【派錢4000】郵政工會提醒:要貼$3 郵票

xela
|

過30克要$3 - 真係行政費都浪費左唔少

原圖:https://www.facebook.com/cydho/posts/10158565093082925
mgmismicgmic
|
xela 發表於 19-1-22 15:48
過30克要$3 - 真係行政費都浪費左唔少

有錢收仲想點?
meko~
|
又郵票又影印,未見官先打八十
TMC3012
|
點解唔可以整個箱收集, 方便啲市民
Ronnym
|
TMC3012 發表於 19-1-22 16:55

有呀~
有投遞箱架~
goat
|
其實個網頁寫得好清楚, 可以親自交表
小草
|
有17個地點有收集箱,但好難方便晒全港市民。
miniyan
|
Ronnym 發表於 19-1-22 16:56
有呀~
有投遞箱架~
https://www.wfsfaa.gov.hk/careandshare/tc/how_to_apply.htm

交投遞箱就不用郵票嗎?
我成日經過旺角政府合署
singlemamama
|
謝告知
Miss.Hui
|
miniyan 發表於 19-1-22 17:02
https://www.wfsfaa.gov.hk/careandshare/tc/how_to_apply.htm

交投遞箱就不用郵票嗎?

是的,不用郵票
wcpcelia    發表於 19-1-23 14:50
Ronnym
|
Miss.Hui 發表於 19-1-22 17:04
是的,不用郵票

我見佢份指引話有專用信封.....
咁....如果自己交FORM, 究竟要用咩信封...
flyinsky
|
會親自交,唔好晒錢
kam825
|
Ronnym 發表於 19-1-22 17:06

自己download form果d點專用信封?
小源
|
kam825 發表於 19-1-22 18:33
去拎專用信封OR用普通信封都得但要寫好地址
小源
|
kam825 發表於 19-1-22 18:33

如郵寄申請,請貼上足夠郵票,並於信封背面寫上回郵地址。如郵費不足,申請文件將不能寄達本處。

申請人可把填妥的申請表格和相關的證明文件放入專用或自備的信封

郵寄至: 旺角郵政局郵箱2600號
在職家庭及學生資助事務處
在職家庭津貼辦事處

Poyau    發表於 19-1-22 22:02
woodpecker
|
mgmismicgmic 發表於 19-1-22 16:50
有錢收仲想點?

係啦,網上d留言係咁鬧,話

"派得果四千蚊,又要填表又要影印又要寄出,當人係乞兒!"

做少少嘢可袋四千蚊都嫌三嫌四,咁大口氣嘅? 唔通果d人平時時薪四千蚊?咁唔鍾意,覺得被當乞兒咪唔好申請囉!

我住喺歐洲,如果呢度政府派相等於四千蚊港幣嘅錢,我諗有份收錢嘅人肯走好開心,唔會嫌麻煩。
tsung
|
flyinsky 發表於 19-1-22 17:17
會親自交,唔好晒錢

hellohellojenny
|
Ronnym 發表於 19-1-22 17:06

普通信封都得。

Ronnym    發表於 19-1-23 11:09
Ronnym    發表於 19-1-23 11:05
crystal媽咪
|
小源 發表於 19-1-22 18:42
如郵寄申請,請貼上足夠郵票,並於信封背面寫上回郵地址。如郵費不足,申請文件將不能寄達本處。

多謝詳細解釋
*\(^o^)/*
hellohellojenny
|
我會交去投遞箱,慳番郵票錢,又不怕寄失