論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

agent話同佢調假俾佢去上training.見有過post話星期日有得上,可否改星期日佢day off才上?

佢話唔想去上,佢朋友亦無去,請問係咪可以唔上?

別墅

回覆樓主:

我上一個agent有安排佢姐姐上,咁我以為個個都要去。後來第二個agent 話我知可以同領事講唔上,佢話上堂係教姐姐自己有乜權益,同時又有機會識埋唔知咩人,所以佢無安排姐姐去。領事會質問點解佢啲姐姐唔去,但我唔知agent 點答了。
同埋星期五六日好似無堂的。

男爵府

Harriethung 發表於 19-1-23 08:40
我上一個agent有安排佢姐姐上,咁我以為個個都要去。後來第二個agent 話我知可以同領事講唔上,佢話上堂係 ...

甘第一個去完有無變衰

子爵府

菲領館特登講話不能用姐姐的周末假期聽講座,只可以用平日返工日去。
呢d咪就係講座的第一課咯:教育姐姐如何同顧主爭取權益,不要浪費自己的假日去上堂!

wcpcelia    發表於 19-1-23 10:57

禁止訪問

大宅

我覺得又均真啲講句,個 training 係因為工作而衍生的,要人哋用休息日去上堂又唔係好人道。

而且要學壞嘅,唔爭果半日,跟住落嚟星期日放假,甚至只係去街市買餸,都大把同鄉可以教壞佢。

反而你唔俾佢去,第日有咩爭拗佢/領事館有多個位可以入你。

別墅

blackcurrant00 發表於 19-1-23 09:04
甘第一個去完有無變衰

佢未去上堂已經同我拗,佢話打左電話去領事話唔可以安排佢假日(我安排佢補重陽假)上堂,佢堅持要返工時間上。吹脹

別墅

MichEAL82 發表於 19-1-23 10:40
我覺得又均真啲講句,個 training 係因為工作而衍生的,要人哋用休息日去上堂又唔係好人道。

而且要學壞嘅 ...

最慘係佢去左上堂,我要安排人照顧小朋友,星期六日上堂咪唔駛咁煩

男爵府

回覆樓主:

唔係agency交工人比你前已經上左堂?
未來過香港的姐姐上完呢D 堂, 好大機會會學壞...
我都唔想新來個姐姐上堂, 都但AGENCY話一定要喎...

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-23 10:12
菲領館特登講話不能用姐姐的周末假期聽講座,只可以用平日返工日去。
呢d咪就係講座的第一課咯:教育姐姐如 ...

我個agent佢好似叫我同佢調dayoff 假,所以我同佢調左,等佢嘈先算,真係好廢,呢個香港政府好垃圾

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-23 10:12
呢d咪就係講座的第一課咯:教育姐姐如 ...

邊度寫呀?

男爵府

而且要學壞嘅 ...

我唔認同wor.因出糧個個係我應該由我決定佢上乜training lor.但領事館啲野我識條鐵咩,你地呢班鐘意為工人爭取權益既人玩晒啦

男爵府

而且要學壞嘅 ...

你試下請假去勞工處上勞工法例training保障自己權益睇下你老闆出唔出糧俾你,出既話開公司名唔該

水晶宮

而且要學壞嘅 ...

個 training 若然係僱主提出, 就當然係计入工作之內, 在工作天進行 (eg. 僱主要工人學煮餸)。

現在是第三方( 菲領事館) 提出 training, 冇跟僱主商議过內容, 卻要僱主當作是 給工人工作 training, 被逼在工作天放工人去參加, 講唔過啦。

大宅

blackcurrant00 發表於 19-1-23 12:37
我唔認同wor.因出糧個個係我應該由我決定佢上乜training lor.但領事館啲野我識條鐵咩,你地呢班鐘意為工人 ...

唔駛郁啲就起哂槓嘅,我對佢哋民族都無好感。只係覺得呢個係領事館嘅問題,佢的確係因為你請咗佢嚟香港做嘢先要上呢個堂,如果你唔俾佢去,第日領事館秋後算帳都可以唔批你再請工人,做僱主有時都要保障下自己。

佢呢個民族就係咁黑暗,你唔同意嘅亦可以請印傭

大宅

blackcurrant00 發表於 19-1-23 12:40
你試下請假去勞工處上勞工法例training保障自己權益睇下你老闆出唔出糧俾你,出既話開公司名唔該
...

同工作有關嘅 training 我公司係會俾我 office hour 去的,唔會要我自己休息日去

男爵府

birdbird 發表於 19-1-23 13:11
個 training 若然係僱主提出, 就當然係计入工作之內, 在工作天進行 (eg. 僱主要工人學煮餸)。

現在是第三 ...

yeah!勞工法例有包呢半日假嗎?

男爵府

MichEAL82 發表於 19-1-23 17:07
同工作有關嘅 training 我公司係會俾我 office hour 去的,唔會要我自己休息日去
...

都叫你叫公司俾錢你去勞工處上啲唔係公司叫你上而係你自己想保障自己權益既traiming再post證據上來吹水吧。

男爵府

MichEAL82 發表於 19-1-23 17:06
唔駛郁啲就起哂槓嘅,我對佢哋民族都無好感。只係覺得呢個係領事館嘅問題,佢的確係因為你請咗佢嚟香港做 ...

所以我咪講左:領事館既野我識條鐵咩,但勞工法例我會跟到足,放心

子爵府

回覆 blackcurrant00 的帖子

agent講

首頁

尾頁

跳至