自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

的士司機 發表於 19-1-22 08:10
咪錶價錢係法定車資,按錶付費、收費係守法行為

係囉,咁點解的士司機永遠唔找毫子?唔按錶收費?

男爵府

每次坐的士都有壓力,司機兜路距載或者問返我條路點行唔係咁少見架。所以點解有人鍾意坐Uber, 上車前已知要俾幾多,Uber 司機最多問我紅隧定西隧唔會同我兜左去唔知邊度。uber司機仲要好多都好好禮貌,有次個的士司機成程車都好友善一路傾,點知兜左我去第二條村我要中途落車自己行返去,唔係又俾佢兜多我廿蚊,落車仲要找少$5俾我。

別墅

sg51244 發表於 19-1-22 09:37
係囉,咁點解的士司機永遠唔找毫子?唔按錶收費?

佢肯定話係你錯,唔找錢你都唔報警,希望下個唔好拉佢

水晶宮

Joant 發表於 19-1-22 09:09
乜啊 八折的會寫明八折 唔係d客request 係有班人用8折做招來嫁喎
另外 我一向唔覺的士司機有乜好唔好 只係 ...

係囉, 8折的係的士司機哥哥俾, 有時同事幫我call, 最尾收錢佢地自動計數, 唔係客request.
我自己鍾意call 車, 因為已經call 慣call 熟, 我講由邊度去邊度, 佢直情問「你係咪x小姐呀」,
半夜三更搭車, 覺得call車有安全感d, 一般都好有禮貌, 同起碼唔會拒截, 試過有次自己落樓截車, 幾架都唔肯過海。我搭的士想快, 儘量都唔想花咁多時間去警署。

8折的, 有市場需要, 有供亦有求, 唔好話係d客r.

不過樓主講果樓, 截車都r 就衰d lot.

伯爵府

我試過半夜3點幾响尖咀截的士反大埔,話唔入呀,癡根,咁鍾意揀客,我咪用apps call車囉,好快就有人接支旗做,仲要有折!但我如果平時响街截車,我唔會R折囉
所以你地揀客時,客都會揀反你地!講完

伯爵府

的士司機同客=僱員同僱主一樣(有利益衝突)如果的士好搭就唔會咁多人自己養車自己揸車啦!

伯爵府

熱血勳章

的士司機 發表於 19-1-22 08:04
妳遇到個個司機都呃錢?十個有幾多個?但我可以話妳知,十個call的士客,八個都要85折,有d機場返工放工客 ...

咁不如問番點解有的士要offer 85折
連啲app都pre set 係85折
為什麼要自降身價
全部人做正價就可以杜絕

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

cakii 發表於 19-1-22 08:06
又係衰嘅

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 的士司機 的帖子

但依家0的的士司機,我遇到九成既都自動$0.1=> $1$0.6=>$1,我可以,但$0.1=> $1,會唔會有點兒那個~
係公唔公道既問題~

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sg51244 的帖子

我遇到9成唔找啊~

複式洋房

julieko 發表於 19-1-22 09:36

我座十次有9次都係

你係咪講緊笑話?定當我係白痴?機場去元朗,司機話吉車返出去?你究竟有冇搭過飛機㗎?

複式洋房

hkgra 發表於 19-1-22 11:22
回覆 的士司機 的帖子

但依家0的的士司機,我遇到九成既都自動$0.1=> $1$0.6=>$1,我可以,但$0.1=> $1,會唔 ...

係呀?0.1毫當1蚊?真係好離譜姐

複式洋房

Miss.Hui 發表於 19-1-22 10:21
咁不如問番點解有的士要offer 85折
連啲app都pre set 係85折
為什麼要自降身價

有人提供,妳就要接受?點解?咪又係貪小便宜囉,仲要解釋?

複式洋房

carrie_1102 發表於 19-1-22 10:13
我試過半夜3點幾响尖咀截的士反大埔,話唔入呀,癡根,咁鍾意揀客,我咪用apps call車囉,好快就有人接支旗 ...

用apps call車唔係問題呀!但點解要折?

伯爵府

的士司機 發表於 19-1-22 11:33
用apps call車唔係問題呀!但點解要折?

本身個app就係有折麻,你d同行設計出黎既,响街截又比人拒載喇,唔用app點揾車呀,大埔都話唔去,真係食蕉啦

複式洋房

DonnieBB 發表於 19-1-22 10:09

係囉, 8折的係的士司機哥哥俾, 有時同事幫我call, 最尾 ...

call 車還call車,折扣還折扣,正價一樣可以call到車,咪講到冇85折就搵唔到車,兩樣野黎

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

的士司機 發表於 19-1-22 11:28
你係咪講緊笑話?定當我係白痴?機場去元朗,司機話吉車返出去?你究竟有冇搭過飛機㗎?
...

咁你要問的士佬,大大話話都300蚊,不過我一上車~就話要行大欖,佢覺得唔喜歡掛
我平時call 車都唔洗咁貴又好服務,大多數都幫我搬埋喼
佢冇禮貌仲要唔識路,瞓陣都唔得

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

carrie_1102 發表於 19-1-22 11:35
本身個app就係有折麻,你d同行設計出黎既,响街截又比人拒載喇,唔用app點揾車呀,大埔都話唔去,真係食蕉 ...

個apps 本身提供85,咁你咪備註講明千足金正價囉,跟錶俾打多幾隻字唔係咁困難嘛?

珍珠宮

回覆樓主:

所以依家鍾意用app call車,明碼實價,你情我願。大家和和氣氣。

講真rounded上rounded落一、兩元我又唔介意,呢個年代收一揸散紙毫子也冇謂。

首頁
23456...12

尾頁

跳至