自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

真係唔明啲亞媽,當初生仔,個個話因為鍾意小朋友,只希望佢健康,到佢大又死谷讀書,又打又鬧,生佢出嚟要佢受苦。

珍珠宮

54heima 發表於 19-1-22 10:28
到真正十幾歲人對藝術有熱情想堅持行落去,家長更矛盾,藝術需要大量時間練習,難免耽誤學業,這時要有更 ...
咁岩咁橋,我身邊啲人無此煩惱,因為咁岩想堅持藝術的人都係女同學,都係讀吳成書,佢地父母就索性放手一博,博完之後,一半成功左,一半失敗嘅依加做ftm

珍珠宮

家長和小朋友怎樣理解分數,怎樣面對分數才是重點.

大宅

做父母想佢地有好成績,希望將來佢地可以有選擇權,選自己喜歡的科目、工作、生活,有好的工作生活才會容易一點,沒有要求絶對比有要求更易做,當然大家都想自己孩子有權選擇才會谷成績。

男爵府

fish5417 發表於 19-1-22 09:20
給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...
求學不是求分數, 根本多餘, 除非學校無考試..
我情願做你口中做怪獸, 因為我無做, 結果個女中文好差...到2年級中文考試未合格過..
如果我一早捉佢補中文, 就唔會咁..勁後悔

大宅

回覆樓主:

明白分數並不是一切,但係呢香港教育制度之下,無奈就要跟住呢個遊戲規則要玩,真係身不由己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有好成績,都係想小朋友將來有更多選擇(大學、選科),但又唔係要谷到小朋友傻,所有野都要平衡的!

珍珠宮

choc_choc 發表於 19-1-22 10:51
真係唔明啲亞媽,當初生仔,個個話因為鍾意小朋友,只希望佢健康,到佢大又死谷讀書,又打又鬧,生佢出嚟要 ...

仲要唔迫自己叻,去迫個仔女叻

珍珠宮

choc_choc 發表於 19-1-22 10:51
真係唔明啲亞媽,當初生仔,個個話因為鍾意小朋友,只希望佢健康,到佢大又死谷讀書,又打又鬧,生佢出嚟要 ...
好大機會係果啲阿媽想自己仔女做最top果個

珍珠宮

youhello507 發表於 19-1-22 11:39
仲要唔迫自己叻,去迫個仔女叻
迫到還好,迫吳到就仔女受罪

子爵府

給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...

因為佢已經上左岸
心盲最可怕。

瑪瑙宮

給港爸港媽。

咁佢唔講律師工程師都未必快樂

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

CEl 發表於 19-1-22 09:35
無論真好假好,父母都要記得初心~唔好變怪獸父母

珍珠宮

tkop 發表於 19-1-22 12:18
咁佢唔講律師工程師都未必快樂

咁講就低裝,負面思想

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

CEl 發表於 19-1-22 09:35
無論真好假好,父母都要記得初心~唔好變怪獸父母

公爵府

係父母都想仔女讀書叻啦,人之常情,我覺得一開始父母應該全力協助、栽培,盡晒力,小朋友都冇書緣,起碼自己問心無愧,然後咪幫佢探索發掘下其他可能性囉,世界咁大,總有其他出路架。

公爵府

xyz_yy 發表於 19-1-22 11:14
求學不是求分數, 根本多餘, 除非學校無考試..
我情願做你口中做怪獸, 因為我無做, 結果個女中文好差...到2 ...

發錯,sorry

瑪瑙宮

youhello507 發表於 19-1-22 13:33
咁講就低裝,負面思想

咁講唔會長他人志氣

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

youhello507 發表於 19-1-22 09:41
學校都要跑業績,小朋友家長當然要追數

跑數好,又吸引到新學生,爭住入,looping

冇業績 d 家長又 嫌棄
總有離別的時候

珍珠宮

回覆樓主:

講真, 我小朋友未返學時, 都係諗求奇啦~讀上去就算了!但是你同其他小朋友媽聊天時發現佢地的小朋友又學呢樣個樣時。 好自然你都會緊張一份,都好想自己的小朋友去學

首頁
12345...6

尾頁

跳至