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rosita1114 發表於 19-1-21 23:48
我老闆同上司係完美主義者,唔容許人出錯,好大壓力呀,我都未做夠一個月,佢之前教左我一次既野,我唔明再 ...

佢地係咪零出錯先?

侯爵府

回覆樓主:

處女座老細好麻煩,又要扮好人,但又要完美主義,做到99分都唔覺你做得好,認為只是pass.

已刪除用户

珊瑚宮

rosita1114 發表於 19-1-22 09:36
想問下大家,我對上份工係上年5月辭職既,咁中途都做過幾份工(個D都唔好既工作所以冇做)如果呢份唔做,再 ...

出面大氣氛根本就唔好, 要有心理準備, quit左工, 要長些時間才找到新工作

子爵府

rosita1114 發表於 19-1-22 09:36
想問下大家,我對上份工係上年5月辭職既,咁中途都做過幾份工(個D都唔好既工作所以冇做)如果呢份唔做,再 ...

坦白講,係有啲困難,除非有合理原因解釋到點解有咁長空白期(如果你唔想將嗰幾份短期jobs寫落CV嘅話)

話說最近自己都遇過同類事情,quit完舊公司,本身憑我工作經驗去見工簡直有如食生菜咁易,啲interviewer對我態度又好好,幾乎見親都請。
同樓主一樣中途做過幾份都唔好做,搞到變咗有「真空期」,後來嘅interview 變得越來越困難,之後嘅interviewer都會challenge 我點解咁耐無工作⋯⋯

珍珠宮

smiletigger 發表於 19-1-22 01:26
處女座老細好麻煩,又要扮好人,但又要完美主義,做到99分都唔覺你做得好,認為只是pass.
...
完全感同身受,不過處女座的係我媽同我老公,好彩老公比媽無咁要求完美,你講99分果度,我以前成日中招,次次派默書呀,測驗呀,成績表呀,都鬧/打到飛起

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-22 09:58
完全感同身受,不過處女座的係我媽同我老公,好彩老公比媽無咁要求完美,你講99分果度,我以前成日中招,次次派 ...

得罪講句,伯母呢d,有d強迫症,不過唔係強迫自己,係強迫你。不過依家大個女,過咗去,唔好咁上心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫佢地接受現實啦, 邊有可能零出錯? 正所謂: 聖人都有錯, 更何況我地都唔係聖人......
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

coolcats 發表於 19-1-22 00:16
有日我敲門問老闆野 入到去

佢塊面又黑又西

我都有提過下屬釘書釘的問題, 不過我係出於善意, 唔係閙佢, 只想大家進步改善啫, 不過可能大部份人都覺得冇所謂.

子爵府

釘書釘嗰part,我舊同事都遇過,佢上司仲將份文件掟落地下,我覺得咁樣都幾恐佈

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我老闆同上司係完美主義者,唔容許人出錯,好大壓力呀,我都未做夠一個月,佢之前教左我一次既野,我唔明再 ...

有教1次咪好lor
我老細係要你自己拆掂佢,然後要合佢心意。
你若盛開, 蝴蝶便來!

已刪除用户

伯爵府

smiletigger 發表於 19-1-22 01:26
...

處女座同事都好煩!身邊起碼三個

子爵府

rosita1114 發表於 19-1-23 00:14
咁後來點樣?

好彩都有人畀offer我,不過收offer次數明顯比開頭少咗好多。

我唯有答真空期期間有做過其他公司,不過唔適合,所以quit,然後interviewer實會追問點解唔適合⋯⋯又會按你嘅答案去challenge你⋯⋯到時要睇你執生啦

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老細都係處女座, 好彩我都係處女座⋯(emoji)過始終佢demanding d
我對自己要求都高,so far我都meet到佢要求,有時仲more than his expectation, 所以夾左半年左右佢已經吾會點挑剔我d嘢

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不過有時答佢嘢要好小心,因為佢地(我都係)會打爛沙盤問到篤,同埋吾輕易信人

首頁

尾頁

跳至