自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 14:28
孖囡出世早產,係輕磅bb,而家剛剛兩個月,發現愈黎愈難湊
日頭我有陪月幫手,我就可以訓下,
夜晚自己一打 ...

我不是孖,但係2個差13個月,好明白你感受
我大女又係無我身邊訓,就喊,成日比佢發現偷走出廳餵奶,細女又黃膽,成個鐘先飲完枝奶,隔一陣又噴番啲奶出嚟,又要重新餵,我個時一路餵一路喊。後尾請左2個姐姐,加倍月先有得休息。加油

第一,唔好問日間倍月,因為佢都需要休息,日頭幫你湊,夜晚都會唔夠精神。重新請第二個

第二,請姐姐

第三,Facebook 有個group 叫托兒好幫x,上去望下,好多姨姨

男爵府

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 14:28
夜晚自己一打 ...

加油呀,我兩個外甥都係孖架.出世時得兩磅幾,我家姐一湊二,姐夫放工都幫手.宜家已經19歲喇,加油呀

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

twins 頭三個月係會辛苦d,盡量將佢地作息時間推夜d,希望可以一覺到天光。
我囡當年係噴射式嘔奶,我地發覺係佢食得太快,唔落格。之後食奶,頭5分鐘,就要掃左風先再食。佢會喊得好厲害架,我地都忍心要佢放左啖氣,先再餵奶,真係好好多,冇乜嘔奶。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

我都有對孖仔,好明白,真係好多辛酸事

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有能力請工人啦,何必自己辛苦,既然有請陪月經濟唔差啦 
原來睇漏,未到
但請一個湊孖,九成走人喎,除非日頭長老一起湊

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

頂唔住都要頂。
如果你問我點頂,就係死頂。
捱過初生期會好D㗎喇,加油。

男爵府

回覆樓主:

工人可喺你番工前到嗎? 如果唔得,試下搵本地姨姨或陪月頂住先,等工人黎可train埋工人,好多陪月都肯考慮湊埋b, 但要夾期同你要親自面試,但湊双b唔係人人肯,肯都會貴d。
工人一湊二未必攪得掂,最好請多個,即使有個突然走佬,唔會拿手唔成世。

男爵府

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 15:49
回覆 sakura888 的帖子

而家已經兩個月,我只係覺得愈黎愈難湊已經困响屋企四個星期,

湊初生b係好困身,仲要係双b, 但放心,bb越大越好。
唔好攬晒上身一湊二,搵人幫手,如經濟許可,就請本地姨姨幫手,通常比工人有經驗,又可面試,面試時叫佢湊下俾你睇,你會安心好多。
陪月一站,fb都有好多呢d姨姨。
番工果度,如果真係未攪掂,盡早同公司單聲,睇下可否遲d番。
如果覺得自己有抑鬱傾向,記得同身邊既人講,健康院既姑娘都可幫到你。

珍珠宮

減齡達人勳章

大囡易嘔奶,你就要一枝奶分二,三次餵,如飲咗2安奶,就掃一次風,之後再餵,再掃風,唔好一次過餵完先掃風。我細孖當年因為輕磅,胃細,所以佢係噴奶,分開掃風後真係噴少咗。

至於你大囡唔瞓,試下用奶嘴,我細孖又係唔瞓,喊包一名,好黏身,本來都唔想用奶嘴,但冇辨法,佢真係可以喊到全屋都冇得瞓,最後用奶嘴,得咗!

明白你老公要返工,叫佢幫手半夜餵一餐。你一個頂唔到架

孖b係辛苦架,但只要你train 好佢地作息時間,就會好一點。

我當年仲要餵人奶,三個鐘一次,泵完奶,餵完掃埋風,自己瞓一陣,又起身再泵奶......

但而家對女就黎十三歲喇!努力!可以pm 我傾

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果老公唔咪返d有危險性既工作,需要好充足既睡眠既,就叫佢幫手啦
佢返工要瞓啫,你直頭冇得瞓啦,bb佢都有份,頂唔順既佢都要出手架

子爵府

回覆樓主:

感受到你的double 辛苦
希望你捱過初生階段漸入佳境,到時有double 歡樂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

明白好辛苦,做媽咪要堅強d,撐住。 我嗰兩個雖然唔係孖,相隔一年半,佢哋細個我都長期冇覺好瞓。 小學又要擔心功課,係到中學乜都唔輪到我理,先可以嘆返下。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

你捱到兩個月已經好叻,希望你工人快點到,但只有她一湊二,得嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

工人對孖b
感覺不秒
危險加唔隨時唔做
你請1個定2個工人呀

公爵府

夜晚自己一打 ...

我齋睇字都感到壓力

男爵府

加油呀 我對仔2015都係早產,32w4開刀,我冇請陪月、工人、4大

侯爵府

一個工人湊一對,冇其他人幫手?我唔會放心。一係請多個工人,一係就請個本地幫手啦。
加油。

男爵府

夜晚自己一打 ...

如果經濟許可,搵個夜間陪月做夜間,挨過呢2個月。

大宅

夜晚自己一打 ...

加油(emoji)(emoji)當中的苦是會過去的。
當心不要太旨意外人,尤其工人。

男爵府

其實湊孖老公點都要幫手,你迫自己好偉大咁比佢瞓,攪到自己辛苦到喊壓又大,有識抑鬱嘅人係對自己要求高唔識向人求助而諗埋一邊。湊仔根本係應該2公婆一齊捱,單親就話無辦法啫。
仲有新工人就比佢一湊二,bb仲咁細,9成衰硬,唔係走佬就係做唔好,起碼要安排到一日過半時間有2對2先得。齋想同擔心無用,直接同老公傾對策吧。

首頁

尾頁

跳至