自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 17:04
負責任嘅父母應該諗清楚先生仔嘅,就算「想生」都梗有原因㗎。

其實供佢地讀書教好佢地都叫唔負責任? 唔通生仔目的想佢開開心心, 每日任佢任玩, 考試合格到就合, 唔合格都無法, 到先中d band1,2 唔收佢就話d學校唔欣賞佢總有學校收, 到未必上到大學咪同佢講做野都唔錯吧! 到佢日番10個鐘都係萬頭, 咁佢問你你到底為何無好好教育佢呀

男爵府

Ma12345 發表於 19-1-22 15:44
上次先聽到個家長講:小朋友唔鐘意咖,係我迫佢去咋

我反而欣賞他夠坦白!

我啲三年係媽媽group同討論區見到最多係仔女好鐘意做練習,上n個興趣班,他們好開心!

我們自己也做過學生,覺得合理嗎?

在香港生活,完全放任,由佢係不可能,我只覺得如果他真的不適合,就算吧啦!其實仔女是否讀書材料點會唔知

子爵府

回覆 fish5417 的帖子

好喜歡這個校長!

侯爵府

In2c68 發表於 19-1-22 17:19
其實供佢地讀書教好佢地都叫唔負責任? 唔通生仔目的想佢開開心心, 每日任佢任玩, 考試合格到就合, 唔合格 ...

有人覺得帶仔女嚟呢個世界,走一趟地球旅程,係教育佢哋要享受生命之旅,到佢哋走完呢趟地球之旅,會覺得不枉此行。
生命快樂與否唔係用金錢衡量,讀唔到band 1學校/大學唔代表係loser。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

same thought as mine ! cheer

男爵府

Ronnym 發表於 19-1-22 16:41
我同意, 行行出狀員, 但要搵大錢, 或做生意有聲有色,
英文, 國語, 管理頭腦... 甚至打理盤數...都要有呢D ...

我相信他的意思是如果找到自己興趣發展事業就會自然努力!

如果他需要同外國人,內地人溝通就會努力同英文,普通話甚至法文(我有同學會考無一科合格,之後去了法國跳舞,不能說很好,起碼搵到食)

之於管數,我真的未見過有藝術才能的人同樣有管理才能,這些可以交比其他專業人士

邏輯思考更不是死讀出來!

小朋友真的不是你想谷,塞一堆比佢佢就可以受,當然受谷係開心同省心很多

伯爵府

fish5417 發表於 19-1-22 09:20
給港爸港媽。

“Please do not think that lawyers and engineers are the only happy people in the worl ...

I don't believe a school principal in Singapore will write this

Anyone think Singaporian practise 求學不是求分數 is both naive and simple

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-22 09:44
小時候學嘅技能藝術興趣,到長大後究竟有幾多係用得返出黎?
個人認為,學完又吳用,好浪費,同時如果樣興趣係孩 ...

所以好討厭有d 小學强制要小朋友學音樂, 明明沒有音樂細胞, 都要花錢去學

別墅

畀面勳章

choc_choc 發表於 19-1-22 17:39

有人覺得帶仔女嚟呢個世界,走一趟地球旅程,係教育佢哋 ...

咁咪一樣不負責任! 我地唔一定要佢做winner 至少努力左起碼唔會成loser! 人生得享受就開心? 咁唔會有努力而有成功感的喜悅? 同上面其他留言講有錢有地位的人唔一定開心, 無$也能快樂, 但有選擇你估佢地㑹點簡? 我地只係俾佢大個多些選擇性, 而唔係坐係到睇住電話話要做老細囉

珍珠宮

dordorcat 發表於 19-1-22 18:05
所以好討厭有d 小學强制要小朋友學音樂, 明明沒有音樂細胞, 都要花錢去學
...
強制係指音樂堂學校老師教牧童笛定係放學後自己搵興趣班學樂器?

珍珠宮

sukicloud 發表於 19-1-22 17:36
我反而欣賞他夠坦白!

我啲三年係媽媽group同討論區見到最多係仔女好鐘意做練習,上n個興趣班,他們好開 ...
如果不是讀書材料又迫佢要考到第一,好慘

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-22 15:44
上次先聽到個家長講:小朋友唔鐘意咖,係我迫佢去咋
我非常欣賞這家長的誠實坦白,佢比起把口話小朋友喜歡,實際上係比佢迫嘅家長,好多多聲

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 19-1-22 15:12
係, 我哋考試係聖誕後, 叫你哋好好分配時間同督促子女溫習
可能我女未夠鐘讀書,所以我吳明

我吳明點解要派通告叫家長督學生,就算佢派吳派通知,就算全部家長都狂督細路溫書,都會註定有人要考第尾,並不會因派左通告,所有家長都聽話督細路,細路比人督完就無人考第尾

侯爵府

In2c68 發表於 19-1-22 18:19
咁咪一樣不負責任! 我地唔一定要佢做winner 至少努力左起碼唔會成loser! 人生得享受就開心? 咁唔會有努力 ...

原來你覺得家長唔谷仔女就係不負責任。

珍珠宮

sasatt 發表於 19-1-22 15:39
想生無得生,就求其比佢生到就好
生到唔健康就話只想佢身體健康
健康就想佢聰明

你咁講我想起我妹,佢初中時驗到係資優,係興趣班入面都係數一數二,非常能文能武

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-22 19:12
你咁講我想起我妹,佢初中時驗到係資優,係興趣班入面都係數一數二,非常能文能武
...

但有幾多個你呀妹吖
多既話要求又唔同架啦
到時要好似牛頓,愛因c癱,莫札特
要佢做到名留千古先掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好少校長寫通告用呢個寫作模式。 而且"校長" 都預期學生有某方面長處,但事實是普普通通,冇任何特別才能的人,佔大多數。

伯爵府

講係一套做就另一套,大家明的

大宅

sukicloud 發表於 19-1-22 17:36
我反而欣賞他夠坦白!

我啲三年係媽媽group同討論區見到最多係仔女好鐘意做練習,上n個興趣班,他們好開 ...

自己呃自己我媽當年都係咁對我我好憎佢我自己俾小朋友學野就一定要係佢想我先會要佢學

大宅

Angel_Rose 發表於 19-1-22 18:47
我非常欣賞這家長的誠實坦白,佢比起把口話小朋友喜歡,實際上係比佢迫嘅家長,好多多聲
...

都係嘅

首頁

尾頁

跳至