前車可鑑:1992年洛杉機大暴動

bks2014
|
連續六天,死了63人。最後出動國民警衞軍及海軍陸戰隊平亂。

今天同一位美國來的朋友吃飯,傾到侵侵的白人至上政策,我朋友十分擔心1992洛杉機大暴動會歷史重演,因為侵侵造成的民怨已深。

如果各位有親戚移民美國,善意提醒一下吧。屯一些糧水。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mln
|
有事發生?
picky1214
|
tired
|
咩事?
tansyneko
|

ansonau2015
|
回覆 bks2014 的帖子

NEW ?
月見草
|
bks2014 發表於 19-1-22 22:53

今天同一位美國來的朋友吃飯,傾到侵侵的白人 ...

當年我響LA,真係步步驚心,人生第一次覺得身在戰場!
wcpcelia    發表於 19-1-23 11:54
cinda72.
|
緊係民怨深啦
佢玩貿易戰保護美國同商人利益,但唔好忘記,美國都有窮人,冇中國既平價貨品,班窮人更加水深火熱
佢d政府,正正係人之道,損不足而奉有餘
awah112
|

panda361
|
cinda72. 發表於 19-1-22 23:30
緊係民怨深啦
佢玩貿易戰保護美國同商人利益,但唔好忘記,美國都有窮人,冇中國既平價貨品,班窮人更加水 ...

係,侵侵減了富人税,向中國商品埋手,窮人成為最大輸家。
cinda72.
|
panda361 發表於 19-1-22 23:37

但到最後,我會買侵侵先係最大輸家
123mummy    發表於 19-1-23 00:53
123mummy    發表於 19-1-23 00:53
TingTing
|
panda361 發表於 19-1-22 23:37
我覺得佢或佢家人遲遲早比人X
cinda72.
|
以史為鏡,歷朝歷代,稅收往往都係一個朝代興/沒既重要原素,但侵侵施政唔得平衡,肯定佢冇讀過中庸
KCKmom
|
bks2014 發表於 19-1-22 22:53

今天同一位美國來的朋友吃飯,傾到侵侵的白人 ...

吓! 暴動原因係因為四個白人警察暴力對待黑人疑犯,居民不滿裁決所以引起呢次 tragedy! 呢 d 係種族歧視所引起既不幸!

你依家 post 呢段英文出嚟,識睇既就知道咩事!唔識睇既就以為係貧富懸殊既暴動! 唔好誤導人啦! 如果下一次有種族歧視既暴動,相信會係墨西哥人囉,Trump 堅持要建圍牆同埋嚴厲對付冇身份既偷渡客!
appledai
|
我反而覺得他做得好,民怨已深?
goat
|
KCKmom 發表於 19-1-23 00:02
吓! 暴動原因係因為四個白人警察暴力對待黑人疑犯,居民不滿裁決所以引起呢次 tragedy! 呢 d 係種族歧視所 ...

樓主一開波都講左白人問題,
只係另一jm唔知乜事講經濟,
如果其他人唔知頭唔知路,就會被呢位jm誤導(而唔係樓主)
cinda72.
|
goat 發表於 19-1-23 00:07
樓主一開波都講左白人問題,
只係另一jm唔知乜事講經濟,
如果其他人唔知頭唔知路,就會被呢位jm誤導(而 ...

我,因為民怨
民怨唔一定係種族歧視問題
goat
|
cinda72. 發表於 19-1-23 00:22
我,因為民怨
民怨唔一定係種族歧視問題

但當年洛杉磯爆亂唔係嘛
cinda72.
|
goat 發表於 19-1-23 00:25
但當年洛杉磯爆亂唔係嘛

果條係當年藥引,但我講既係而家局面
goat
|
cinda72. 發表於 19-1-23 00:26
果條係當年藥引,但我講既係而家局面

咁你可以開新post講而家情況,樓主講嗰單唔係。
我相信有jm真係已誤以為92原因就係經濟