母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

別墅

Wendyyyyy 發表於 19-1-23 00:53
del

del

大宅

十分明白你感受,就算真的要倒了,都係幾日,應該bb好快退黃就可以回家慢慢餵他,我都係人奶媽,依家都餵到1歲半了,我都係埋身餵架,一開始佢都唔係好識吸,慢慢佢會識,放心,去健康院姑娘都會教,佢地好有耐心,教得好好

大宅

回覆樓主

用奶袋夠扁佢都覺得阻訂嗎?可唔可以試下用呢樣野說服佢?
你坐緊月,呢排又凍,小心身體呀。如果真係要倒...我寧願倒都會繼續餵人奶俾bb...

唔好俾咁大壓力自己!加油!

別墅

Meredith2014 發表於 19-1-23 03:17
十分明白你感受,就算真的要倒了,都係幾日,應該bb好快退黃就可以回家慢慢餵他,我都係人奶媽,依家都餵到 ...

唔識啜都可以有耐心慢慢嚟
最慘係佢餓到喊 推開我都唔肯啜

佢係醫院食咗一個星期奶水。

禁止訪問

大宅

Wendyyyyy 發表於 19-1-23 10:20
唔識啜都可以有耐心慢慢嚟
最慘係佢餓到喊 推開我都唔肯啜

會架,因為佢地未習慣埋身,我b一開始都是飲醫院的奶粉,係醫院都會試下埋,飲到就飲少少,飲不到就補奶粉,我返到家先慢慢教佢埋,慢慢由半奶粉半人奶,轉到全人奶
不過就算係佢推開你,你都抱抱佢等佢認得你既味道

大宅

你有無叫姑娘教教你埋身姿勢?請佢地幫幫手,睇睇bb點解唔肯飲

大宅

谷住好易乳線炎,你擠出來吧,就算倒左都晍緊要,人奶係會不停制造的,反而你唔泵出來,成日谷住,久而久之身體收到的訊息係太多奶,用唔晒,身體就會自然減產,所以記得要定時擠出來呀。至於宜家埋唔到身,遲下bb出院後再慢慢埋返身,人奶路好慢長,千萬唔好因一時半刻的不成功就心灰。他宜家唔肯埋身,好多原因,遲下出院,又大左,啜力又強左,可能又可以埋到呢。總之,最緊要宜家係保持奶量,媽媽加油

複式洋房

樓主唔好俾壓力自己呀!記住, 俾BB最好ge係愛同一個健康開心ge媽媽, 唔好想太多奶粉定人奶. 我生咗2胎, 一胎奶粉, 另一胎餵人奶, 2 個小朋友都精靈健康. 我返工做嘢唔方便雪奶, 我泵完出嚟都係倒咗佢(有次試過咁啱泵完奶又好口渴自己飲咗 ) , 冇話嘥唔嘥ge... 因為唔想浪費啲奶而焗住喺自己唔情願ge情況之下回奶, 唔係更本末倒置咩? 另外埋身時BB扭計唔肯啜, 千祈唔好俾BB ge 喊聲影響到你, 放鬆啲自己, BB 喊就深呼吸, 慢慢俾 BB 學習啜, 你當教BB做功課囉, 佢唔識啜忟憎, 你反而要冷靜, 有耐性咁慢慢俾佢學吓, 試吓每次餵奶水前, 用10分鐘時間俾 BB 練習埋身? 10分鐘埋到身就keep住繼續餵, 埋唔到就俾奶粉, 咁你同bb都唔會咁大壓力.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊