自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

又唔係佢比錢真係關佢q事咩,好怕呢d自私到爆既99,雖然我都遇到個,但我絕對唔會理佢,佢咁想你地住近佢叫佢出錢買層係佢隔離囉!

珍珠宮

123blow 發表於 19-1-22 18:05
裝修比意見? 你咪害樓主啦! 萬萬不能!

我意思係少少無聊嘢,例如邊隻抽氣扇好之類,老人家有時需要「被需要」,而且好多長輩喺呢方面有經驗過後生

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

木土土 發表於 19-1-22 18:07
其實,可以點夾?

6299講野唔啱聽,唯有當佢地唱歌,盡量唔好係老公不在時同佢地單獨相處,咩事都由老公 ...

咪坐在你一左一右,逼你一定要答

因為有時老公會入房同叔仔打機傾前途嘢之類,因為叔仔都就快畢業,一入房就幾個字

我想諗下點對應好d

男爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 18:18

因為有時老公會入房同叔仔打機傾前途嘢之類,因為叔仔都就快畢業,一入 ...

仲要有個叔仔係度,你99真係超級自私!夾你,你咪即刻,係即刻起身過去搵返你老公佢地個仔過嚟,同佢講:6299問我地......呀!咁囉!我以前都被夾過,仲要面對面又指控又踐踏咁,而家眯佢有味,有咩問你個仔我唔知!即刻收哂聲!又要擺款又要係個仔面前扮到委屈又扮慈母咁真係諗起都想嘔!

珍珠宮

不是奶奶買樓,為什麼要她喜歡?!

琥珀宮

因為有時老公會入房同叔仔打機傾前途嘢之類,因為叔仔都就快畢業,一入 ...

其實無得唸,最好唔好應,因為肯定越講越衰!

其實你唔答,可以點逼?咪話等你仔同你地講,頂唔到就大叫你老公出來應付!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 17:46
我自己講嘢又唔叻,我驚佢如果踏我外家我會爆佢。
如果問我係咪好想近我媽,你們覺得點高招地回應好
...

咁咪直接爆囉,講咩都得,講娘家就唔得。佢地如果講得出口,就預左反面
問係咪想近娘家,我夠膽答係,但樓主你夠唔夠膽先??
我地點樣答係無意思,最重要你自己到時敢唔敢講出口
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

咁嘅,我有d女親戚,試過無數次,兜口兜臉對話中,都唔「回應」真係望住你但唔出聲無表情,連續講多次相同的事,照舊唔出聲無表情,咁就會人支難而退。
我未試過咁樣對人,但知道這是最高招數,這方法我都會記在心中 。最多嬲妳唔回應,好過答咩都死,唔講唔錯呀!

伯爵府

我當年同你一樣!我c6又係買左近我媽嗰邊,6299無講乜(至少無係我面前講,背後有無唔知)我地買左至同佢地講,又話貴又乘。
既然都買左,直接同佢講:唔通撻訂呀?

珍珠宮

siuying705 發表於 19-1-22 14:12
我係你,直頭唔話佢知買左樓,問起就話業主加租所以租第二度。唔駛煩。
...

Exactly, 使乜同佢講買左樓啊?話租左第度咪得囉

水晶宮

題外話,如果你99生嘅都係囡,以佢咁傳統嘅思想佢就死得啦,囡係嫁出去嘛,嫁左就淨係年初二嗰日先好返外家探兩老喇
仲有,嗰時我哥結婚都買到無雷公咁遠,我媽都有唔開心,但我同我媽講,香港有幾大,有心住邊都會返,無心住樓上都唔黎!

你嘅case, 比我唔會理,扮唔知,等老公拆掂佢!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你性格唔係火爆型

只會比男家人食住

又介意又唔想攤牌

無人幫到你

子爵府

其實真心唔駛理會奶奶的意見
佢同佢仔呻,就由佢仔處理

如果真係要打發佢
就用小朋友升小一的校網做原因吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

即係咁,佢地夾你,都可以唔答,其實我唔係好明點解你咁驚佢地,當然要尊敬,但都有底線,佢地擺明蝦你。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好la ,就唔答

珍珠宮

你老公父母就由你老公去應付,交代,要點講係佢嘅事

俾你夾供時,唔想答就話
有咩問返呀X啦~

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

what s ber business ? actually no need tell her

大宅

hkgra 發表於 19-1-22 15:41
回覆 ebhaaoff 的帖子

即係要住近奶奶?

咁唔係,只係站喺奶奶角度老一輩唸,個仔娶個老婆返來,應該係多咗個家庭成員,點知仲少咗個仔咁,點講住又近親家多,返去又係去親家屋企多,點都實有d唔開心掛,我唸,唔啱聽可以不理

翡翠宮

畀面勳章

同你c6講,而家係非常時期,佢不可讓你落單,返親去就要時刻係你隔離。
如果佢地真係趁c6去厠所的時間夾攻你,無論佢地問咩,都答「唔知呀,你個仔決定架,你問佢啦。」記住叫你c6去厠所都要盡快搞掂。
日日是好日

子爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 18:01
都係,我嫂係好堅,不過我都體諒長輩的情況,話哂c6父母,無謂整到大家不和
...

你係縱容緊佢。

首頁

尾頁

跳至