自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

用戶要求終止服務

唔好煩我 發表於 19-1-22 15:20
我又唔覺得個男人好計較,正常買一部賣一部。點解個女唔想賣舊果部?

當小妹跟你傾閒計啦...不帶任何批評.

情況彷如: 當下我好開心地接受你份禮物, 而贈送者立刻向你提出一些條件咁(要你賣舊機)..

受者當下感受會覺得: 如果我唔肯, 難道你唔送? 物有條件架?

如果即刻唔肯, 盞大家DEAD AIR..就算女方想TRADE IN 舊機, 主權應由物主主動提出為合禮合情

我覺得凡送贈別人禮物, 最好不要說甚麼條件.....

因為別人真係可能唔想應承..(可能此CASE事主對那部電話還有甚麼依戀....例如: 用慣之類)

我覺得施與受之間, 不要附帶任何條件, 雙方才覺愉快.

當然嘛 ! 各人感受及處事方法也不同,.

男爵府

冇人迫佢用新電話放棄舊電話,佢可以同個男仔講我都係想用返個舊電話, 叫個男自己用部新電話。個女仔咁介意,好明顯個女仔都係貪心,新舊都想要晒

drm    發表於 19-1-23 01:15
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 14:27
朋友圈講返出黎,聽聞佢地一齊左1年半
你地點睇,覺得個男人姑寒嗎?
女方話如果男方一早講寧願唔要
我又覺得無咩所謂喎,不過我係代入左如果對方係C6 既話

別墅

15週年勳章

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 14:49
大前提係女方朋友冇話要

冇話要咪仲簡單囉,比返新機男仔,女仔用返舊機

象牙宮

回覆樓主:

無野呀,擺部舊機係度咪又唔用!我自己都會trade,阿仔都唔會用我舊機

男爵府

回覆樓主:

我又覺得冇問題,環保幾好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

其實女方想唔想換新手機,如果想咪補返個 trade in 價俾男方。唔想嘅仲簡單,唔收留返俾對方用。

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-22 14:49
咁都話個男人孤寒!?新電話點都貴過舊電話掛

志不在trade在check?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 19-1-22 16:01
志不在trade在check?

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

mok239 發表於 19-1-22 15:41
當小妹跟你傾閒計啦...不帶任何枇批評.

我同意你所講嘅,送禮物比人最好不附帶任何條件,一有條件,萬一對方唔想接受大家都難落台。

只不過純粹係呢個情況,我覺得個男人未必係孤寒,但肯定係做得唔夠好嘅

大宅

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 14:49
大前提係女方朋友冇話要

有呢個心態的女人,以後都唔好再話男人唔識「自動自覺」對妳好啦。咁都唔appreciate。

不過送得禮物,又真係唔好附帶條件,咁就變左少少質

珍珠宮

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 15:15
你呢個而家可以同佢當笑話拎出黎講

當年仲細,拍拖有情飲水飽,佢送咩都咁開心
結婚之後個人現實咗,真係有講出嚟笑下

翡翠宮

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 14:55
我地一班朋友都係咁講,不過唔知點解呢度會變返係話女仔計較,咁可能女仔係真係計較,唔係 都唔會講
...

物以類聚

子爵府

KINKICHAN1234 發表於 19-1-22 14:30
男方話當補貼新電話錢,所以要trade

送就大大方方送,如果講得出要攞部舊機trade返當補貼,本人覺得呢種男人好小家又老土
Hi

翡翠宮

超級特務 發表於 19-1-22 14:57
男方唔夠豪氣浪漫啫
講計較一定係女方

我吾覺得個男人有乜問題
D女人睇左韓劇當真,個個男人都係社長,吾洗食訓疴,不吃人間煙火

子爵府

回覆樓主:

唔介意即係介意,唔計較即係計較

子爵府

2018復活節勳章

如果自己鍾意部新電話我又唔介意俾部舊機佢, 自己想要新電話又唔想俾部舊機佢, 咪用二手價買返自己部舊機
我諗新機點都會貴過舊機啩

珍珠宮

有點感覺cheap cheap 地。除非一早講好係支助換電話而唔係送電話

伯爵府

咁就唔係叫送電話啦,送禮物都要有條件?

換轉係我,我唔會要,部舊機係我自己,trade唔trade係我自己決定

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mini1204 發表於 19-1-22 16:26
我吾覺得個男人有乜問題
D女人睇左韓劇當真,個個男人都係社長,吾洗食訓疴,不吃人間煙火
...

咁緊就咪鬼送喇!
放下自在

首頁
34567...8

尾頁

跳至