自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章

com7hk 發表於 19-1-22 07:51
回覆 喧嘩 的帖子

讀工程,Bba 都高護士啦,不如你講下邊一國學科收低過佢還好啦 ...
計資助大學護士學位, 中, 港, 理大收生吾會低過你所講既. 有公開數據.

伯爵府

貓咪達人 發表於 19-1-22 07:36
醫護界唔願意,醫生唔想輸入外勞醫生,護士亦一樣,佢地成日話外勞質素差,其實只要考試合格,我覺得冇問題 ...

其實公立醫院已經有好多外勞醫生... (都係講國語) 我睇門診, 住院, 出院後跟進檢查都有遇過.
我唔知道係咪由國內黎, 定係其他國家 (反正會講國語既都唔一定係中國)

不過說實在, 的確感覺麻麻地...

但睇見當前病人同醫護人員都叫苦連天, 其實的確要好好考慮輸入外勞.
我地本地既供應根本點都追唔上, 而且有得揀都會想去私立返工

侯爵府

開心吸收勳章

Glau 發表於 19-1-22 09:34
計資助大學護士學位, 中, 港, 理大收生吾會低過你所講既. 有公開數據.
我吾反對輸入外勞(包括醫生), 但應專重我地既醫護專業.

男爵府

回覆樓主:

根本最大問題係高層問題,肥上瘦下,有高層黎巡就洗太平地,加再多既護士都無地方加床,樓主唔好忘記日日150個,香港醫療平靚正,政府無長遠plan好
同埋輸入外勞你覺得就可以解決問題?當你病個陣仲要你面對一個唔太聽得明你講嘢既護士你有咩感受?況且我唔覺得有幾多外勞會頂得順香港既工作環境

利申,我係一個做左十年既公立醫院護士

侯爵府

其實外國讀完護士可以返香港考牌㗎,不過有幾多人喺外國讀完/做緊護士會返香港做,香港護士病人比例數一數二嘅高,一對4唔好做乜要返嚟一對10,仲有返紅假無extra allowance,做公立醫院連bonus都無

如果護士如樓主所講咁易入,咁易讀易做,人工又高,照理好多人入行後唔會走啦,咁又何來人手短缺?

我對仍然選擇留喺公立醫院做嘅護士敬佩萬分!

大宅

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...
護士係我認知裡面其中一份最辛苦最大壓力最需要理智判斷嘅工作,佢地值得被給予更高嘅人工同更多嘅尊重,同埋,想問下有邊個地方嘅外勞會令你有信心將自己嘅生命健康交畀佢?

禁止訪問

大宅

護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

中大醫護系收好高分,註冊護士仲要讀五年,一D都吾易入。

侯爵府

tamama2007 發表於 19-1-22 07:27
我個人認為護士人工高是非常非常合理。要有學識,不能出錯,工作壓力大,工時長,輪班,環境高危,要應付麻 ...

最好是沒有出錯,但事實係就算醫生護士有出錯,都係自己人管自己人,無法律責任,但病人家屬就失去親人

8-)

大宅

我諗你唔係好了解護士嘅工作先會咁講

水晶宮

BK Milk勳章

crazy

男爵府

54heima 發表於 19-1-22 07:25
是呀,現在就算發達國家公立醫院也進口很多菲律賓泰國印度護士。

䕶士要直接和病人溝通,識廣東話好少少。菲泰印,未必識。

水晶宮

BK Milk勳章

我贊成用外勞
只係樓主思想

水晶宮

BK Milk勳章

mgmismicgmic 發表於 19-1-22 09:57
護士係我認知裡面其中一份最辛苦最大壓力最需要理智判斷嘅工作,佢地值得被給予更高嘅人工同更多嘅尊重,同 ...

珍珠宮

美之選468 發表於 19-1-22 07:44
不能這樣說,文員,清潔雖然也要面對細菌,但佢地不用撐控病人的生死,也沒有除牌的擔憂,工作壓力始終要比 ...

我有朋友做護士, 因她常要搬重的病人過床, 見過好多次她整親手, 也因為咁她小產過都是因為經常在病房有人照X RAY

她捱夜, 所以皮膚也差, 還有少了正常社交活動

唔覺得人工好高, 因為她們付出也太多, 要幫病人洗傷口, 爛肉或燒傷過的傷口發出的味好難受的

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

貓咪達人 發表於 19-1-22 08:22
根本高層有問題,醫生要做好多文書野,護士要做埋醫生個份,文書要做埋護士個份,嬸嬸要做埋助理個份,根 ...

咪係囉忙到甩轆仲點整堂書岀黎教人,好多野行外人睇唔到

大宅

洋洋 發表於 19-1-22 07:40
而家已經有不少護士學校,每年成3000個護士畢業,擔心飽和好過啦!
之前護士學校執笠,每年先得500個畢業, ...

規定 ?
點止護士學校, 中小學位咪一樣, 之前係咁殺校, 都睇到出生率+雙單非人數勁高, 當小朋友長大升學, 咪又唔夠。

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

com7hk 發表於 19-1-22 07:47
回覆 貓咪達人 的帖子

老人院有很多輸入外勞啦,肯做肯捱,再説我們50歲有一半都懂英文啦 ...

吓,你攞老人院大6落嚟自稱系護士D阿嬸同香港醫院D護士比,差天共地,仲話50歲有一半懂英文?A-Z囉。你D分析好離地

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-22 07:42
菲律賓泰國印度護士佢地識中文(廣東話)?如果入院,一個菲律賓泰國印度護士唔識廣東話,可以同本地病人點溝 ...

就算醫生(政府),我也不認為好好。
工時長,工作量多,得到的工資,最多只可以話公度。
其實去私家醫院住過,就明點解咕多醫生私人執業,咁多護士去私家醫院做。
私家醫院環境好好,病人故然住得好,醫生護士工作環境也好。

男爵府

062004 發表於 19-1-22 10:13
吓,你攞老人院大6落嚟自稱系護士D阿嬸同香港醫院D護士比,差天共地,仲話50歲有一半懂英文?A-Z囉。你D分 ...

講到尾,其實倞講到去請內地護士。

首頁
34567...16

尾頁

跳至