你地小朋友幾多歲開始食辣?

壞蛋獎門人
|
我唔太食得辣,我食小小辣,我小朋友未夠3歲,一路話辣一路追住食又唔駛飲水...好彩一年都冇一兩次唔怕佢食,怕佢個胃受唔到
mei524
|
6歲男
最近一試愛上……微辣
1998Ruby1998
|
唔食,亦討厭
FortuneFountain
|
miffyumiffy 發表於 19-1-22 16:11
我小學已經食桂林辣椒醬,Tabasco, 我食辣野食大

我仔16歲都唔食得辣

桂林辣椒醬細個屋企必備!食麵一定要撈啲落去!
|
lam_jc 發表於 19-1-22 16:24
平時食開辣嘅小食或者辣嘅麵, 我個4歲女 都要我請啲佢食, 我就會畀少少佢 試食, 佢冇抗拒仲話好食, 所 ...

我個仔見我食麻辣米線麵都叫我俾啲佢! 我同佢講話辣 咁我試過用筷子點啲湯俾佢 不過佢皺哂眉
|
sangria 發表於 19-1-22 16:53
係會愈食愈辣㗎喎

食辣係會上癮!
miffyumiffy
|
FortuneFountain 發表於 19-1-22 18:14

我家仲常備泰國辣椒粉,食麵加啲超正
Jasmine-4711
|
越大要越重味,所以太细個俾佢食少少,如佢喜歡,你小心佢大個無辣不歡,餐餐要點醬。我個仔宜家就係咁,其他食物已變成冇味。係C6同男家三歲就教及陪佢食辣。C6要家中長期有辣醬。

太辣係傷腸胃的,我地不是四川或湖南人的,代代食慣腸胃就冇事。我有親人耆辣,爆左12子腸,腹膜炎,好大劑。
emimi
|
大仔6歲開始跟我食少少辣,7歲開始要加辣汁仲嫌我煮餸唔夠辣,但細仔6歲連胡椒粉都食唔到
廣東人之中我算食得辣,一般麻辣火鍋都食到
emimi
|
FortuneFountain 發表於 19-1-22 18:14

我屋企長期有4,5款辣醬辣汁,食唔同野加唔同醬,我仔最愛家樂牌辣鮮露,我唔想佢咁細食咁辣偷偷溝豉油佢都食得出
wmkcnw
|
我自己5歲開始, 由胡椒粉開始試食辣。

我囡 4歲試, 佢鍾意試, 但要1啖辣1啖水。
炸彈媽
|
FortuneFountain 發表於 19-1-22 16:05
我好鐘意食辣!我小朋友兩歲幾 成日都諗佢會唔會好似我咁都鐘意食 不過佢太細個 我未俾佢試 ...

自己好鍾意食,個仔三歲未夠又為食、見到我食乜都要追住要食,唸住點少少俾佢辣吓佢會唔怕左唔好成日追我攞食,點知佢好似愛上再咁一邊話辣飲水 一邊話好味,我都會俾啲俾食但唔會俾多,驚傷胃
mielmiel
|
Jasmine-4711 發表於 19-1-22 18:19
越大要越重味,所以太细個俾佢食少少,如佢喜歡,你小心佢大個無辣不歡,餐餐要點醬。我個仔宜家就係咁,其 ...

其實辣只係味覺享受,唔食又冇損失,我唔見意太早食辣 (只會越食越辣,無辣不歡),一來對胃唔好,二來青春期怕會爆瘡

tsung
|
一向唔食
|
Ashleycorina 發表於 19-1-22 16:34
我仔女少少辣都唔食,我就食得好辣㗎
我朋友開川菜,我親眼見過佢個細女,兩歲就食水煮魚:t ...

兩歲!好堅! 我仔兩歲我仲係自己煮俾佢咋!
|
熱媽 發表於 19-1-22 17:47
回覆 FortuneFountain 的帖子

我囡8,9歲開始食咖哩(小至中辣),一食就愛上。依加12歲更加係胡椒豬肚湯和 ...

鐘意食辣嘅人係會覺得越食越爽
bosch
|
人人不同, 5-9歲試啦... 食開佢地話想試咪試. 不過兩個仔係鍾意食辣後可以食砂糖解辣, 而唔係鍾意食辣...
ash_yehyeh
|
我仔依家3歲
出去吃嘢,有次d泰國菜館有蝦片,應該辣辣地
我仔一路食一路話辣,跟住係度吸氣,但係食完又要食

當時我不在場,C6同呀仔一齊
chingnoknok
|
10歲開始食熱浪果隻辣薯片,算吾算
wong2323
|
大仔1歲幾,佢爸已經帶佢去食阿龍咖哩,搞到佢而家(廿幾歲)無辣不歡