自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

很有意思的一段就說話

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

超級特務 發表於 19-1-22 09:32
我女學校每次派成績表前,學校都出張咁既通告。但每次見家長都叫你多督促小朋友更上一層樓
...

係, 我哋考試係聖誕後, 叫你哋好好分配時間同督促子女溫習

複式洋房

fish5417 發表於 19-1-22 09:20
給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...

競爭激烈大家都想子女出人頭地。

子爵府

Ronnym 發表於 19-1-22 09:43
究竟有幾多家長真係可以做得到

香港地...讀唔到好書, 唔一定會窮, 但肯定搵到好既工作既機會相對低,

實有嘅,就好似實有人返工唔係求人工,純粹鍾意返工,不過老細同你講開公司唔係為賺錢,唔使咁緊張啲生意,就好諷刺

伯爵府

choc_choc 發表於 19-1-22 10:51
真係唔明啲亞媽,當初生仔,個個話因為鍾意小朋友,只希望佢健康,到佢大又死谷讀書,又打又鬧,生佢出嚟要 ...

想生無得生,就求其比佢生到就好
生到唔健康就話只想佢身體健康
健康就想佢聰明
聰明就想佢資優
資優就想佢能文能武

伯爵府

hokabb 發表於 19-1-22 15:33
實有嘅,就好似實有人返工唔係求人工,純粹鍾意返工,不過老細同你講開公司唔係為賺錢,唔使咁緊張啲生意 ...

好貼.....哈哈哈哈

大宅

回覆樓主

上次先聽到個家長講:小朋友唔鐘意咖,係我迫佢去咋

民房

choc_choc 發表於 19-1-22 10:51
真係唔明啲亞媽,當初生仔,個個話因為鍾意小朋友,只希望佢健康,到佢大又死谷讀書,又打又鬧,生佢出嚟要 ...

噉佢都係想為小朋友大個之後生活好啫

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

以為譚校長

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

由小學你一開始唔理分數自由咁做應該會好開心, 但當你明白為何band1 個個都在學習你唔會hea , 同band3學生你想上堂到老師都未必控制得到時, 當你面對自己的小朋友而又想佢未來在搵工同生活得如意d咁我相信你去全世界要入大學都要努力得番嚟! 你問下d老板會唔會好有愛咁俾d無學力又入到大公司! 俾佢地快樂去玩唔難, 但難道要我地怪獸又容易? 為何家長想佢地努力, 好多時係大人明大唔努力未來有多辛苦, 我相信唔係好多家長想佢地一世都唔搵得多過兩萬! 你可以話香港係最難生活的一個地方, 但同樣地香港也是有能力的人搵大錢的地方, 我地比好多外國機會多很多! 但首要係有能力!!!!

大宅

育兒性格勳章

超級特務 發表於 19-1-22 09:32
我女學校每次派成績表前,學校都出張咁既通告。但每次見家長都叫你多督促小朋友更上一層樓
...

我都覺得香港係講一套做一套. 作為家長, 鬼唔知求學不是求分數, 但成個教育制度, 甚至作為打工仔, 也覺無乜可能.

阿b一出世, 健康院同你講個個小朋友都係獨立個體, 唔好比較, 但成大本評估進度表要阿b幾個月識乜幾歲要做到乜, 到要入學, 又要怕因為做唔到乜而入唔到主流學校等等, 有乜辦法唔怪獸.

而家唯有同阿囡講你個分數是你自己的. 你問心無愧, 大個左唔好怪阿媽無提你, 在這社會裏你的前途和這些有機會有關連就得啦, (最慘係而家的入學分數制重會影響埋佢自己的弟妹和子女).

唉~

男爵府

Ronnym 發表於 19-1-22 09:43
究竟有幾多家長真係可以做得到

香港地...讀唔到好書, 唔一定會窮, 但肯定搵到好既工作既機會相對低,

其實做化妝,攝影,剪髮,花店,都搵好多錢

伯爵府

熊貓小姐 發表於 19-1-22 16:37

我同意, 行行出狀員, 但要搵大錢, 或做生意有聲有色,
英文, 國語, 管理頭腦... 甚至打理盤數...都要有呢D 學問...

而事實, 讀書讀得多, 某程度響發展思考, 羅輯方面.都有幫助.

我想講既, 大約係.... 做化裝, 做剪髮, 賣蛋糕而家分分鐘都要滿口英文...
生意做大左, 又要學點樣做MARKETING, 點樣管數....

現實係現實, 讀多D 書理論上, 路係易行D

以前呀媽成日話 "書到用時方恨少"
現在既香港, 可能更貼切

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

但係香港上咩中學、選咩科都係講求分數
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

In2c68 發表於 19-1-22 16:16
由小學你一開始唔理分數自由咁做應該會好開心, 但當你明白為何band1 個個都在學習你唔會hea , 同band3學生 ...

敢問當初生仔目的係乜?

子爵府

依啲行業更加求分數,不過此分不同彼分,由客人比分,仲要同作文及視㙯一樣,好主觀,分數低等乞食都有
所以點可以同小朋友講求學不求分?講依啲嘅大人好不負責任
學生努力讀書係本份,如果學術成績強差人意,就係其他項目努力,例如體育或藝術方面,但都係要計分嘅,依個係現實

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 16:53
敢問當初生仔目的係乜?

為何生小朋友會set 左目的了?

侯爵府

In2c68 發表於 19-1-22 16:56
為何生小朋友會set 左目的了?

負責任嘅父母應該諗清楚先生仔嘅,就算「想生」都梗有原因㗎。

別墅

畀面勳章

呢d到時咪一樣要學, 可能個分數要好高先搵得多, 剪髪由$38到$1000以上都有, 呢d咪睇自己識幾多唔夠咪要再加! 有時都唔可以話香港係咁外國咪一樣, 唔pro 一樣搵唔到食

大宅

Jane1983 發表於 19-1-22 10:41
呢d說話係假,但假都要講。一班30人,總有人得心應手,有人失意落敗,安慰說話潤澤心靈,點都好過指責。 ...

好岩

首頁
12345...6

尾頁

跳至