自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

最怕處女座上司,男人仲麻煩,一姨丈到成team 人都中箭,實有野俾佢話,又小氣。

珍珠宮

rosita1114 發表於 19-1-21 23:48
我老闆同上司係完美主義者,唔容許人出錯,好大壓力呀,我都未做夠一個月,佢之前教左我一次既野,我唔明再 ...

可能大家唔夾

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

smiletigger 發表於 19-1-22 01:26
處女座老細好麻煩,又要扮好人,但又要完美主義,做到99分都唔覺你做得好,認為只是pass.
...

我之前老細係處女座,所以好大壓力

公爵府

cinda72. 發表於 19-1-23 00:56
係要求他人完美,唔代表要求自己所做既完美

職場上好多人都嚴人寬己

子爵府

newcomer550 發表於 19-1-22 10:42
我都有提過下屬釘書釘的問題, 不過我係出於善意, 唔係閙佢, 只想大家進步改善啫, 不過可能大部份 ...

我都係處女座下屬釘文件俾我粒釘又係釘得唔好
佢係釘到好下又中間
揭文件會遮住
不過我唔會話佢,我會自己釘

子爵府

newcomer550 發表於 19-1-22 10:42
我都有提過下屬釘書釘的問題, 不過我係出於善意, 唔係閙佢, 只想大家進步改善啫, 不過可能大部份 ...

雖然上司是位完美主義者
她對我的要求 我絕對服從,

我知道她只想盡善盡美,
她是一位我很欣賞的上司。

男爵府

其實再搵過一份工,個老細可能又係處女座,到時又轉工?可唔可以自我調節到符合處女座老闆既要求?例如自己睇開啲

男爵府

其實再搵過一份工,個老細可能又係處女座,到時又轉工?可唔可以自我調節到符合處女座老闆既要求?例如自己睇開啲

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司都有個 自以為完美主義者
我地大聲啲講野 唔得
叫啲大陸人做野 又話唔鍾意
總之基本上我地做乜佢都有50%+唔鐘意
最正係 like個做得好慢既豬同事

而家我同另一同事都冇理佢like唔like, 佢有佢感受, 我地有我地既自由

子爵府

我老闆同上司係完美主義者,唔容許人出錯,好大壓力呀,我都未做夠一個月,佢之前教左我一次既野,我唔明再 ...

我出嚟做嘢,有唔明係即刻問清楚,同埋緊要或者小做嘅嘢我都會即刻mark低,可以隨時睇返。你一年轉幾次工,話之前工作都係唔好嘅,其實有冇諗過會唔會可能自己都有問題?一張斜嘅枱你放咩上去都會「扇」落地。我唔係話你一定有問題,而係你有冇試過諗解決方法。有冇問題不需要答我,自己知道就得。如果令你不開心唔好意思。

已刪除用户

子爵府

rosita1114 發表於 19-1-23 09:43
我第一份工做左六年,第二份工做左四年,第三份工做左一年,我上年5月辭職,中途做過一份係美容公司,同我 ...

咁如果係咁嘅,其實你現在嘅公司做嘅幾耐?係咪未適應?如果未適應咁做多一段時間先,可能適應咗就得心應手呢。

珍珠宮

rosita1114 發表於 19-1-21 23:57
完全係囉,表面扮晒好人,實質係衰人

我個人唔介意有要求嘅老闆,只要佢真正有料,比佢鬧都抵,因為一定會學到嘢
反之,經過多年工作經驗(無分種族、地域、年齡、性別),好人嘅老闆好多啲能力都非常有限,有啲甚至超級唔掂,最後一係選擇一齊自廢武功,一係我自己走人,當然到現在為止我都冇放棄過自己

所以如果想有長進,好老闆並非最好嘅選擇

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司都有個 自以為完美主義者
我地大聲啲講野 唔得
叫啲大陸人做野 又話唔鍾意
總之基本上我地做乜佢都有50%+唔鐘意
最正係 like個做得好慢既豬同事

而家我同另一同事都冇理佢like唔like, 佢有佢感受, 我地有我地既自由

侯爵府

超級特務 發表於 19-1-22 12:47
有教1次咪好lor
我老細係要你自己拆掂佢,然後要合佢心意。

我上司都係咁

子爵府

smiletigger 發表於 19-1-22 01:26
處女座老細好麻煩,又要扮好人,但又要完美主義,做到99分都唔覺你做得好,認為只是pass.
...

小弟返緊份工, 成日要合作果位女同事(老油條)係完美主義, 做得少少唔足都會話我做得唔好, 從來未試過返一份工返到無哂信心, 表面上成日話要我唔使俾自己咁大壓力, 但實際上, 有時根本好多野都無做錯, 都可以雞蛋裡挑骨頭....

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

quarterday 發表於 19-1-23 09:21
我出嚟做嘢,有唔明係即刻問清楚,同埋緊要或者小做嘅嘢我都會即刻mark低,可以隨時睇返。你一年轉幾次工 ...

Wise advice

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

作為一個上司,都想以上司的身份分享一下。。。我相信作為上司絕對係有責任教導下屬。。但我而家見好多新人所有野都好似係老奉。。

當你入黎問第一次的時候,有冇帶紙筆入黎抄低重點?當你入黎問之前有冇先請教其他的同事?有冇諗過有冇咩方法解決先問?

如果上面做到其中一樣,作為上司已好欣慰。。有時d同事同一個問題重覆問幾次。。。當每一個同事都係咁。。其實係浪費緊大家的時間。。當然,其實我亦有遇到d年資淺的同事係做足preparation好impressive...

希望樓主係職場上遇到難題,係用解決的方法而唔係逃避。。令你上司改觀。。

翡翠宮

咁快走吧。

首頁

尾頁

跳至