自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

伯爵府

我二十幾年來,兩邊肩胛骨痛,有時候痛些,有時候無咁痛,針灸,推拿,跌打都無幫助。但又不會影響到日常生活

伯爵府

Max20080525 發表於 19-1-22 20:15
我23-28呢四年一直受膝蓋痛困擾
最嚴重係行唔到 兩個膝頭長期腫同積水
我果時有曬心理準備到30就要換兩個 ...

你那四年日日食中藥?
中醫話係乜原因?

複式洋房

回覆樓主:

有時,找不到原因的病是心病,可能是壓力、緊張、焦慮、恐懼等負面感覺,使身體長期處於無法放鬆積累而成。放下困擾你的感受/想法/事件/人,並多想多做多見多聽積極正面的事,愛錫自己多些,對身心健康都有好處。加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我成日唔同位置既筋骨都痛架,排到政府但醫生話我關節未變型唔算嚴重,咩都唔跟排半年後再睇。 如果自己睇專科又貴,於是我唯有自救差不多日日去做YOGA,左手條筋痛住去做都2個月喇,係呢幾日左手條筋先有少少消腫。 我單親心願係自己長命多一日,個仔就少做一日孤兒。

男爵府

我都辛苦左幾年,又中又西,飲藥飲到怕,好下又衰下,個人極虛,長期冇精神冇力量,衣到痛果度痛,又depress又anxiety 又panic attack

到上年年尾,決定放棄所有中醫治療,接受自己,接受自己體力差,接受自己身體唔好,周身痛,唔好迫自己一定要醫好,因為人人天質不同,人地既norm未必係自己,人地一日可以做十個鐘,唔代表我可以

12月尾到一月頭,果個半月,我開始極hea,唔想煮飯唔煮,連地都可以唔抹一個月,廁所又唔洗,重知淨係做自己想做既事

之後竟然原本個個月血崩,又虛又暈既我,突然身體好左好多,起碼日日有energy 拉下筋,到今日,d痛亦好多好多!!

男爵府

chrisdina 發表於 19-1-29 09:59
我都辛苦左幾年,又中又西,飲藥飲到怕,好下又衰下,個人極虛,長期冇精神冇力量,衣到痛果度痛,又depres ...

今個月竟然無血崩!!(原來已經打算切子宮)

我上幾星期上iherbs買左隻for 虛弱supplement ,見d reviews 超好,試下,飲左兩星期,簡直重生!!竟然日日精力充沛,冇再虛脫,亦冇take nap!!
Weekend 停左兩日,第二日即刻要nap,今日食返又精神返!證明真係work!你可以試下,個人精神,痛都少d

男爵府

chrisdina 發表於 19-1-29 10:04
今個月竟然無血崩!!(原來已經打算切子宮)

我上幾星期上iherbs買左隻for 虛弱supplement ,見d review ...

衣隻

侯爵府

回覆樓主:

我有幾年係頸膊背腰都痛,痛到瞓唔到,痛足24小時,全部肌肉蹦緊。因為壓力,之後轉左工,慢慢就無痛。
8-)

公爵府

回覆 eddng 的帖子

有冇去照吓個腦?會唔會耳水不平衡之類?
不過人體構造係好複雜,我成日偏頭痛,照完腦MRI 又一切正常,可能要決心去睇中醫至有機會發作少啲。

祝妳身體會好轉

大宅

回覆樓主:

多謝各jm鼓勵
我已照mri,照胃,照肝膽
所有都正常
已有食血清素
都係頭暈,胃痛
唯有自己注意飲食同做下運動
不過真係好困擾

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

保重, 試下運動, 拉筋, YOGA, 冥想

水晶宮

回覆 eddng 的帖子

你幾多歲呀?

水晶宮

回覆 chrisdina 的帖子

為何有血崩?

珍珠宮

eddng 發表於 19-1-22 16:33
呢2年已經俾頭暈頭痛困擾
睇左好多醫生都搵唔到原因
呢半年胃同下腹又好痛

加油
祝新一年,身體健康
萬物皆空,因果不空

伯爵府

你會信佛念經嗎?
是有用的
芭芭拉

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

痛左好多年囉,頭,胃,骨,關節輪住黎,痛到頂唔順就去醫院打止痛針,食普通止痛藥已經冇用,要食tramadol。肝功能麻麻醫生都叫我頂到就唔好食,痛就祈禱,接受佢痛,痛真係好折磨,行坐企訓都係痛

加油,祝福你新一年痛症遠離
感激遇上你~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

呢半年胃同下腹又好痛

知道你嘅情況後我果D真係好濕碎

我係年半前開始眼睛長期極乾澀

祝慢慢改善

子爵府

呢半年胃同下腹又好痛

幾歲?平時壓力大嗎?個人係咪屬於緊張一類?

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

係咪成日响屋企,少曬太陽呀?我都有焦慮症,做咗兩年ftm,成日响室內,醫生叫我試下食vitamin D supplement,同埋要曬多啲太陽,我覺得幾有用,個人精神咗同埋心情無咁down。你試一試!

首頁

尾頁

跳至