自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500),奶奶果度12000租起足而且返工讓好多

及後小朋友出生,到上個月終於我同c6兩個人俾錢,買咗我媽附近的上車盤。現在奶奶幫大伯湊b, 我媽就間中來望望,不過我媽鍾意煮飯俾我同c6食,所以我們都晚晚返去食

每個星期六都會返奶奶度晚餐,每個月都會帶ar b 一次去奶奶度玩全日(我不在場的)

之前買咗樓都驚奶奶反應大,因為佢之前一直說我俾佢一湊二,我唔理佢照俾工人睇,已經覺得我計較唔信佢。
早兩日返去時c6同佢講想、係想買我媽附近(實際買咗),話好唔想,好唔鍾意

男爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 13:56
我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

米5告訴佢已經買咯,洗乜理佢,

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在廚房講

之後第二日仲要打電話俾c6哭,話傳統唔係咁,做咩你聽老婆話租近外母

侯爵府

我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

你買都買左
無乜可以點
唯有同佢講已買

子爵府

唔使理咁多,又唔係用佢錢買

公爵府

只要係你兩公婆自己俾錢買
洗乜同任何人交代啊?
況且你都買咗啦
話之佢

mint2014    發表於 19-1-22 16:45

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

駛Q理佢

水晶宮

hashtag影視迷勳章

你都買咗,佢講咩你都檔聽唔到,一係就唔同佢講你買咗樓,話係租嘅

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

可能你地買之前無問佢,好多老人家有呢個想法

珍珠宮

回覆樓主

你有你生活,奶奶有奶奶唔鍾意
奶奶唔鍾意對你生活影響不大
奶奶無當面同你講就唔好理、當唔知
奶奶有說話同你講,咪話我話唔到事~問返xx啦(老公)
大家見面繼續表面客客氣氣算啦~~~

avang    發表於 19-1-23 09:54

珍珠宮

王國教室勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

我一向好尊重長輩,但你奶奶竟然係想個仔娶老婆照顧老爺奶奶人係要孝順但佢傳統就係娶個老婆返去?
你地自己俾錢買,由佢講囉,都改變唔到事實,最重要你唔好攪到同老公唔開心

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

近返工, 又有家人嚟睇bb, 冇問題呀! 你老公同佢媽自己傾, 你唔好理

公爵府

我係你,直頭唔話佢知買左樓,問起就話業主加租所以租第二度。唔駛煩。

珊瑚宮

咁你又同C6哭。人地奶奶買楼比仔娶老婆。点解你無?

Ayashi    發表於 19-1-22 23:57
knifesheep    發表於 19-1-22 18:28
kekka    發表於 19-1-22 16:50
mint2014    發表於 19-1-22 16:46
玩具萬歲!

侯爵府

買樓咁大件,應該係你同你老公商量好先買, 所以唔洗理其他人點諗,距離就是美,男家有乜事留返老公處理,一插手就會被燒得體無完膚。
8-)

伯爵府

其實女人近娘家都好正常姐
依加唔買都買左 唔理佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

理得佢喜歡定唔喜歡,eq 高d當佢唱歌!

男爵府

樓主奶奶咁搞笑既,
層樓唔係佢俾錢
個孫唔係佢湊
憑咩干涉子女住邊呢?

唔通明明第二度平D, 都因為「傳統」而要買貴樓?
真係要咁「傳統」,就打本俾個仔係自己屋企附近買啦

睇到呢D長老咁萌塞真係眼火爆
做長輩,D子孫過得安好就已經足夠
家下個仔同個新抱湊得掂個孫,又有自己屋唔使擔心
佢仲求D咩????
係都要厚多士做炸兩,
最黑人憎個下係D仔女面前喊苦喊忽投訴
都唔明呢D咩思維

男爵府

好憎d奶奶有咁既思想,咁又吾見你個仔照顧外父外母,點解要新抱照顧你2老!
樓主吾洗理奶奶,只係間吾時返去見下佢2老就算

首頁
12345...9

尾頁

跳至