婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wingwing2009 發表於 19-2-10 22:40
做心抱既要獨立,自己可以唔駛靠老公。

但d 6299好攪笑架,你搵到錢覺得全副身家係佢地既,最好一分錢都唔 ...

同我6299一樣

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-26 22:55
梗有。
有d已做嫲嫲、奶奶了
不過我奶奶無玩

大宅

回覆樓主:

我係新奶奶,同住
個仔現在放工會通知老婆唔再通知我
我返工新抱在家工作,我依然全部家務我做,底衫褲都幫佢洗同褶,間唔中佢會幫手洗碗
屋企多左個人住,但個仔停家用,話要儲錢買樓,想買居屋,第日都係一齊住
我唔多鐘意佢地一返屋企就入房關門,食飯才出來,之後又入返房,但平日我地都係有講有笑嘅
新抱同朋友仔聚會,返嚟話我知朋友同奶奶相處得唔好,佢好慶幸我我呢個奶奶
其實我都有忍,以為仔會有人照顧,點知係要照顧多一個,不過,可能佢都忍緊我(emoji)而我唔知啫

珍珠宮

回覆 KikiAc 的帖子

吓, 咁你未養多一個人, 新抱只會食盡男家, 個仔應該比多D家用就岩, 我識好多朋友同99住都系一返屋企就入房, 叫佢返娘家住好過啦, 你變相貼錢養佢地.總之, 生仔就輸在起跑線, 老黎仲要養多一個,

男爵府

kaman0617 發表於 19-1-22 09:11
到底啲新抱有咩錯令你地咁不滿呢?

我係新抱,想了解下你班奶奶內心到底咩事
1. 佢覺得我唔識得煲湯, 照顧唔好佢個仔
2. 我無戒口 飲凍野 餵人奶影響啊b 消化。

3. 著衫少 自己病影響啊b
4. 過年返自己屋企
5. 搶走佢啊仔。

6. 鬧交趕走佢啊仔, 和好返佢個仔又急急腳走, 返我度。
7. 佢話都唔明白點解個仔鐘意我。

8 唔馬上再追多個。。。。。

te quiero mucho mi amo

大宅

anna59 發表於 19-2-22 13:55

吓, 咁你未養多一個人, 新抱只會食盡男家, 個仔應該比多D家用就岩, 我識好多朋友同99 ...

可能女人本能都係少氣d, 我起初都唔開心,雖然唔係等錢洗,但都覺得仔應該比多d家用。但老公話唔通連個仔都唔幫?!仲有能力都會幫!不過睇到佢真係儲多左好多,希望佢地快d買到樓搬出去啦!第日係唔係一齊住,我都未肯定

珍珠宮

咁你地家中開支一定大左好多,佢又吾糸你個女,又無感情,有D野好難開口,特別系錢果方面,不過,我覺得用者自付,吾收佢地租,咁燈油火立,伙食都要比假,而家香港D野咁貴,我知道,新抱同你住,佢一毫子都吾會比,仲吾會同你慳水,電,煤氣添。唯有希望佢地快快搬走,總之,同新抱住,根本是6299,新抱都系自己揾自己苯,衰D講句,你同你老公都補貼緊佢地

子爵府

anna59 發表於 19-2-22 23:11

咁你地家中開支一定大左好多,佢又吾糸你個女,又無感情,有D野好難開口,特別系錢果 ...

大把d咁既cases

珍珠宮

回覆 breadcheung 的帖子

最惨好多6299比個仔同抱揾笨都吾知

子爵府

anna59 發表於 19-2-23 15:19

最惨好多6299比個仔同抱揾笨都吾知

晤會唔知,不過怕講出來得失人,就因為咁對家米老馮或甚至得寸進尺囉

珍珠宮

系囉!所以有D人結左婚都分開住,6299大把錢養埋新抱同孫無所謂,但吾系個個系富豪呢!

公爵府

NatalieTY 發表於 19-1-22 09:57
隨著年紀增長,自覺各方面能力都減低,自卑,擔心比仔女覺得自己無用,所以事事要管要話事,有任何不滿會 ...
我99就是呢種人,是你形容的一模一樣,超級難頂

禁止訪問

大宅

MAMAEGG 發表於 19-2-11 20:58
真係會咁架?!?!?!
我奶奶就係成日扮哂講笑咁話我搶咗佢個仔,話個仔只會聽老婆話bababa等等嘅說話.... ...

你應該笑笑口答佢:正常呀,你夠搶左太奶奶個仔咯嘩!bb未出世已經打佢主意啦!

男爵府

我奶奶話:你點解搞到bb嘔 我話你仔搞㗎 佢話 點解唔係你做 要我仔做 你溫柔d嘛 佢粗手粗腳

佢話湊b 有壓力 覺得我多意見

總之唔好要佢個仔做任何野 最好喂到埋口邊
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

大宅

qqaa 發表於 19-4-2 21:29
既然你要返工,點解仲要幫人洗底褲? 唔係你洗佢地唔著?

我都將會係奶奶,仔同新抱唔該千其唔好同我住, ...

咁我又唔係手洗,我叫佢手洗完才放進污衣籃,但晾衫、收衫、褶,都係我,有時我褶好放廳,佢可以兩三日都唔搬返入房。始終大家習慣唔同,雖然暫時無正面衝突!真心相信,最好兩代不同住!

珍珠宮

KikiAc 發表於 19-2-22 22:50
可能女人本能都係少氣d, 我起初都唔開心,雖然唔係等錢洗,但都覺得仔應該比多d家用。但老公話唔通連個仔 ...

如果儲到錢
都係分開住好
長遠一齊住都會有機會出事
何況你都話自己忍緊呢

男爵府

KikiAc 發表於 19-4-2 21:51
咁我又唔係手洗,我叫佢手洗完才放進污衣籃,但晾衫、收衫、褶,都係我,有時我褶好放廳,佢可以兩三日都唔 ...

同我 case 一樣,你都好 d 結左婚先返嚟住,我個未結婚已同住三年,但我仔有比家用,幾千蚊,而家係新抱,但好似 e 度 d 講各人比返自己父母。
但耐唔時會買 d 野送比我好有心,
兩個收入唔錯,月入有十萬架,
真心希望快 d 夠錢買樓搬走,
自己可以過返 d 冇咁繁忙 ge 生活,
講真忙完個仔供書教學煮飯洗衫打掃的日子,
邊個會鐘意服侍多一個,
真係食完飯走返入房,乜都唔理,
開好飯仲要敲門等良久先出嚟食,
唉! 自己仔一定會鬧,
人地 ge 為左保持關係要死忍,
但日積月累,好驚遲早爆,
但新抱放平時一定出街,
每日食晚飯時間先返,
食完飯入房,從種種表現,
佢一定忍得好辛苦!

男爵府

KikiAc 發表於 19-4-2 21:51
咁我又唔係手洗,我叫佢手洗完才放進污衣籃,但晾衫、收衫、褶,都係我,有時我褶好放廳,佢可以兩三日都唔 ...

同我 case 一樣,你都好 d 結左婚先返嚟住,我個未結婚已同住三年,但我仔有比家用,幾千蚊,而家係新抱,但好似 e 度 d 講各人比返自己父母。
但耐唔時會買 d 野送比我好有心,
兩個收入唔錯,月入有十萬架,
真心希望快 d 夠錢買樓搬走,
自己可以過返 d 冇咁繁忙 ge 生活,
講真忙完個仔供書教學煮飯洗衫打掃的日子,
邊個會鐘意服侍多一個,
真係食完飯走返入房,乜都唔理,
開好飯仲要敲門等良久先出嚟食,
唉! 自己仔一定會鬧,
人地 ge 為左保持關係要死忍,
但日積月累,好驚遲早爆,
但新抱放平時一定出街,