自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1)坐飛機我18歲先去,宜家飛完个仔就话下次想去邊
2)Ocean peak 中学先去,我仔去到唔想去
3)上游水班、好似水都冇帶我去游過
4)学弹琴,諗到唔敢諗
5)屋企零食,以前最多得消化餅,宜家各式各樣
6)功課考试,冇人理,自己攪掂,宜家陪讀
但我仔以上全部也唔enjoy,除零食外

zoeleunggg    發表於 19-1-23 17:01

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我女除咗(5)零食,其他佢仲好enjoy(8歲),可能我係working mum,佢反而想我多d陪伴佢做以上嘅嘢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

時代唔同

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係咁同呀女講, 不過都只是悔氣話, 係人都希望自己仔女活得俾自己好, 所以有能力俾嘅都會為佢地付出.

水晶宮

同我囡講佢好幸福,我日講夜講,每次我比囡享受時我都會提佢!
eg:
每次食麥記我會話媽媽細個一年都食唔到一次!
每次食零食我會話媽媽細個基本上無零食!
每次去海洋公園我會話媽媽十歲先第一次去!
每次去旅行我會話媽媽廿幾歲先第一次坐飛機!
每次興趣班交錢我會話媽媽細個諗都唔敢諗可以上!

暫時阿囡所有野都好enjoy, 佢自己識講自己好幸福,但我知佢未明幸福嘅意思!

大宅

回覆樓主:

我前兩日先同媽咪傾開計 ,我話我地細個已經成日比人話幸福,而家睇住我啲姨甥仔姨甥女,我覺得佢地仲幸福呀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

白玫瑰 發表於 19-1-22 23:19
3)上游水班、好 ...

年代唔同, 冇乜好比較

男爵府

回覆樓主:

旅行同Ocean Park 你唔帶佢去咁多,佢咪唔會麻木哂囉
宜家好多野都係家長做成
攪到細路仔識珍惜

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

唔覺得而家小孩比我們幸福, 因為物質充裕但精神壓力大。

1) 全球化令佢地要同全世界人競爭。
2) 我地細個可以通山跑, 呢一代好難了。
3,4) 佢地未必想學游水 彈琴, 可能想學我地細個, 發白日夢。
5) 零食款式太多, 同學之間有比較, 會唔開心。
6) 最好阿媽唔好理我 d 功課, 等我自己攪掂。

全部係父母一相情願覺得自己下一代好幸福。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 19-1-23 00:42
旅行同Ocean Park 你唔帶佢去咁多,佢咪唔會麻木哂囉
宜家好多野都係家長做成
攪到細路仔識珍惜 ...
同意, 家長引致小孩不懂珍惜和感恩。
所以如果我小孩浪費食物, 我會罰佢無飯食。
有錢都唔會比佢享受太多, 唔會買 迪士尼, 海洋公園年票。

又例如買蛋糕回家, 從長至幼分配, 包括工人姐姐, 小孩係最後一個得到蛋糕。

男爵府

wmkcnw 發表於 19-1-23 00:53
同意, 家長引致小孩不懂珍惜和感恩。
所以如果我小孩浪費食物, 我會罰佢無飯食。
有錢都唔會比佢享受太多, ...

真係難得聽到家長話細路浪費食飯會罰佢無飯食 做得好
成日聽到話細路仔唔食依樣唔食果樣,唔食就唔好食,餓就自然咩都食,點有得佢揀咁多

冇錯,買年票玩到唔想去,咁巴閉

同個小朋友講媽咪都係幾多歲先點點點,你宜家咁細個就可以點點點,唔好玩啦,唔係真係以為咁講完個細路會明呀,我細個果陣我阿婆話,一諗到開水喉有水佢就好開心,話我好幸福,我聽完就算,咩感覺都冇

珍珠宮

good_pig 發表於 19-1-23 00:31
年代唔同, 冇乜好比較

同意,好憎d家長成日講以前自己點點點,年代唔同有咩好比較!

別墅

15週年勳章

我同你一樣呀,18歲第一次坐飛機,未學過彈琴游水,我記得小學報名參加女童軍,呀媽都話唔比。不過我好d,由小學開始每日放學都要補習

子爵府

wmkcnw 發表於 19-1-23 00:43
唔覺得而家小孩比我們幸福, 因為物質充裕但精神壓力大。

1) 全球化令佢地要同全世界人競爭。

十分同意

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

Same same, 一模一樣。

而家啲小朋友唔珍惜。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

用戶要求終止服務

好難有得比較,年代唔同同佢地講得多佢都覺得煩

wcpcelia    發表於 19-1-23 16:10

複式洋房

mcs74 發表於 19-1-23 01:04
同意,好憎d家長成日講以前自己點點點,年代唔同有咩好比較!

我都好憎我媽咁請,社會緊係有進步啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

opl2 發表於 19-1-23 01:03

真係難得聽到家長話細路浪費食飯會罰佢無飯食 :go ...

D 上一輩係都中意一箱情願,成日以為呀仔過得好過自己以前就=幸福,係就唔會有小朋友自殺啦

成日講舊屎真係好老土,我99又成日講佢舊屎鄉下點點點,我心諗關我叉事

而家咩年代,唔好活在過去啦⋯⋯ 咁快就學老人家想當年仲要迫人聽

珍珠宮

王國教室勳章

我得(6)同你一樣,我都覺我仔女比我幸福,因為我同老公花好多時間陪佢地,我細個好少見到父母。

首頁

尾頁

跳至