自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

一盒飯食唔晒會分兩餐食或者同老公SHARE

下午6時前食茶餐當晚飯,人少啲唔洗同人迫又平廿蚊。

出去食飯有剩會打包,重會自己帶餐盒。

衫褲著來著去都係個幾件。(其實好多衫,但著來著去面頭幾件。)

唔會改車,除非影响到安全,否則唔會因為「靚」而改車。

買化妝品、護膚品盡量買開架,專柜的上網買平好多。

無買鑽石及高價名牌手袋。

但係我都會請朋友家人食飯、請家人去旅行、去飲宴人情1200$起、都會出去坐下飲咖啡過日晨。

以前後生雖未過度消費,但經常消費,而家老左,就識應洗得洗,但無啦啦俾朋友一句得埋來話我搵咁多做乜虧待自己咁CHEAP

8-)

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

因為佢攞唔到你著數

大宅

2018復活節勳章

咁我都好cheap ...你講既野我都係咁做。我仲多左樣...電器壞了。我不會買新。會試試去二手谷先徵後買。小朋友既用品全部二手...

我又唔係偷又唔係搶。點生活洗咩人指指點點... 理得人點講。 每個人都有自己享受生活既一套方法。

geesebb    發表於 19-1-23 21:46
geesebb    發表於 19-1-23 21:45
wcpcelia    發表於 19-1-22 14:43
FJmom    發表於 19-1-22 12:56

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

佢唔抵得你有錢剩

子爵府

咁要視乎你搵幾多.......
你朋友話你搵咁多係點多法先?

如果真係搵得多,
又真係可以對自己好D GE。

學會放下    發表於 19-1-22 16:28

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你甘做好正常喎, 如果嚴格D講, 係你朋友眼中我應該仲cheap過你

我返part time個度包膳食, 我有時收工後會係canteen食埋先返屋企, 我呢兩年又買少左好多衫, 真係呢度慳少少, 個度又慳少少, 夾夾埋埋比以前儲多左錢~~

珍珠宮

回覆樓主:

厘D唔係朋友
日後我不交心
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

二小姐 發表於 19-1-22 12:31
一盒飯食唔晒會分兩餐食或者同老公SHARE。
出去食飯有 ...

打包食物一啲都唔cheap, 喺外國極度歡迎,食淨一兩舊都包走,我已慣,唔會理人點睇。

食唔晒嘅食物,留留起完全冇錯,係某啲人成日覺得核突啫。睇場合囉。

珍珠宮

環保接龍勳章

出去食飯有 ...

生活模式同我有99%相似, 老公話我好慳家, 好好彩娶到我

但我以前都係咁, 只係D錢洗左去旅行度。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔cheap呀﹗

又唔影響人地既,理得佢點講。

FJmom    發表於 19-1-22 12:58
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

出去食飯有 ...

唔洗理人講乜

用自己認為最舒服嘅方式去生活,
就唔算虧待自己

FJmom    發表於 19-1-22 12:58

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我諗佢個cheap係冇意既,個下諗唔到用咩字眼咪cheap
朋友應該只係唔想你做守財奴,有時都要對自己好d,洗下錢係自己身上

侯爵府

我同你一樣
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

樓主一啲都唔cheap
應使得使唔浪費

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

你講的我差不多都有做,但我唔覺得CHEAP,唔會過度消費又環保,係我生活態度。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔覺cheap呀!做人唔浪費係美德。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

冇問題呀, 自己覺得鍾意咪得囉,使乜理人
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔會理人點講,做番自己就得了

男爵府

最緊要生活得舒服開心唔洗理人點睇!我無錢,但身邊有錢既人都好低調生活撲素,呢d係每個人選擇既生活方式!

首頁
12345...7

尾頁

跳至