想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

anGie818 發表於 19-1-25 11:07
我都為左生B覺得好攰。。
自己高齡 c6d精又唔得,上年年中去左翁翁做第一次 ivf, day 5 有7粒,其中5粒送 ...

咁其實系咪吾多到Day5 就值入吾做PGS好呢?大家有咩意見? 定系可以兩個都去做下染色體檢查先?

大宅

anGie818 發表於 19-1-25 11:07
我都為左生B覺得好攰。。
自己高齡 c6d精又唔得,上年年中去左翁翁做第一次 ivf, day 5 有7粒,其中5粒送 ...

两次啫!希望在明天,不要放棄啊!

你第一次pass PGS 的是什麼grade 呢?可能就算無基因問題,胚胎質素吾好都會自然淘汰

第二次點解有咁多day 2 , 吾培養去day 5 呀?day 5 成功率點都高d

大宅

koalange 發表於 19-1-25 17:18
回覆 師奶粉絲 的帖子

我係超高齡40+,17年4月一10月向台灣IVF,因卵少抽左3次,但头两次因肧胎捱唔到D5, ...

你超高0 抽到7粒都吾錯咼,可能今次質素好些,試下養到day 5, 成功率高d !你香港搵邊個醫生呀 ?

別墅

loklokcheung 發表於 19-1-25 19:12
咁其實系咪吾多到Day5 就值入吾做PGS好呢?大家有咩意見? 定系可以兩個都去做下染色體檢查先?
...

睇下自己想用自己個肚定用PGS去做篩選,有d人介意放入去之後先發現問題,而我試過pgs之後我反而覺得有得放胎就等於多個機會。。

我香港個醫生唔buy PGS個套.. 佢覺得只係抽個胚胎一小部分去做檢查根本唔能夠代表整個胚胎都係好或者壞

翁翁冇建議我地去做染色體檢查,因為佢見到我地d胚胎出現異常問題都唔係集中係某幾條

別墅

Manmanman12345 發表於 19-1-25 20:50

两次啫!希望在明天,不要放棄啊!

Pass個粒係3CC 唔係算好嘅grading,但反而我自己最靚個二粒就中左好多條染色體異常
所以有時候會諗,去到最後都係要用自己肚皮去篩選

其實我抽左14粒,去到day 2已經冇左一半得返7粒,我醫生話如果博去day 5就可能再少一半,可能俾佢咁講一講所以就雪day 2了

大宅

anGie818 發表於 19-1-25 23:42
Pass個粒係3CC 唔係算好嘅grading,但反而我自己最靚個二粒就中左好多條染色體異常
所以有時候會諗,去到 ...

我第一次試過day 3 雪左再解凍,之後分裂得吾好停止生長

勉強雪住保住d 發育不良既胎只係心理上安慰自己,以為仲有多幾次機會,何況仲要植入費用,好似我咁最後胚胎質素問題流左又要花時間養小月先再抽,高0 既我時間就是金錢啊!
寜願用實驗室篩選,等待既時間就養好身子

別墅

Manmanman12345 發表於 19-1-26 07:41
我第一次試過day 3 雪左再解凍,之後分裂得吾好停止生長

勉強雪住保住d 發育不良既胎只係心理上安慰自己 ...

你都加油啊!希望大家可以 bb 痴實<3

大宅

loklokcheung 發表於 19-1-25 19:12
...

睇下想用身體去試,還是想做pgs 去篩走有問題的胚胎。如果我30幾歲,少卵就唔做pgs。可是年紀越大,胚胎基因多d 機會有問題。我都試過2 cycle 抽完,卵過唔到day 5 或唔pass pgs 而無胎放。而當知道那些胚胎有甚麼問題而fail pgs, 我內心其實慶幸沒有擺放在身體內。擺了那些到時又係胎停又要拎番出黎。錢都係一條數(睇醫生,小產中醫調理),但身體不停服藥,打針,放胎,拿走死胎這些更傷身。放day 3 胎,我嘅目的就不是因為有胎可以放。而是相信身體能修復那些有基因問題的胚胎。是有人主張這個道理但暫時沒有權威可以有定論。我有覺得如果後生身體可能可以修復很多東西。

別墅

Manmanman12345 發表於 19-1-25 21:09
你超高0 抽到7粒都吾錯咼,可能今次質素好些,試下養到day 5, 成功率高d !你香港搵邊個醫生呀 ?
...

Dr Louis Chan。之前最多抽得两粒。如好彩今次有多过两個肧胎,就有多过1次放胎机会。養到Day几由醫生決定。

大宅

回覆 師奶粉絲 的帖子

請問是半身 OR 全身 MA醉?

大宅

koalange 發表於 19-1-25 17:18
回覆 師奶粉絲 的帖子

我係超高齡40+,17年4月一10月向台灣IVF,因卵少抽左3次,但头两次因肧胎捱唔到D5, ...

真心祝福你今次會成功

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-1-24 15:25
第一次我仁安周醫生要否做PGS, 又係叫我不用做PGS, 話不需要,但流左之後又話我高0 胚胎異常率高 ...

我都係睇周醫生,都係失敗咗,都係我染色體異常,你的卵子質量好嗎?仲有(emoji)️雪胎?我要重新打針抽卵

大宅

Kelly-Mei 發表於 19-3-13 17:25
我都係睇周醫生,都係失敗咗,都係我染色體異常,你的卵子質量好嗎?仲有(emoji)️雪胎?我要重新打針抽卵 ...

我覺得周醫生麻麻,一次解凍曬4個day 5, 無曬雪胎啦,所以第二次搵翁翁,做埋PGS

我果年紀質量一般般啦,始終高0 了,今次两粒pass PGS 既係3CC

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-13 18:44
我覺得周醫生麻麻,一次解凍曬4個day 5, 無曬雪胎啦,所以第二次搵翁翁,做埋PGS

我果年紀質量一般般啦, ...

邊個翁翁?其實的都想轉醫生,請PM我

大宅

Kelly-Mei 發表於 19-3-14 09:03
邊個翁翁?其實的都想轉醫生,請PM我

台灣愛群翁醫師,如果你方便飛台灣,可以預約初診

[email protected]

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-14 09:07
台灣愛群翁醫師,如果你方便飛台灣,可以預約初診

[email protected]

哎C6唔愿意去台灣,我都唔知點算,又想轉醫生,覺得周醫生可能同我唔夹,成日叫我同時间競賽,我上個月先唔得這,個心緊唔舒服(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Kelly-Mei 發表於 19-3-14 10:11
哎C6唔愿意去台灣,我都唔知點算,又想轉醫生,覺得周醫生可能同我唔夹,成日叫我同時间競賽,我上個月先 ...

我第一次好心急就開左針,乜都無做,第二次有調理,成績好些架,你而家食梗調理先啦,為第二次作準備

我轉翁翁,一來我想為流左搵原因,二來PGS 台灣做平好多,抽多次都負擔到,三來周醫生都吾肯多作解釋,問多句都嫌我煩,我喊曬佢一句安慰說話都無,無d 同情心,相反,翁翁真係好好呀!

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-14 10:41
我第一次好心急就開左針,乜都無做,第二次有調理,成績好些架,你而家食梗調理先啦,為第二次作準備

我 ...

就係周醫生咁冷漠,先想换醫生吖嘛,你每個禮拜做4日以上的有氧運動,每次30分鐘,每晚11點前入睡,捱夜好影響卵泡噶,我已經中醫調理,又食Dhea同Q10,又晚晚艾草浸脚,我可以做的都做了,希望我下次再抽卵有好结果

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-14 10:41

我 ...

我約咗下禮拜二睇謝静兒醫生問下她,再考虑之後點,好迷茫中

大宅

Kelly-Mei 發表於 19-3-14 10:49
就係周醫生咁冷漠,先想换醫生吖嘛,你每個禮拜做4日以上的有氧運動,每次30分鐘,每晚11點前入睡,捱夜好 ...

我好懶做運動,最多係屋企拉筋,浸浴
可能吾洗番工,我真係11pm 前訓吾著咼

咱唯有食療方面就做多d 啦

首頁

尾頁

跳至