自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

樓主,我上年同老公買左樓,奶奶反應好大,當時奶奶誓神劈願話以後唔理我地,唔會上黎,乜乜物物之類。。。
衣家咪日日上黎,我返工睇cam見佢當自己屋企棟高腳在sofa捽腳,食薯片,灘屍甘訓喺sofa

奶奶唔鐘意就梗,仲要預佢會上來搞搞震

大宅

jacobkit 發表於 19-1-22 18:18
咪坐在你一左一右,逼你一定要答

因為有時老公會入房同叔仔打機傾前途嘢之類,因為叔仔都就快畢業,一入 ...

佢地一左一右,一開始迫你問你一定要答,就大叫老公,6299有野問你呀
試多幾次佢地就知呢招唔work架喇
不過最緊要係c6撐你

公爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 20:15
好la ,就唔答

你應該與老公夾定口供.....一於話此單位系租的。

男爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 17:46
我自己講嘢又唔叻,我驚佢如果踏我外家我會爆佢。
如果問我係咪好想近我媽,你們覺得點高招地回應好
...

我會禮貌地反問「有乜問題?」等佢地自己講到口啞啞

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

咁大伯呢? 阿99都幫大伯湊啦, 仲駛咩一哭二鬧?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

琥珀宮

jacobkit 發表於 19-1-22 13:56
我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

唔好理佢,唔係點?由得佢唔鍾意囉

大宅

我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

老實講,你兩公婆一早都無諗住理你99的意見啦!否則買樓咁重要的決定吾會做之前都吾同至親單一聲!所以現在吾使在forum度扮concern!

伯爵府

回覆樓主:

奶奶真係麻煩制造者,唯恐天下不亂

唔係佢比$,幾時到佢话事,有本事買層樓比你住先好講

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

chelsea_meow 發表於 19-1-23 06:16

其實現在都同住兼奶奶幫湊的,但嫂同奶奶之間都有唔妥,現在都盡量避免溝通

而大伯一向不理世事

同埋搬入去之前都講咗抽到居屋會搬走,請工人

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

硬任務 發表於 19-1-23 07:41
老實講,你兩公婆一早都無諗住理你99的意見啦!否則買樓咁重要的決定吾會做之前都吾同至親單一聲!所以 ...

其實兩公婆一向逆開99意,駕輕就熟,點會而家先唔識答

子爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

比返你C6煩,你當聽唔倒

男爵府

洗鬼話佢知咩,就算知左唔鍾意咪由佢唔鍾意囉,唔通要佢黎話事?

伯爵府

回覆樓主

最憎人同我講傳統,傳統女人要返工咩?傳統男人一人擔起頭家架。養家時又唔講傳統,到講照顧長輩時又講傳統,攞哂著數

伯爵府

回覆樓主

最憎人同我講傳統,傳統女人要返工咩?傳統男人一人擔起頭家架。養家時又唔講傳統,到講照顧長輩時又講傳統,攞哂著數

123mummy    發表於 19-1-23 08:58

水晶宮

話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

你奶奶家化嘅,決定住邊一係就兩公婆返工地點,一係近小朋友返學地點架啦,冇話一定要住近男家定女家父母喎,當然就唔好搬到山長水遠(阿媽住新界,你搬去香港仔),老人家有咩事起上黎返屋企睇佢地都快啲

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

呢D 好煩,思想太傳統了,只會推自己個仔再遠D 。如果仔女係孝順,大家關係好,誰人也不能介入,亦不用怕自己個仔住近親家。開明D 吧!老人家自己找節目happy , 好過等自己仔女去照顧。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

belgiumchoco 發表於 19-1-23 08:18
最憎人同我講傳統,傳統女人要返工咩?傳統男人一人擔起頭家架。養家時又唔講傳統,到講照顧長輩時又講傳統 ...
好正!絕對同意!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

理鬼得佢丫,又唔見佢俾錢你地買佢附近既樓?
真係搞笑,自己又唔咪俾錢嗰個,又唔咪湊嗰個,真係俾佢湊都湊唔掂啦,一個月唔夠都投降啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

理鬼得佢丫,又唔見佢俾錢你地買佢附近既樓?
真係搞笑,自己又唔咪俾錢嗰個,又唔咪湊嗰個,真係俾佢湊都湊唔掂啦,一個月唔夠都投降啦

首頁

尾頁

跳至