想生BB

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

yhyeung 發表於 19-1-24 19:24
如卵少你要做pgs 你要預抽幾次。殖入係有針藥錢 但無抽卵咁貴。

我其實開頭未搵翁前無諗住做PGS 但初診完都未抽卵翁睇完報告已經話PGS + IVIG 睇埋C6報告又話要做PICSI 可能我超高0又甲狀腺指數唔好 AMH又得1.35...預算緊要幾錢 但又吾知抽卵同值入手術同針藥幾錢 好煩惱

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 18:47

下次開針會做呀⋯⋯你做過PICSI? 可唔可以分享下?

我喺台灣抽了幾次。第一次的胚胎質素唔好,到第二三次我喺佢地中醫叫我問ivf 醫師做pisci 如何,咁醫師就幫我加咗。第二,三,四次d 胚胎質素好咗,唔知同pisci 有無關。pisci 是挑選更好的精子,詳情我都唔係好理解,因同時我都花了其他工夫睇中醫,減壓力,食supplement etc, 所以唔知究竟係pisci 有用定其他嘢有用。

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 19:24
係呀,我兩次都係 MELBOURNE IVF 做。如果今次唔得,我會考慮過台灣做。台灣好多成功例子。你呢?你係咪喺 ...

係,我喺愛群。

但你去台灣咪好遠?!
咁會stay 嗰度定點?

譬如殖入後要飛咁耐番澳洲咪好攰?

複式洋房

yhyeung 發表於 19-1-24 19:34
係,我喺愛群。

但你去台灣咪好遠?!

咁你係咪做PICSI成功咗啦?bingo 咗?

係呀,澳洲飛台灣14 個鐘,如果真係去台灣做,依個決定都好大,起碼要住一個月,因為唔想植入之後坐長途機。

大宅

loklokcheung 發表於 19-1-24 19:31
我其實開頭未搵翁前無諗住做PGS 但初診完都未抽卵翁睇完報告已經話PGS + IVIG 睇埋C6報告又話要做PICSI 可 ...

我都係超高齡。我amh 初診有1.82 但實際卵巢表現好差每次得幾粒。卵少,初頭醫師叫我pgs 時我都係唔敢養day 5。第一次胚胎質素唔好,所以醫師問我想繼續養還是keep day 3 。我揀咗keep day 3。結果殖入3 胚無成功。醫師說應該是胚胎問題,還是建議我養day 5 做pgs。於是第二,三次一共有4 顆胚胎養到day 5 有1 顆pass 到pgs。第四次可能身體休息得唔夠,因我連續兩個月抽,表現得不好。所以最後也沒養day 5。幾多錢其實因人而易,因為如果多其他問題會貴d。數我可番office 之後pm 你因我mark 低了。但我無特登記上心因為唔想比自己太大壓力。

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 19:41
咁你係咪做PICSI成功咗啦?bingo 咗?

係呀,澳洲飛台灣14 個鐘,如果真係去台灣做,依個決定都好大,起 ...

未呀
等殖入

複式洋房

yhyeung 發表於 19-1-24 19:44
未呀
等殖入

噢,有一粒PGS等植入?好好呀!你一定會成功的

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 19:50
噢,有一粒PGS等植入?好好呀!你一定會成功的

我都好想,不過因為我身體條件不是太好,內膜薄,及胚胎個gradign 亦不是很好,所以即使pass 了pgs 都未敢太大期望。

別墅

yhyeung 發表於 19-1-24 19:43
我都係超高齡。我amh 初診有1.82 但實際卵巢表現好差每次得幾粒。卵少,初頭醫師叫我pgs 時我都係唔敢養da ...

好呀 麻煩你PM我呀!你幾時放胎呀?祝一切順利!

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 18:20
都啱,唔好輕舉妄動。搵出原因先植入,如果唔係會前功盡廢。你上兩次點失敗架?介唔介意分享下?
...

其實前後備孕八年,兩次iui,兩次ivf,由輸卵管唔塞變塞,之前做過腹腔鏡通都通唔到,之後竟然自然中咗,但第六周就流咗,上年五月終於排到政府公家,第一次ivf咩都冇準備,抽一次得三個胎,仲係質素好差,勉強養到day3 分裂慢,放咗唔中,冇胎淨就完咗,我由七月睇中醫針灸食藥同食supplements,9月輸卵管竟然通返,12月第二次ivf,質素好過上次好多,但放最靚鮮胎都係著床後一周就流掉,所以好驚根本係自身有問題,多年來一直殺死外來物,諗住驗清驗楚先放埋餘下的胚胎

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 19:17
邊度有得買雞泡魚膠
之前想買但一直搵唔到

好多海味舖有得買呀,我就係同昌買,貴d d 但靚d,你可以search FB

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 19:19
你真係好有決心。我一直都中意搵錢成日唔敢行呢步!!

其實我份工番得吾係咁開心,又大壓力,我又吾識減壓,所以情緒好差,但因為人工高所以諗住挨下去,但最後比個衰上司逼走!

但塞翁失馬,焉知非福,雖然現家開支有出無入,但去到高0 就好心急,錢係好重要但生B 更重要!多得個衰上司我先可以有時間調理身子,又可以隨時過台灣

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-24 15:31
同我一樣,我都resign咗,專一休養,唔想植入後都要返工。
你一定成功的!
你識咁多嘢,今次準備功夫又做 ...

其實準備功夫都嘛嘛,又無做運動又無準時食supplement , 係keep 住有看中醫咋,願天保佑大家!

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 17:58
同grade 無乜關架

係既,但始終grade 靚既胚胎發育會好d嘛

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 19:43
我都係超高齡。我amh 初診有1.82 但實際卵巢表現好差每次得幾粒。卵少,初頭醫師叫我pgs 時我都係唔敢養da ...

我上年check AMH 得1.03,得幾粒卵,比周醫生嚇到我好驚,雖然醫生話得幾粒卵泡話下個cycle 先,但我吾想拖即刻開針做,乜都無準備,當然失敗收場
流產之後食中藥,DHEA , Q10, (記得要還原型),我覺得有幫助,AMH 升番去1.23, 多幾粒卵

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-24 22:19
其實我份工番得吾係咁開心,又大壓力,我又吾識減壓,所以情緒好差,但因為人工高所以諗住挨下去,但最後 ...

都好似我個處境。我都係人工高所以成日都下唔到決心quit。不過我都諗緊將快quit。"錢係好重要但生B 更重要!" 再次點醒我。

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-24 22:36
我上年check AMH 得1.03,得幾粒卵,比周醫生嚇到我好驚,雖然醫生話得幾粒卵泡話下個cycle 先,但我吾想拖 ...

唉。諗起amh 我都唔開心。真係數字上唔差但個表現唔似個數字。不過而家放開了。唔想太介懷。總之還能努力便努力吧。

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-24 22:07
好多海味舖有得買呀,我就係同昌買,貴d d 但靚d,你可以search FB

thanks! 想買好耐但搵唔到。而家吃緊普通花膠咋

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 22:49
thanks! 想買好耐但搵唔到。而家吃緊普通花膠咋

咁你一定係女強人好專注工作,我就最鐘意睇埋d養生護膚扮靚野,所以外表一d 都吾似38, 似28
直至有一次睇醫生,比醫生話 [你個樣握到人,但入面腸機能已經老化!]
比醫生當頭棒喝,先識驚,覺得真係老了,要的起心肝追B!

大宅

yhyeung 發表於 19-1-24 22:46
都好似我個處境。我都係人工高所以成日都下唔到決心quit。不過我都諗緊將快quit。"錢係好重要但生B 更重要 ...

我而家做PT 當有個寄託,但人工只係以前既1/10 , 初初都覺得難接受,e 個BB 真係所費不菲,未出世又IVF 又無份長工,未出世已經洗左幾十萬!
但我咁諗,假設我無做野3年,生完BB 再搵工,最多遲3年先退休囉

首頁
23456...7

尾頁

跳至