自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大家有冇留意意fb 呢個post ?

其實打唔打針係個人選擇、你信過d針、咁咪唔好打

你唔打針就要承擔風險、你唔打針、香港政府係咪又可以叫你簽返份野有事唔好去醫院?

「有個叫“香港免疫針關注協會“嘅組織,開blog宣揚政府無要求學童必須打針至可以入學,所以只要家長通知返學校自己係唔打針嘅素人家庭就可以,順便提供一堆信件範本方便家長。

其中有一封範本叫“免疫針絕對安全保證書”,上款係父母,下款係醫生,內容係“我保證疫苗絕對安全,建議小朋友接種,如果日後小朋友有濕疹/哮喘/ADHD/ASD/etc,醫藥費由我負責”。即係家長塞呢封信畀醫生簽,醫生唔簽就無權幫小朋友打針,逼醫生“知難而退”。

嘩,惡到咁,幫你養埋供埋讀大學好唔好?」

來源:

https://www.facebook.com/san.dei.ma/photos/a.557760280984835/2063424053751776/?type=3

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

我有睇
都想轉post過來
不如個班家長簽生死狀啦
如果仔女因為唔打針而患個個病
承諾唔搵醫生醫 唔食藥
身體打敗到就打敗
或者靠你地啲自然療法,精油囉
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

琥珀宮

畀面勳章

OforOsaka 發表於 19-1-22 12:17

唔止上大學,直程生養死葬

伯爵府

回覆 lingfu 的帖子

要簽封

「子女如感染疫苗所針對疾病放棄治療」同意書,日後萬一感染小兒麻痺、白喉、百日咳、破傷風、麻疹、肺癆、乙肝 、自己搞掂、唔準再睇西醫

侯爵府

我成日覺得依班人,自己仔女唔打針,ok,你感染你事,但唔好影響到個社區囉唔該。勁自私。

伯爵府

回覆 I9528 的帖子

佢地連Concept 都有問題、支疫苗有事、責任在醫生定藥廠?

佢地連問責對象都未清楚

大宅

今日都睇到呢個post, 想講粗口

其實封信只係叫醫生知難而退、唔會有醫生簽的。

佢地仲好先進咁話、餵小朋友食療劑、然後張小朋友食左的療劑寫在針咭度就即係打左針

琥珀宮

畀面勳章

邊會有醫生簽呀?傻左?

大宅

Catabella 發表於 19-1-22 22:31
今日都睇到呢個post, 想講粗口

其實封信只係叫醫生知難而退、唔會有醫生簽的。

補充、留言見到fb有人教家長自己簽針咭

既然覺得疫苗冇用、咪企硬唔好打、針咭冇記錄大大方方話比人聽你冇打針。

唔明點解又要自己寫針咭

公爵府

其實掉返轉講, 如果防疫針是西醫宣稱那麼安全, 有效, 咁醫生點解會唔夠膽簽張undertaking? 定係醫生隱瞞了一些事無同你地講?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

OforOsaka 發表於 19-1-22 12:17

咁都得?
不如出張俾學校老師簽,俾老師教書保証中,英,數,常合格,如果老師唔簽,就唔洗小孩考試。
世界變啦!自我到話晒事!

大宅

回覆樓主:

咁如果我小朋友用佢地所謂既順勢療法,乜乜精油,天然療法etc, 咁佢地肯唔肯簽一張undertaking, 保證我小朋友唔會因為唔打防疫針而面臨既一切後果,例如嚴重併發症等等
相信冇人會簽,咁既然咁有效點解唔簽?唔簽係咪有野瞞住大家?!

珍珠宮

畀面勳章

shareholder 發表於 19-1-22 23:06
其實掉返轉講, 如果防疫針是西醫宣稱那麼安全, 有效, 咁醫生點解會唔夠膽簽張undertaking? 定係醫生隱瞞了 ...

冇野係100%,正如小手術都要簽生死狀同埋同病人講解有可能引起嘅手術後遺症一樣。每個人對同一款藥/疫苗都會有唔同反應,就算話會引發自閉症呢啲嘢,出左事時亦唔一定係因疫苗引起。

你就算去告個醫生,你都要有嘢support你個claim,醫學上係因為疫苗(而唔係其他原因)引起ADHD.

整張declaration比醫生簽要佢負法律責任?太簡單了!人哋有醫學知識而父母冇,醫生有監管,叫佢咁負責咪等同你自己釘人哋醫生個專業牌?傻架咩!我係醫生就少你一個病人唔少,使咩同你拗,唔簽囉,冇問題㗎!

珍珠宮

lingfu 發表於 19-1-22 12:21
我有睇
都想轉post過來
不如個班家長簽生死狀啦

伯爵府

其實掉返轉講, 如果防疫針是西醫宣稱那麼安全, 有效, 咁醫生點解會唔夠膽簽張undertaking? 定係醫生隱瞞了 ...

純討論、我相信好多人都知唔可能absolutely safe, 但兩害取其輕、起碼會比中隻病好。

呢封信我只係覺得、部份家長好叻推卸責任。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

1.冇野係100%
2.咁點解班家長又唔簽生死狀反而要醫生簽呢
你可以選擇唔打
咪大方認咗佢 唔好又冒簽又乜乜乜
有事上來唔好又搵醫生咁廢先得架
3.事實係大家都知打疫苗有疫苗既risk
但兩者取其輕咁解而已
班順勢L有事上來
我咪當順勢幫地球消減下人口
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

lingfu 發表於 19-1-22 23:51
1.冇野係100%
2.咁點解班家長又唔簽生死狀反而要醫生簽呢
你可以選擇唔打

其實我都唔明

又話順勢療法、但又要食佢d白色粒粒療劑、咁仲係咪順勢?好矛盾

我唔認識順勢療法、唔敢話佢冇用、但香港sell順勢療法法的機構、感覺似傳銷多。

大宅

呢啲唔俾小朋友打針既家長,佢地自己細個有冇打針?自己有打既又憑咩決定唔俾自己小朋友打針呀
又話驚打針會有自閉,佢地都打左針咁有冇自閉先

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至