自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

由小學你一開始唔理分數自由咁做應該會好開心, 但當你明白為何band1 個個都在學習你唔會hea , 同band3學生你想上堂到老師都未必控制得到時, 當你面對自己的小朋友而又想佢未來在搵工同生活得如意d咁我相信你去全世界要入大學都要努力得番嚟! 你問下d老板會唔會好有愛咁俾d無學力又入到大公司! 俾佢地快樂去玩唔難, 但難道要我地怪獸又容易? 為何家長想佢地努力, 好多時係大人明大唔努力未來有多辛苦, 我相信唔係好多家長想佢地一世都唔搵得多過兩萬! 你可以話香港係最難生活的一個地方, 但同樣地香港也是有能力的人搵大錢的地方, 我地比好多外國機會多很多! 但首要係有能力!!!!

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 16:53
敢問當初生仔目的係乜?

為何生小朋友會set 左目的了?

別墅

畀面勳章

熊貓小姐 發表於 19-1-22 16:37
其實做化妝,攝影,剪髮,花店,都搵好多錢

呢d到時咪一樣要學, 可能個分數要好高先搵得多, 剪髪由$38到$1000以上都有, 呢d咪睇自己識幾多唔夠咪要再加! 有時都唔可以話香港係咁外國咪一樣, 唔pro 一樣搵唔到食

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 17:04
負責任嘅父母應該諗清楚先生仔嘅,就算「想生」都梗有原因㗎。

其實供佢地讀書教好佢地都叫唔負責任? 唔通生仔目的想佢開開心心, 每日任佢任玩, 考試合格到就合, 唔合格都無法, 到先中d band1,2 唔收佢就話d學校唔欣賞佢總有學校收, 到未必上到大學咪同佢講做野都唔錯吧! 到佢日番10個鐘都係萬頭, 咁佢問你你到底為何無好好教育佢呀

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 17:39

有人覺得帶仔女嚟呢個世界,走一趟地球旅程,係教育佢哋 ...

咁咪一樣不負責任! 我地唔一定要佢做winner 至少努力左起碼唔會成loser! 人生得享受就開心? 咁唔會有努力而有成功感的喜悅? 同上面其他留言講有錢有地位的人唔一定開心, 無$也能快樂, 但有選擇你估佢地㑹點簡? 我地只係俾佢大個多些選擇性, 而唔係坐係到睇住電話話要做老細囉

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 18:58
原來你覺得家長唔谷仔女就係不負責任。

我果到幾時又講過要谷, 原來努力係你心目中叫谷......

首頁

尾頁

跳至