自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 18:58
原來你覺得家長唔谷仔女就係不負責任。

我果到幾時又講過要谷, 原來努力係你心目中叫谷......

珍珠宮

超級特務 發表於 19-1-22 09:32
我女學校每次派成績表前,學校都出張咁既通告。但每次見家長都叫你多督促小朋友更上一層樓
...

珍珠宮

dordorcat 發表於 19-1-22 23:03
是學校要學一樣樂器 如果牧童笛都算 就唔駛煩
咁好衰呀,小朋友無興趣又迫佢學,學校係幫兇
同埋吳係個個家庭都有餘$比小朋友學野,因為咁而無學,學校又怪罪,小朋友好慘

男爵府

fish5417 發表於 19-1-22 09:20
給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...

好可憐, 跳舞要體力的, 有咩事點算好
自己病都唔願郁啦, 何況只係小朋友, 究竟個跳舞比賽重要D 定個小朋友生命重要D....

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-23 11:06
咁好衰呀,小朋友無興趣又迫佢學,學校係幫兇
同埋吳係個個家庭都有餘$比小朋友學野,因為咁而無學,學校又怪罪 ...

如果你冇學樂器, 成績表永遠只會係90分, 10分係學樂器分

珍珠宮

youhello507 發表於 19-1-22 23:20
點賤呀?
好多方面

老師:
年年考試都問大家喜吳喜歡跳舞,輪到我答時我話非常不喜歡,仲好憎係媽迫我學,講完之後功多同學都話我都係呀,老師就標籤我跳得差之餘不思進取仲帶頭搞事,媽知道後鬧我,話好多人想跳舞都無得跳,我吳珍惜仲要咁講野,以後吳準我再話憎跳舞
這老師喜歡體罰,我同佢講教局禁左體罰,佢話教局淨係禁左學校老師,佢係跳舞老師所以無被禁,因此佢話佢體罰我們無問題
我中七先確診有濕疹,果個年代濕疹並不流行,所以中七前我被誤疹為嚴重的皮膚敏感,芭蕾舞要著襪褲上堂,醫生比醫生紙我等我申請上堂吳洗著襪褲,免敏感加劇,我比醫生紙老師,話想淨係測驗考試先著,平時上堂吳著,佢鬧我夾埋醫生黎作故仔,點解全校個個同學著完都無敏感得你敏感
我跳得差又不想跳,幾經辛苦終於扭掂媽比我退學,搞退學時老師一反常態,話我非常有天份只係未爆發出黎,叫媽一定要比我繼續學,否則會浪費左我,就咁搞到埋門一腳失敗,局住繼續學

家長:
當年芭蕾舞係有$人的玩意,班上的家長成日話我同其他窮同學係下等中扮上菜,影衰曬佢地,話我們屋企無$請飛容,無私家車,不是住私樓(當時我吳知咩叫私樓,以為佢講大廈英文名係c字頭),話我們搞到佢地有失身份,但我就吳明,當年全港舞校基本上得2間,我校排名第2,點解你學不轉校去第1果間
我升中時係band2,因媽亂咁黎搞到我入左band5,班上等人就集體向老師投訴,話我影衰舞校,要求踢我出校,因為舞校啲學生個個升中都入左英中,我係舞校唯一一個入左中中,即係咁,我升中時政府行左母語教學無耐,竹舞校的前人無人入中中係因為佢地升中時市面上只有英中,我係舞校係超齡學生,帶頭咁講我果位家長個女幾年後升中都係入左中中,之後佢就收曬依款聲
當年未驗出係濕疹時,我對腳係好核特,一達達,班家長叫佢地啲女同我保持距離,小心野到不治之症

某助教:
講返制度,學校話跳完grade 8,就好似會考咁,有料到嘅可以繼續跳上去,吳掂嘅會叫你畢業,再跳上去果啲達到某標準可申請做助教,做過助教又畢業加上學校睇得起你,可轉做舞校老師,當中有個助教同我同一間中學,我中一時佢中六,這助教心腸惡毒,因老師不喜歡我,佢都跟風憎我,有一日我讀書果邊個班主任問我,你識吳識中六的陳××,我話識,跳舞學校的助教,班主任話助教成日搵佢同教過我嘅老師,講我點點點話舞校老師治我吳到,所以想學校老師出面,幫舞校老師處罰我,記返我幾個缺點,等我吳敢係舞校作惡以幫輕下舞校老師,我勁嬲囉,係度咁黎抹黑我

同學:
主要係班上等人的女衰,係學校同我有計傾的都係佢地口中的下等人,有次放學,有個上等同學跌左野,我老友執返比佢,佢勁大力推人仲鬧人話人隻下等手污染左佢啲野,佢個上等阿媽話你下次收好啲野吳好比啲下等人掂到啦,返屋企後媽咪幫你啲野消毒
舞校都有校園欺凌,我超齡,高佢地成個頭,佢地無野我,老師咩都幫住曬跳得好果班(主要係上等人),鬧比人打果個係自己野人在先,依班欺凌者入面,有一個積極參與的,依加做左該舞校的老師

講住咁多先,其他事比較細碎懶得打,除非你想知

珍珠宮

dordorcat 發表於 19-1-23 11:08
如果你冇學樂器, 成績表永遠只會係90分, 10分係學樂器分
咦......好嚴重的強迫

好奇一問,咁我鋼琴有8級,萬一第日阿女入左啲有這要求的學校,我教阿女鋼琴,學校計吳計嫁

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-1-23 11:50
好多方面

老師:

嘩!真係好差。

d 人可以咁陰毒,仲要以為自己上等人,其實人格零分

珍珠宮

youhello507 發表於 19-1-23 12:50
嘩!真係好差。

d 人可以咁陰毒,仲要以為自己上等人,其實人格零分
你比0分算厚道啦,我比負分,哈哈

大宅

fish5417 發表於 19-1-22 09:20
給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...

有條件就可以清高冇背景丶冇錢丶冇高學歷(分數),有幾多可以平步青雲丶有一番作為?睇你對人生有乜寄望!

首頁

尾頁

跳至