夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

小mama 發表於 19-1-24 23:56
唔好意思,我見你個post, 感覺你個女好似好憎你
請問你以前對佢做過咩黎

我做錯了很多事......呢段日子都好痛心,後悔不已,諗方法想補救
我小學開始知道佢係資優生後,佢同邊啲朋友交往都要問準我,為咗唔好令到佢拍拖學壞,我由細到大有意無意講說話批評佢個樣好醜,唔會有男仔鍾意,要專心讀書出到社會化妝先會有人欣賞,我出發點為咗佢好,佢出街同咩朋友玩我都會過問,絕對唔會畀佢同男仔出街,但不知不覺下打擊了她的自信心,讓佢在自卑既陰影下長大
佢有功課唔識做問我,但我一心想訓練佢獨自解題能力,不想假手於人,會故意激佢「咁易你都唔識,點解其他資優學生做到你做唔到」
又為咗補償當年自己冇學到鋼琴耿耿於懷,我逼佢去學

別墅

sonandson 發表於 19-1-26 20:34
我做錯了很多事......呢段日子都好痛心,後悔不已,諗方法想補救
我小學開始知道佢係資優生後,佢同邊啲朋 ...

明知佢冇興趣冇音樂天份都唔理,為咗自己面子,又要佢係親戚面前表演,而佢最鍾意既寫作,我打壓佢唔準佢做,因為我覺得寫作第時搵唔到食,寫嚟冇用,會分心影響學業,但我知道佢係有呢方面天份才華,但我只容許佢寫關於中文同英文課既寫作功課,其餘小說創作一律禁止

明明細細個佢好痴我,我實在為咗滿足自己在親戚朋友面前虛榮心,這些年來無形間傷害得佢好緊要,摧毀咗佢童年,害到她現在對我恨之入骨,無所不用其極在激我,我好想同佢道歉但往往都講唔出口......

大家,有冇好的臨床心理學家可以介紹給我一家人

別墅

sonandson 發表於 19-1-26 20:44
明知佢冇興趣冇音樂天份都唔理,為咗自己面子,又要佢係親戚面前表演,而佢最鍾意既寫作,我打壓佢唔準佢 ...

大家話得我好啱,最錯嗰個其實係我

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇完樓主講佢同個女既相處方法,我好希望呢個係膠post

男爵府

回覆 sonandson 的帖子

睇完你過去怎様對囡囡。其實你現在最須要唔係一個臨床心理醫生。你係要同個囡講對唔住。
你知道問題的前因後果。你亦知道自己的錯誤,找一個機會,好好同個囡傾吓。聽吓佢個心聲。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

如果我係你個囡,
我會十倍奉還俾你!
就係想盡辦法激死你!
所以你落得今日既下場
同個囡坦白、道歉,
放手俾自由佢做想做既事,
修補返關系,
你同佢先可以跳出呢個死胡同

大宅

睇到您有勇氣寫出來,好佩服。錯誤已成,怪責自己不如努力去找方法解決。
我無心理醫生介紹,不過真心想祝福您和您囡囡,有信心去解決問題,一定會做到的。支持您!

珍珠宮

明知佢冇興趣冇音樂天份都唔理,為咗自己面子,又要佢係親戚面前表演,而佢最鍾意既寫作,我打壓佢唔準佢 ...

你同我媽有一半相似,就係虛榮心,冇理過自己個女既心情,成日攞人同我比,另外我媽覺得錢大過天大過我條命
好老實我,我都好憎我媽

依家我都好少理佢,佢想我對佢好真係下世先。

依加我諗你就算揾心理醫生都未必會化解到佢對你既恨
仲要由細開始就咁。。。

我諗你依加最好放手唔好再管佢,大個女,你理唔到架啦
你最好就係要你老公知道,大左太親密係唔得。
佢痴你老公都係想激你,你要扮到唔在乎。
用時間慢慢建立返關係,但佢心底會唔會再恨你真係好難講。將來佢大啲佢會識到男仔,到時就唔會再痴住爸爸。
真心個句,你教壞左你個女。。

真係要祝你好運,祝福你地一家。

大宅

其實你個女冇學壞,冇識埋啲唔三唔四嘅人,你已經執身彩啦,好好地真誠地同佢道歉啦

琥珀宮

嘩,你真係好激

琥珀宮

仲有一點,你往往以為自己係阿媽,無理由要同個女道歉,明知錯但覺得自己始終係阿媽係想女好先咁做,你有時會覺對唔住個女,但諗諗下又覺自己無錯,所以道歉講唔出口

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

一家人齊齊去面對
https://www.acafamilytherapy.org/clinical-services

子爵府

親子王國15週年勳章

純我自己估,你咁要面子,你老公唔會唔知,你老公同個女一樣,感覺唔到你嘅愛,只有被你計算同辛苦迎合你不合理要求,两父女同病相憐自然走得近互相取暖。你有冇同專業人士坦白講晒你以前點對佢地?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

樓主其實你要改變嘅係自己;除左你個女呢件事,你有冇反醒過當日全部bk Jm 圍剿你對工人冷血個post? 雖然係兩件事,但都反映左你自我中心,事事其他人要順你意,全世界圍住你轉

你話你為個女好?完全吾覺!我覺得你女好可憐。完全想像到佢有幾憎你。你老公見個女比人咁對待自然會加倍愛護

你最好去見家庭心理醫生,問題中心喺你度!

男爵府

睇咗#12 #13,難怪個女對你恨之入骨

男爵府

cablecabletv 發表於 19-1-27 12:33
睇咗#12 #13,難怪個女對你恨之入骨

翡翠宮

筆名 發表於 19-1-27 12:19
原來樓主就係大名鼎鼎既「菲傭天災放假要一個月通知」 你成家人都有問題
...

噢, 原來是她...
樓主, 你既人品同行為, 真係令我好頭暈

複式洋房

其實最有問題個個係媽咪你,唔係你老公,女
因為由細到大 你強迫女做唔鐘意既事,迫到佢依賴左爸爸,尋求爸爸既愛,肯定。而爸爸見到女咁慘,就會更加錫個女
一開始睇到呢個post第一篇,心諗,應該係媽咪做過乜先令到女咁樣,果然係真
成件事,你應該要承認錯誤,坦白,同家人道歉,唔好再迫家人睇心理醫生,而係面對自己錯誤,知道嗎
襯依家發現問題,快點解決,女女想做乜就多支持,傾聽
有時候弄巧反拙,就會變左你咁既結果

水晶宮

mini1204 發表於 19-1-27 13:45
噢, 原來是她...
樓主, 你既人品同行為, 真係令我好頭暈

直頭有d恐怖

首頁
23456...10

尾頁

跳至