自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我唔太食得辣,我食小小辣,我小朋友未夠3歲,一路話辣一路追住食又唔駛飲水...好彩一年都冇一兩次唔怕佢食,怕佢個胃受唔到

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

6歲男
最近一試愛上……微辣

子爵府

親子王國15週年勳章

唔食,亦討厭

大宅

miffyumiffy 發表於 19-1-22 16:11
我小學已經食桂林辣椒醬,Tabasco, 我食辣野食大

我仔16歲都唔食得辣

桂林辣椒醬細個屋企必備!食麵一定要撈啲落去!

大宅

lam_jc 發表於 19-1-22 16:24
平時食開辣嘅小食或者辣嘅麵, 我個4歲女 都要我請啲佢食, 我就會畀少少佢 試食, 佢冇抗拒仲話好食, 所 ...

我個仔見我食麻辣米線麵都叫我俾啲佢! 我同佢講話辣 咁我試過用筷子點啲湯俾佢 不過佢皺哂眉

大宅

sangria 發表於 19-1-22 16:53
係會愈食愈辣㗎喎

食辣係會上癮!

水晶宮

FortuneFountain 發表於 19-1-22 18:14

我家仲常備泰國辣椒粉,食麵加啲超正

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

越大要越重味,所以太细個俾佢食少少,如佢喜歡,你小心佢大個無辣不歡,餐餐要點醬。我個仔宜家就係咁,其他食物已變成冇味。係C6同男家三歲就教及陪佢食辣。C6要家中長期有辣醬。

太辣係傷腸胃的,我地不是四川或湖南人的,代代食慣腸胃就冇事。我有親人耆辣,爆左12子腸,腹膜炎,好大劑。

公爵府

回覆樓主:

大仔6歲開始跟我食少少辣,7歲開始要加辣汁仲嫌我煮餸唔夠辣,但細仔6歲連胡椒粉都食唔到
廣東人之中我算食得辣,一般麻辣火鍋都食到

公爵府

FortuneFountain 發表於 19-1-22 18:14

我屋企長期有4,5款辣醬辣汁,食唔同野加唔同醬,我仔最愛家樂牌辣鮮露,我唔想佢咁細食咁辣偷偷溝豉油佢都食得出

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我自己5歲開始, 由胡椒粉開始試食辣。

我囡 4歲試, 佢鍾意試, 但要1啖辣1啖水。

大宅

FortuneFountain 發表於 19-1-22 16:05
我好鐘意食辣!我小朋友兩歲幾 成日都諗佢會唔會好似我咁都鐘意食 不過佢太細個 我未俾佢試 ...

自己好鍾意食,個仔三歲未夠又為食、見到我食乜都要追住要食,唸住點少少俾佢辣吓佢會唔怕左唔好成日追我攞食,點知佢好似愛上再咁一邊話辣飲水 一邊話好味,我都會俾啲俾食但唔會俾多,驚傷胃

子爵府

育兒性格勳章

Jasmine-4711 發表於 19-1-22 18:19
越大要越重味,所以太细個俾佢食少少,如佢喜歡,你小心佢大個無辣不歡,餐餐要點醬。我個仔宜家就係咁,其 ...

其實辣只係味覺享受,唔食又冇損失,我唔見意太早食辣 (只會越食越辣,無辣不歡),一來對胃唔好,二來青春期怕會爆瘡

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

一向唔食

大宅

Ashleycorina 發表於 19-1-22 16:34
我仔女少少辣都唔食,我就食得好辣㗎
我朋友開川菜,我親眼見過佢個細女,兩歲就食水煮魚:t ...

兩歲!好堅! 我仔兩歲我仲係自己煮俾佢咋!

大宅

熱媽 發表於 19-1-22 17:47
回覆 FortuneFountain 的帖子

我囡8,9歲開始食咖哩(小至中辣),一食就愛上。依加12歲更加係胡椒豬肚湯和 ...

鐘意食辣嘅人係會覺得越食越爽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

人人不同, 5-9歲試啦... 食開佢地話想試咪試. 不過兩個仔係鍾意食辣後可以食砂糖解辣, 而唔係鍾意食辣...

水晶宮

我仔依家3歲
出去吃嘢,有次d泰國菜館有蝦片,應該辣辣地
我仔一路食一路話辣,跟住係度吸氣,但係食完又要食

當時我不在場,C6同呀仔一齊

大宅

回覆樓主:

10歲開始食熱浪果隻辣薯片,算吾算

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大仔1歲幾,佢爸已經帶佢去食阿龍咖哩,搞到佢而家(廿幾歲)無辣不歡
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至