自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hokabb 發表於 19-1-22 16:55
依啲行業更加求分數,不過此分不同彼分,由客人比分,仲要同作文及視㙯一樣,好主觀,分數低等乞食都有:qu ...

笑左,我就係做依行唔會係靠分數囉就算入學入行都係睇作品笑到我肚痛

子爵府

Ma12345 發表於 19-1-22 19:58
笑左,我就係做依行唔會係靠分數囉就算入學入行都係睇作品:laugh ...

你明唔明我所講嘅分數係指啲乜?每個藝術作品係客人心目中都有分數,好似化妝師,你喺客心目中零分,有冇人會搵你?呢樣就係我所講嘅分數,而不同分數(即係級數)所享有嘅嘢(例如收費)又係咪一樣?
讀書分數係俾學校睇,出嚟做嘢分數就係比其他人睇
小妹不才,曾經都係化妝師,更曾經都接獨過有關㙯術依行,不過唔係創作人,係負責sell出去嘅,可能一個藝術家點努力喺客人心目中都唔會高分,但你Hea做嘅,就真係睇吓個天係咪咁幫你啦
當然人可以恃才(財)傲物,但首先要有才or財

水晶宮

畀面勳章

mln 發表於 19-1-22 15:05
講真, 我小朋友未返學時, 都係諗好奇啦~讀上去就算了!但是你同其他小朋友媽聊天時發現佢地的小朋友又學呢 ...

跟本,要跟大隊行

大宅

hokabb 發表於 19-1-22 20:13

你明唔明我所講嘅分數係指啲乜?每個藝術作品係客人心目中都 ...

我唔認同藝術係無得咁樣睇如果做耐左你就明,搵錢多唔代表成功,多客好多時係因為識包裝同作品成果係唔成正比我可以同你講,有時Hea做個客重Buy

認真做無唔啱,但唔好俾所謂分數限死自己,一個客覺得你作品唔好唔代表真係你唔好,只可能因為價值觀唔同

小朋友都一樣,唔同老師嘅標準都唔同,無理由因爲小朋友成績分數而覺得佢叻唔叻

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-22 19:49
自己呃自己我媽當年都係咁對我我好憎佢我自己俾小朋友學野就一定要係佢想我先會要 ...
同路人,好高興認識你

大宅

Angel_Rose 發表於 19-1-22 20:33
同路人,好高興認識你

你不孤單當年我想學小提琴,俾媽媽迫左我學7年鋼琴

子爵府

Ma12345 發表於 19-1-22 20:29
我唔認同藝術係無得咁樣睇如果做耐左你就明,搵錢多唔代表成功,多客好多時係因為識包裝:quiet ...

我當然知道包裝嘅重要,包裝都係客人打分凖則之一,成功與否當然唔關錢事,分數亦係有冇人欣賞你,有或者幾多人欣賞你
又或者咁演繹
校長同學生講求學不是求分數
即係投資者同創作人講:你啲作品唔使靚嫁,我開間公司都唔係為錢
你作為創作人信唔信?

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-22 20:38
你不孤單當年我想學小提琴,俾媽媽迫左我學7年鋼琴
...
當年媽叫我簡3樣課外活動,咁岩當年閃電傳真機搞小主持選拔,我話想報小主持(諗住衰左可以學少樣野),鋼琴(細時志願做幼稚園老師,而要入行必須識彈琴),跆拳,但媽話有兩樣學左都入吳到名校,幫我變做鋼琴,畫畫(升中一已經吳洗我學,因"哄'到佢將舊$比妹學多幾樣其他),芭蕾舞(依個要跳到中七,係舞校話我無天份先有得退學,唯一好處我啲老友係響度識,同時亦見識到好多賤人令我擴闊眼界)

你鋼琴當年有無考級?有無玩校際音樂節?我中七考埋8級就收工,如果第時阿女想學琴,我多數會親自教

同埋你依加有無學返小琴?我雖想學跆拳,但後尾到報名時改左學泰拳

大宅

Angel_Rose 發表於 19-1-22 20:47
當年媽叫我簡3樣課外活動,咁岩當年閃電傳真機搞小主持選拔,我話想報小主持(諗住衰左可以學少樣野),鋼琴(細 ...

無喎,我死都唔去考
人大左就無動力去學返,有新目標我都有學過芭蕾,我地果個年代芭蕾鋼琴package 嚟

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-22 21:16
無喎,我死都唔去考
人大左就無動力去學返,有新目標我都有學過芭蕾,我 ...
咁依啲package我識得少,得我,我妹,我老友先係咁,其餘身邊人都係淨跳舞,淨鋼琴,你芭蕾有無考級?當年如不考級,老師會要人留班

老友個媽都係香港第一代怪獸家長,佢仲有學單王管,小提琴,同有樣忘記左,暑假有學游水,佢話好彩暑假學得識,否則開學後要繼續

大宅

Angel_Rose 發表於 19-1-22 21:23
咁依啲package我識得少,得我,我妹,我老友先係咁,其餘身邊人都係淨跳舞,淨鋼琴,你芭蕾有無考級?當年如不考級 ...

好恐怖有考重有去比賽我妹都係咁成長

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-22 21:34
好恐怖有考重有去比賽我妹都係咁成長
個比賽係咪叫做新星大賞?

我妹慘啲,佢要學6樣

大宅

Angel_Rose 發表於 19-1-22 21:41
個比賽係咪叫做新星大賞?

我妹慘啲,佢要學6樣

唔記得啦但果時真係好辛苦

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-22 18:44
強制係指音樂堂學校老師教牧童笛定係放學後自己搵興趣班學樂器?

是學校要學一樣樂器 如果牧童笛都算 就唔駛煩

子爵府

但爸媽只想到要仔女做賺到錢的行業。媽媽總想一世有人養佢,唔迫仔女唔得。

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-1-22 20:47
當年媽叫我簡3樣課外活動,咁岩當年閃電傳真機搞小主持選拔,我話想報小主持(諗住衰左可以學少樣野),鋼琴(細 ...

點賤呀?

男爵府

依啲行業更加求分數,不過此分不同彼分,由客人比分,仲要同作文及視㙯一樣,好主觀,分數低等乞食都有:qu ...

當發掘到自己興趣,就要有恆心,同埋努力去做,我想講嘅係,除咗書本上嘅努力,其他手藝上嘅努力,都可以闖出一片天空嘅!

男爵府

Ronnym 發表於 19-1-22 16:41
我同意, 行行出狀員, 但要搵大錢, 或做生意有聲有色,
英文, 國語, 管理頭腦... 甚至打理盤數...都要有呢D ...

所以我覺得,要有學習嘅好奇心,但呢個好奇心不局限於書本,例如鍾意髮型嘅,多啲睇英文嘅髮型Channel,髮型嘅英文雜誌,從自己有興趣嘅地方出發,一個人最緊要對事物有好奇心,好學,如果只係為咗應付阿媽,應付學校去考試,出來社會,冇好奇心,唔好學,都會失敗

男爵府

In2c68 發表於 19-1-22 17:09
呢d到時咪一樣要學, 可能個分數要好高先搵得多, 剪髪由$38到$1000以上都有, 呢d咪睇自己識幾多唔夠咪要再 ...

所以凡事都要好學,肯學,做剪頭髮,都可以做得好出色!我想講,努力不局限於書本,如果不喜歡讀書,不妨多發掘自己興趣,向嗰方便進發

男爵府

除咗讀書,都可以係其他方便發展,但絕不能Hea做, Hea做絕唔會成功

首頁

尾頁

跳至