懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我老婆依家12周,上星期去私家做左T21 check晒23條染色體,結果全部pass
今日去政府做埋oscar,照超聲波,護士睇影像發現兩個問題:
- bb個腦睇唔到左右腦個條分隔線
- 塊面比較扁

約左下星期再見醫生,有需要再抽胎絨毛驗
聽完有d擔心

男爵府

KOF-XI 發表於 19-1-22 19:53
我老婆依家12周,上星期去私家做左T21 check晒23條染色體,結果全部pass
今日去政府做埋oscar,照超聲波, ...

照道理T21準過Oscar~你不如搵個私家照超聲波睇下護士所講嘅問題先,問埋意見做唔做抽胎絨。

水晶宮

T21 主力都係驗T21, T13 同T18, 其他無甘準亦唔係全部驗得晒。
OSCAR 超聲波嗰part T21 係不能取代,因為結構上有問題唔等於染色體有問題,亦唔等於T21 會check 到。
你都係等埋醫生再睇再照下confirm 先啦。 (始終都係姑娘照only)

洋房

Nbs 發表於 19-1-24 09:27
T21 主力都係驗T21, T13 同T18, 其他無甘準亦唔係全部驗得晒。
OSCAR 超聲波嗰part T21 係不能取代,因為 ...
T21我做advanced版,佢話係驗晒23條,普通版就驗普遍個幾條咁話

不過都真係要耐心等report, 過幾日都見醫生

水晶宮

KOF-XI 發表於 19-1-25 08:26
T21我做advanced版,佢話係驗晒23條,普通版就驗普遍個幾條咁話

不過都真係要耐心等report, 過幾日都見醫 ...

甘都係驗染色體,唔係所有病都驗到,而且結構有問題都唔一定係染色體有問題。不過點都係要再睇再check 架喇。

洋房

今日再去復診見醫生,照超聲波
都係個兩個問題,話照唔清楚個腦,個腦偏細,同埋面扁,睇唔清楚鼻骨

醫生建議4星期後再睇下情況,有需要再抽胎水驗

咁岩下次復診前會去一去私家,搵私家照多次,公立個超聲波d雜訊好勁,其實我今次好專心睇個腦同面,隱約都好似見到d野,但好快又郁左去第度,而且醫生專業,佢點講我點聽,最緊要bb健健康康

子爵府

KOF-XI 發表於 19-1-25 08:26

不過都真係要耐心等report, 過幾日都見醫 ...

t21驗哂23條,但唔係全部都99.9%準確

洋房

musiccisum 發表於 19-1-29 05:36
t21驗哂23條,但唔係全部都99.9%準確
所以諗住睇埋私家意見先
公家醫生講得唔清唔楚咁,雖然我都知冇詳細report齋睇超聲波未必知好多野
但我問佢咁bb個腦發展同標準爭幾多,佢諗左諗話都幾多,個下真係有d躁,起碼都有d數字參考下
睇完淨係知個bb可能有問題,去到咩程度,爭幾多完全問唔到

如非必要真係唔想老婆冒風險抽羊水

Hello KOF-XI,明白爸爸嘅擔心,相比起Oscar/ T21 , 抽羊水/抽取絨毛檢查準確度最高,能100% 驗出胎兒是否有唐氏綜合症,抽羊水可在妊娠15周後進行,抽取絨毛則通常在13周前進行。這需要將一支細針放入子宮腔內抽取羊水或胎盤絨毛組織作染色體檢測,過程會有超聲波影像協助。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

回覆 KOF-XI 的帖子

聽聞是否抽毛絨都唔係100%?你有沒有俾你報告醫院睇?

大宅

雖然bb染色體正常,但佢長大時會出現結構問題,建議你出去睇私家做早期結構檢查,聽多d意見先,bb健康最重要,一定要check清楚

男爵府

T21一般會準過Oscar,除非醫生意見,如果唔係做T21都夠,抽絨毛有1%流產

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-2-15 17:34
Hello KOF-XI,明白爸爸嘅擔心,相比起Oscar/ T21 , 抽羊水/抽取絨毛檢查準確度最高,能100% 驗出胎兒是否 ...

抽絨毛都冇用,驗唔到咩問題,我仔檢查晒話dna正常,生左出黎先發現有病,淨係話基因病

用戶要求終止服務

KOF-XI 發表於 19-1-29 08:47
所以諗住睇埋私家意見先
公家醫生講得唔清唔楚咁,雖然我都知冇詳細report齋睇超聲波未必知好多野
但我問佢 ...

其實T21 係唔會有advance 版,我問過中大只會驗到7條染色體,如果有懷疑醫院是會建議抽羊水的,因為 100% 準
但不用擔心,我問了醫生抽羊水風險其實很低只有0.1-0.2%
如有需要都要抽,總好過整過孕期擔心,生出來有乜事仲難過。

首頁

尾頁

跳至