自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

唔好理佢
扮唔知
老公會講掂佢老母架啦

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ebhaaoff 的帖子

即係要住近奶奶?

珍珠宮

上一代吾開通。最緊要自己這代開通

翡翠宮

回覆樓主:

佢同自己個仔呻,你咪當吾知囉
無理由同仔呻都吾比卦

琥珀宮

畀面勳章

你地又係,都買左仲問好唔好,而且人地話唔好啦,唔知點收科

伯爵府

回覆樓主:

根本冇需要向佢交代。
我同c6 係買咗樓後,裝修緊果時先講比佢地聽, 我奶奶冇意見,仲係咁恭喜我哋。 反而我娘家係咁話我做咩買樓前唔帶佢去睇下先, 我話你咁奄尖咁煩仲帶你去? 又唔係你住,又唔使你出錢。 我好錫我娘家的, 不過堅持唔會過份遷就同埋縱壞佢哋。 經過多年努力, 男女家都能相敬如賓, 唔會有長老再多聲氣, 因為佢哋多聲氣,我哋都唔會理佢。

象牙宮

回覆樓主:

我唔會理任何人,住係自己嘛!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

無人照顧62,99? 佢同大伯湊B,断估關係唔錯,點會冇人理佢?佢爭寵,呷外母醋姐。

C6可以話碭住99,一個人湊兩個孫實在太辛苦佢。你們有工人,可唔可以每周有一晚(非週末)拉bb同62,99吃晚飯?工人可bb早d去幫煮餸,你又斬d料上去,叫工人埋碗。

老人家要氹下,尤其係你要開声氹。因為你才是她最嬲果個。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

birdbird 發表於 19-1-22 15:30
你老公洗唔洗怕阿媽怕到連買咗樓都唔夠膽講呀?!
你地買咗樓話比99知, 唔係咁憨直話因為近外家呀? 咁99 聽 ...

都有咁分析的,話住開覺得ok,又平d新d

C6一句都無講外母,但奶奶就係咁講話唔公平果d, c6問佢買屯門咁好唔好(唔係有貶意,因為呢個地點兩個屋企都唔近,又平d), 奶奶就話好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實真係唔駛理佢講乜。

侯爵府

一家一主,其他人(大前題冇求於人)咩反應我唔會理佢.
買樓係你和老公努力的成果,開心迎接吧

子爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 16:05

C6一句都無講外母,但奶奶就係咁講話唔公平果d, c6問佢買屯門咁好 ...

痴線,寧願一拍兩散,你米鬼理佢

複式洋房

回覆樓主:

你地自己住 方便自己最重要 同佢傾下

琥珀宮

jacobkit 發表於 19-1-22 13:56
我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

問題係乜?

已經買咗,是不能改變的事實,由得99喊一排吧!

水晶宮

不是說你們錯,只是從係奶奶角度,個仔一結婚就住近親家,唔開心都正常,倒轉頭,誰人不想仔女結了婚仍住附近。而佢看來個仔結婚又真係好似近親家多些。(你說的理由只是你們的理由,不是奶奶需接受的理由)

你和老公可以做的是多打電話給他們,尤其叫個仔你老公落重藥。比兩老覺得你們沒有冷落他們,淡化他們的不安。初頭的哭訴,冷言冷語在所難免,唯有當聽不到,不斷落藥軟化他們。

珍珠宮

回覆樓主:

每星期平日返多一日奶奶度囉, 唯有咁.
我自己住都係近女家

伯爵府

你嘅無奈真多餘,錢又唔係你99出,住又冇你99份,根本完全唔需要理佢感受

大宅

你買樓點解要佢鍾意?

買完通知聲佢,完

男爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 16:05

C6一句都無講外母,但奶奶就係咁講話唔公平果d, c6問佢買屯門咁好 ...

所以根本你99搵野黎講, 發埋D細路仔脾氣
而家D仔女可以有能力自己買到樓搞得掂小朋友
已經拍爛手掌還神啦

你話本身你99湊, 個LOCATION影響到佢出入就話啫
由得佢自己EE哦哦一排啦, 哦到冇野好哦就自動收聲架喇

大宅

1314625 發表於 19-1-22 16:38
不是說你們錯,只是從係奶奶角度,個仔一結婚就住近親家,唔開心都正常,倒轉頭,誰人不想仔女結了婚仍住附 ...

我完全冇"仔女結了婚仍住附近"呢個concept 喎

首頁
23456...9

尾頁

跳至