懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無JM懷孕時外用過A酸?
我宜家13wk, 好蠢,好大意!我用左一個月既Ordinary 5% Granative Retinoid with Squalane, 一路無留意原來Retinoid係孕婦禁用!(呢枝唔係醫生處方,唔知5%係高劑量到點)

上網到好多不同意見,但大部入都係話即停,有d就話外用無問題,只要不是口服就ok.......

,我己經即停,但因為差不多成個早期都用呢枝野我真係擔心到無訓過覺,係咁震!問醫生意見佢未得閒覆我,我應該點好?

子爵府

shirleytot 發表於 19-1-22 13:36
我宜家13wk, 好蠢,好大意!我用左一個月既Ordinary 5% Granative Retinoid w ...

問醫生

大宅

回覆樓主:

其實唔洗咁擔心,唔係醫生處方濃度有限,我初期都用咗A酸暗瘡膏,果陣唔知有咗。我都有問婦科醫生,佢話答唔到我有冇影響。

我自己睇返暗瘡膏張紙,佢咁寫:There have been rare reports of birth defects among babies born to exposed to topical retinoids during pregnancy. However, there are no well controlled prospective studies of the use of topical retinoids, including adapalene, in pregnant women. A retrospective study of mother exposed to topical tretinoin during the first trimester of pregnancy found no increase in the incidence of birth defects.

唔好擔心咁多,共勉之

複式洋房

用過a酸兩年內係唔可以有小朋友
但係要快d睇醫生點講先

大宅

回覆 nicolelau1119 的帖子

香港所有醫暗瘡既A酸都係屬醫生處方, 除左極低劑量既Retinol 作一般美容, 樓主既意思係佢無經醫生處方下自己搵方法買左黎用....
所以最好過一過冷河先再諗再生比較安全, 唔係有咩事出左世怪得邊個? 始終唔知樓主前後呢兩年內用左幾多...

大宅

momomee 發表於 19-1-22 16:56

香港所有醫暗瘡既A酸都係屬醫生處方, 除左極低劑量既Retinol 作一般美容, 樓主 ...

其實而家樓主都已經懷孕中,而唔係未懷孕,同埋都唔係話怪邊個嘅意思,只係既然已成事實,亦冇得返返去之前唔用。過一過冷河?咁即係唔要佢肚中嘅BB?

我覺得樓主照正常做產檢,有問題醫生自然會講,就算冇用A酸都唔擔保係咪會冇事。

20-23週去照結構,如果有問題再去面對。

無意撩交嗌,只係見到樓主咁擔心,就我已知嘅情況講出黎。亦有好多人有用A酸,都生咗健康嘅BB。

樓主,而家A酸有冇影響係未知,但喊,情緖波動對BB就真係唔好,保重身體。

大宅

nicolelau1119 發表於 19-1-22 17:05
其實而家樓主都已經懷孕中,而唔係未懷孕,同埋都唔係話怪邊個嘅意思,只係既然已成事實,亦冇得返返去之 ...

同意

複式洋房

momomee 發表於 19-1-22 16:56

香港所有醫暗瘡既A酸都係屬醫生處方, 除左極低劑量既Retinol 作一般美容, 樓主 ...

我只係用左一個月 之前都無用過⋯⋯

複式洋房

nicolelau1119 發表於 19-1-22 15:02
其實唔洗咁擔心,唔係醫生處方濃度有限,我初期都用咗A酸暗瘡膏,果陣唔知有咗。我都有問婦科醫生,佢話答 ...

多謝你解答先呀。
我用既只係一枝港紙$90既Retinoid...唔係醫生開。唔係處方劑量。唔知大唔大影響⋯⋯

我睇到既文章都係你張說明書既差唔多,未有證據表示有媽媽外用過A酸有影響。

唉,我仲等緊醫生覆呀,我盡量忍住唔想諗

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你去門診啦,睇過睇個醫生,快D問下

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好聽醫生專業意見,希望可以順利。

水晶宮

shirleytot 發表於 19-1-22 18:38
多謝你解答先呀。
我用既只係一枝港紙$90既Retinoid...唔係醫生開。唔係處方劑量。唔知大唔大影響⋯⋯

其實非處方真係唔會高劑量得去邊。唔好咁擔心啦。

雖說孕婦忌用,其實都係想保守啲。如果孕婦同時內服又外用大量維他命A,就有較大可能導致問題。所以先叫孕婦唔好用呢類護膚品,同時唔好食動物肝臟、魚肝油,或含過多 preformed vitamin A 嘅營養補充劑等等。

別墅

回覆 shirleytot 的帖子

咁最后醫生點講呀?我頭4週都有佐....

子爵府

我宜家13wk, 好蠢,好大意!我用左一個月既Ordinary 5% Granative Retinoid w ...

維他命A酸係Isotretinoin
Retinol 只係維他命A, 好大分別
太擔心去直接問醫生

別墅

外用唔會完全被bb吸收到,唔好擔心住!

大宅

樓主唔好太擔心先,你心情係直接會影響肚裡bb!我唔係醫生唔可以代答有冇影響,但覺得搽在面上嘅其實真正吸收都真係好少,只係我地都會緊張肚裡bb,擔心影響佢健康。其實好多話忌用物品是因爲會導致小產,樓主明顯唔係這情況,那是擔心會影響基因?之後會有好多檢查去同你mon住嘅,現在停用咗就好了!

複式洋房

樓主問左醫生未?你的情況同我差唔多,我依幾日都好驚,驚到休息得唔好。問過皮膚科醫生,話停藥後一個月先好懷孕。

我果個藥膏係Cat C藥物,包裝上寫沒有人類的相關研究。

「目前沒有針對懷孕婦女使用醫皮痘複方凝膠所執行的對照試驗。於懷孕期間應只有在對胎兒的 潛在利益有足夠的證明大於對胎兒的風險時才可以使用醫皮痘複方凝膠。 在大鼠和兔子所執行 0.6 - 6.0 毫克 adapalene/公斤/日 (25 – 59 倍的人類最 大建議用量) 的皮膚畸形試驗,顯示不具胎兒毒性,只有在這兩種動物發現 頸部區段贅餘肋骨有極微增加,以及在兔子發現骨骼骨化延遲。」

首頁

尾頁

跳至