自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

櫻花bb 發表於 19-1-22 23:49
冇得咁計,飯商可以同一時間接多間學校訂單,煮多煮少,可控制成本,但校巴可唔可以一朝接多間學校嘅學生 ...

子爵府

回覆樓主:

撘的士咪可逐日計囉!
校巴無得再載其他客
逐日計就無校巴公司做得到。無人會再撘校巴了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bbsonyy 發表於 19-1-22 18:09
為什麼學校午餐可以逐日計錢, 校車不能呢?

我女學校的午餐公司要預定整個月架。。
你邊間?下次有機會比意見,我建議轉去你果間。
有時我只想定幾日,帶下飯,都唔得。

大宅

個人認為吾食飯的學生數量都只係病,外出比賽而吾食飯。但坐車可能係一有課外動就吾坐,可能出現次數較頻密。校車的司機同保母是有固定人工, 故此如果這樣選擇的話,好可能幾個學生坐都要開車?

以往,有些家長會在7月選擇吾坐校車, 認為返幾日學都要比半個月車資。結果現在有些校車公司都規定,6月和7月的車資一併交,可坐的話就要連6月都吾坐。其實此舉都可以保障校車公司的收入。

大宅

回覆樓主:

校車要規劃路線,如果你有時搭有時又唔搭,咁佢好難話俾家長聽幾點上到車,所以學校校長都話,有啲家長每逢新年聖誕假嗰個月就諗住慳錢唔搭,其實都會影響到校車既運作

男爵府

因為人地㗎車要預留一個位俾你,你一定有定坐。如果逐天計錢但不保證有位,你會坐嗎?

男爵府

校車逐日計, 仲會唔會係每月學費/每月返學日數咁簡單? 肯定唔止啦

流感停課, 我每月比學費, 可唔可以退返一星期學費? 可唔可以學費逐日計? 我都想知有冇學校會退返學費

大宅

DEL

珍珠宮

終極熊貓 發表於 19-1-22 18:16
四個字
商業決定

水晶宮

你好嗎 發表於 19-1-22 20:56
你出發點係你利益上角度起計,如果同你講係飯商做多咗,你會唔會簡單易明咗?但內心又不認同吧。

其實小朋 ...

根本唔係真唔知(如果真唔知就實在太無知了),只係覺得唔抵,想搵人認同佢諗法!

其實覺得唔抵可以自己坐車同帶飯,咁就真正做到逐日計了!

侯爵府

99dogdog 發表於 19-1-23 10:32
根本唔係真唔知(如果真唔知就實在太無知了),只係覺得唔抵,想搵人認同佢諗法!

其實覺得 ...

所以我咪話~係內心唔認同吧!
唔好點評我

水晶宮

你好嗎 發表於 19-1-23 10:54
所以我咪話~係內心唔認同吧!

絕對係啦!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

一個飯商除咗煮俾一間小學幾百份餐之外,佢仲可以接好幾十間學校,所以好多開銷可以平均分咗,講緊至少好幾千人喎

但一部校車,兩個職員,照顧1x 至4x個細路,個牌又貴,有時一車難求,你唔俾足一個月,搵鬼做咩!

但倒轉,你唔買月票校車餐,想買散餐的話,其實係做到嘅,我以前間KG就$50一程,仲要睇下有無位喎,無位就有錢都上唔到車
e+間小學校車好似收$100一程

子爵府

tester5 發表於 19-1-23 09:50
我女學校的午餐公司要預定整個月架。。
你邊間?下次有機會比意見,我建議轉去你果間。
有時我只想定幾日 ...

我小朋友學校每個月訂餐日數無規定,訂幾多日都得,如果無訂餐/唔記得訂當日可去飯堂買,我知同區有第二間小學用同一個飯商價錢比我地平,但要成個月訂曬,我諗係學校同飯商傾嘅條款唔同

男爵府

bbsonyy 發表於 19-1-22 18:38
我明白校車司機同保姆都要生活, 只是不明白為什麼飯商可以做到逐日計錢? 飯商工人一樣要個個月出糧, 唔 ...
飯商唔做學校仲有其他order 可以做, 校巴唔做學校, 成架車就擺係度, 你係街度有冇見過校巴係可以載其他客仔, 運下貨?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

不明白 發表於 19-1-23 11:55
我小朋友學校每個月訂餐日數無規定,訂幾多日都得,如果無訂餐/唔記得訂當日可去飯堂買,我知同區有第二間 ...

咁請問你每餐幾錢?飯商係?
我都想flexible d,唔想一次過定晒一個月。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 18:17
因為你身在福中
好多午飯公司都要整月訂

子爵府

回覆樓主:

fixed cost 和variable cost 分別

男爵府

畀面勳章

我估樓主意思唔係每日選擇咁訂,而係當月食21日飯就收21日飯錢!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

午餐都係要成個月訂的

wcpcelia    發表於 19-1-23 16:49

首頁

尾頁

跳至