自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

印第安公主 發表於 19-1-22 21:36
呢番話我都係咁講過,根本唔應該派,要放落醫療到至啱

剛剛同家人見完正苦腫瘤科醫生,佢話PETS SCAN除咗 ...

下, 綜援仲快過我地

伯爵府

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

你覺得佢地人工過高?!外國多外勞係因為辛苦回報低無人肯做,而唔係因爲容易做!

做醫護最慘就係d人無視佢地。

伯爵府

com7hk 發表於 19-1-22 07:57
回覆 登!登!登! 的帖子

我只是對香港人口老化又加上䕶士門在遊行抗議,所以有這樣想法和提議,都是提議一 ...

抗議係因為政府情願拎d錢去起d無謂基建都唔投入醫療呀! 之前仲要減左財政預算呀!

俾3個人做10個人野, 我唔認為佢地爭取係錯!

你50幾歲,好快就需要醫療, 到時你體會下果種不足啦。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

王豆 發表於 19-1-23 00:11
有時候。覺得,
醫護界 唔夠人手,
是否好些,

唔會,只會愈鬧愈烈,「點解你地做醫生做護士唔生多10對手去做野呀」

別墅

回覆 didi28 的帖子

有時候。 : )
可能 個病人"唔明白"呀,
: )
我都會架,
去到醫院,

知道是要等的,
例如,
登記或者見醫生是要等。
: )

但攪完一日,

唔明白到最後等 預約覆診期都需要等 一小時,
呢個位 真是唔明白呢

珍珠宮

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

輸入外國的護士入來

同意!

珍珠宮

貓咪達人 發表於 19-1-22 07:36
醫護界唔願意,醫生唔想輸入外勞醫生,護士亦一樣,佢地成日話外勞質素差,其實只要考試合格,我覺得冇問題 ...

驚被搶飯碗

珍珠宮

北角謝太 發表於 19-1-22 10:22
你有冇真正在醫院前線工作過?你了解有幾多?因咩原因令你對護士咁不褻?什麼學歴低人工高咁難聽說話。

我 ...

我喺醫院都見護士好忙, 同埋而家d護士nice左好多,唔係幾廿年前個d咁惡死能登。

眼見有d護理工作已有d非護士幫手,已好好多了(例如抽血,探熱等).

其實話時話政府可增加d咩野資源可減輕護士的重擔呢?

珍珠宮

moniko 發表於 19-1-23 00:38
抗議係因為政府情願拎d錢去起d無謂基建都唔投入醫療呀! 之前仲要減左財政預算呀!

俾3個人做10個人野, ...

咁係咪即係政府唔願意騁請足夠數量的護士?

伯爵府

贊成輸入

公爵府

綺羅香 發表於 19-1-22 22:53
我勸你都係唔好出聲,你將輸入醫護外勞嘅問題太簡單,個d外勞黎左香港就一定係公立醫院做嘢嗎?佢地拎左香 ...

同意,有朝一日當外勞名正言順有身份証,佢地有職業自由唔會再留公立醫院,到時衍生另一串問題!可能比今日更衰!

公爵府

didi28 發表於 19-1-23 00:07
同意,份糧仲要預埋睇醫生架 總之呢行發達冇你份,餓又餓唔死,做就做死你,不過d人晌井底住得 ...

對啲低下層嚟講咪叫人工高囉,其實大把公司工有同樣甚至更高人工,但工時優勝好多嘅工作,但低下際層嘅人根本唔知有呢啲嘅存在

公爵府

didi28 發表於 19-1-22 23:18
完全明白,因為我的父母一樣心痛我的身體,承受的壓力,揀呢條路係因為有心做,想幫到每個躺在床上,無助 ...

認真請問,醫生同護士工作環境嘅辛苦會唔會同類型咁惡劣?定會好少少?因為有子侄考慮可能讀醫,想了解下個工作環境

公爵府

didi28 發表於 19-1-22 23:09
同意,作為一個護士,見到咁冷血既言論真係心寒 唔好講咩食得咸魚抵得渴,而家個問題係overloade ...

唔好理佢地,啲人short short 地,人工高喎,講真,連瞓都冇得瞓,你比錢人地都未必想賺啦,以為錢係萬能嗎?!希望呢啲人一世唔好病,如果病咗就最好編配一個外勞醫護比佢,等佢自己受晒!

坦白講:我就唔要外勞醫護,咪搞到我有病時連睇醫生都唔放心!

珍珠宮

c6william 發表於 19-1-23 06:20
贊成輸入

要講幾多次你班人才知現在係有輸入?條件就是要合乎本地要求嘅專業資格!

我明你班人成日為大陸十幾億謀“幸福發財路”,有冇想過一班唔合格人士醫治你,係咩光景?成日就只想人工高,想揾錢,就係欠工作良心,亦唔明白專業道德係咩,咪口出狂言容咩易咯!

侯爵府

cara.mak 發表於 19-1-23 05:06
輸入外國的護士入來

同意!
唔計佢哋考唔考到個執業試,歐美等地區嘅護士本身在優越環境下工作,會願意走入香港公立醫院呢個熱廚房咩?人工低,福利少,工作量大,乜你覺得佢哋會咁蠢咩?再者,面對公公、婆婆,或唔識用外語表達自己邊度唔舒服或需要嘅病人又如何溝通呢?至於台灣,大陸嘅護士,就當香港人個個普通話,國語聽、講都冇問題,但佢哋睇得明班醫生寫嘅英文處方咩?睇錯少少都可能會搞出人命,況且本身唔係喺香港受訓,要佢哋熟習香港嘅醫療體系、工作環境、醫療器材用法,護理程序上嘅差異,到真係可以獨立一手一腳去照顧病人,我大膽講就算有專人帶教半年以上都未必放心比佢獨立處理病人,本土受訓嘅畢業護士都要幾個月時間先可以放手啦,如請外地返嚟嘅仲要搵人帶住佢,真係死多二錢重!

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

先唔計語言問題
外國黎既唔會頂得順香港既workload
人地一對六至八
每更至少十五分鐘休息唔計食飯
在大陸人湧來香港就醫同時
你竟然就要輸入國內醫護

利申香港外國都做過

子爵府

晴雯 發表於 19-1-22 07:42
其實根源應該是香港醫院已負荷唔到了吧?
這十幾年人口爆增長,但醫院依然係得果幾間。
...

睇了成頁,最中point就是你。 有人做野又點呢?醫院床位都飽和。

珍珠宮

timoneyu 發表於 19-1-23 08:46
香港人好矛盾 班話大壓力的醫護人員反而是反對輸入外勞的人

因為其實有人手,年年咁多護士畢業,但醫管局為做靚盆數唔請夠人,每間院仲要分開1,兩個咁請請一個由申請到上班要2,3個月,呢個係問題之一呀。醫管局係有錢,但永遠唔肯請夠人手,要做靚盤數,啲錢分晒比高層 ,肥上瘦下
重有,問心,已經夠忙,比你都唔鐘意請啲外勞黎增加麻煩啦,明明香港有人材,點解唔用?只要工作量改善至合理,大把有心人入番呢行做呀。

首頁

尾頁

跳至