自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

其實如果探聽不如直接講俾99聽,佢唔鐘意可以慢慢消化,依家變相衍生多咗個問題出嚟。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

回返99 , 傳統女人嫁左就相夫教子唔洗返工,咁依家係味呀
總有離別的時候

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你地住既覺得OK就得啦
唔係直接同你講就當唔知囉, 咁做人阿媽梗係想仔女住近自己架啦, 最緊要你c6冇問題就得

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

其實你C6做錯了....
應該一開始就講「已買了」, 好過呃佢。
佢咁大反應, 日後知道原來已經買佐, 唔係想買, 受兩次刺激!

如果老爺係企你地個邊, 咪搵老爺幫吓口!
其實HK好細, 我搬到距離娘家好遠, 一程車就差唔多2HRS, 我一樣會常常探我媽媽。
當然一定要比較, 咁實係比住得近既會少返D。
但係仔大女大啦, 佢地有自己家庭, 你99都要學著接受同放手。
過一排就會冇事啦~

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

你冇問題,唔駛理。
1, 仔外母湊,飯在外母處食。外母自願,C6自願,講乜嘢嫁仔啫?!況且你也不是住外母家
2. 返工近,99係愛個仔,就唔好為宣示99主權逼個仔返工辛苦左

烽頭火勢,唔好講買左樓先。。反正自己出$,自己話事。

大宅

回覆樓主:

咁你奶奶又不冇道理

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 00:59

叫你先生安慰佢: 唔想阿媽咁辛苦, 外母鐘意做係佢攞苦來辛.....

講反話好容易, 好仔兩頭瞞

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

邊理得咁多,買左唔係玩泥沙,叫老公處理,邊洗你諗,你千萬唔好插手唔田
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

yui1625 發表於 19-1-22 14:21
樓主奶奶咁搞笑既,
層樓唔係佢俾錢
個孫唔係佢湊

yui1625.... Give me five.... 不能再同意更多... 況且樓主都有定時返去探佢兩老, 俾個孫佢睇, 都有照顧佢哋... 都算盡孝道....

樓主, 唔駛理99啦..唔好同99講, 你買咗, 咪繼續話租囉...

侯爵府

親子王國15週年勳章

講咪有得佢講, 反正錢唔洗佢出, 買又買左, 已成事實, 唔撻訂又蝕一舊咩?

唔係凡事都可以取得共識的, 有啲人唔係想同你傾, 只係想你跟佢意思做。最緊要你同 c6 係傾好哂。就算 99 係你面前喊, 你都唔洗講啲咩, 答佢 "老公話事架" 就 okay。

珍珠宮

你奶奶咁自私,幾百萬人生咁大嘅投資,佢考慮嘅經驗唔係個仔想點而係自己

伯爵府

老公鐘意住呢區,價錢合理咪買囉!99果區買左都有壓力,叫你老公應付你99就得,以前我買屯門,我媽都問我地係咪避開唔見佢,所以,呢D説話唔洗上心

子爵府

自己攞來煩的人好討厭。同屋一起住都未必孝順。香港幾大,又唔係移左民去火星。成日為左雞毛蒜皮嘅事搞到家吵屋閉。全世界唔安樂先好。好好地過日子,互相尊重唔得嘅

男爵府

其實香港有幾大啫

男爵府

回覆樓主:

我覺得你安排得好好呀
又唔使奶奶辛苦湊2個,又可以個個星期見個孫

翡翠宮

回覆樓主:

叫你老公認真解釋比佢媽聽點解你地咁做,你講100句都唔夠個仔講1句好

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 jacobkit 的帖子

嘩! 乜咁似我當年99 既, 仲要成日講無咗個仔, 痴痴地, 當年我哋無理過佢, 又唔係佢俾錢我哋買樓, 關佢咩事, 我同叔仔老婆同一個月生仔, 佢一早話要湊哂兩個, 叔仔住得近個仔一定係佢湊, 但我哋住得遠所以個女一定唔會俾佢湊埋, 事隔幾年後仲要聽到佢講:"係你哋要日日見唔俾我湊, 一星期見一次咪得囉" 真係勁痴, 我生出嚟一星期見一次, 咁我生嚟做咩! 總之最後我哋搬近我亞媽, 唔理佢 like 唔 like , 呢啲咁既 99 , 無論你做乜都一定有野會話你, 打橫嚟, 所以唔駛理佢.

水晶宮

回覆樓主:

你老公洗唔洗怕阿媽怕到連買咗樓都唔夠膽講呀?!
你地買咗樓話比99知, 唔係咁憨直話因為近外家呀? 咁99 聽咗實唔高興。
避重就輕話買番同區或果區d 樓平d 咪得囉。

樓已買, 錢又唔係 99 出, 真係唔洗理99反對喎。

男爵府

等你老公解決啦,佢講一句好過你講十句

子爵府

gec 發表於 19-1-22 14:24
租定買,奶奶又唔會知。話之佢。

如果佢識做land search ..,,,

首頁
12345...9

尾頁

跳至