論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-23 19:00
回覆 blackcurrant00 的帖子

agent講

agent信一成好了,除非佢quote勞工法例吧。總之僱主比政府工人agrnt領事館玩起晒。我地打工仔反而俾公司壓。香港勞工法係保障外傭非本地打工仔,你睇個抹窗阿姐真慘

水晶宮

MichEAL82 發表於 19-1-23 17:07
同工作有關嘅 training 我公司係會俾我 office hour 去的,唔會要我自己休息日去
...

咁呢d training 都要公司同意係與你工作有關, 佢至會安排你在工作天去上。

勞工法例及僱員權益, 一個員工無拉拉話勞工處叫佢去上training, 仲要屈僱主承認係 job training, 比佢開工時間去, 真係叫佢慳d 啦, 除非員工個job duty 係 人事部。

個㚈傭唔去領事館上去勞工權益 training 就做唔到佢家傭份工咩? 絶對不是, 既然係咁, 何来 job related, 何解要屈個僱主比外傭工作天去接受呢個 training. 比係人情, 唔比係道理

男爵府

回覆樓主:

自從有呢d菲律賓領士館堂,真係多左好多斷約菲姐.

男爵府

birdbird 發表於 19-1-23 19:24
咁呢d training 都要公司同意係與你工作有關, 佢至會安排你在工作天去上。

勞工法例及僱員權益, 一個員工 ...

有point呀,做人事部其實真係應該用返工時間大條道理去上,姐妹你好心水清,佩服

我agent只叫我同佢調day off.即唔係要工作時間上啦,當然如勞工法例要我硬食呢半日假我又唔甘違法既,個賤領事館乜都要講法例咪叫佢去叫勞工處加多半日特設既外傭training假囉,我一定守法既

男爵府

Harriethung 發表於 19-1-23 11:10
佢未去上堂已經同我拗,佢話打左電話去領事話唔可以安排佢假日(我安排佢補重陽假)上堂,佢堅持要返工時 ...

你應叫佢同你一齊打電話,順便問領事館係邊條勞工例要求,乜鬼野都要講法例咪羅法例來大佢囉。。。。

你個件都唔留得。。。仲做緊?

男爵府

PonyMom 發表於 19-1-23 19:00
回覆 blackcurrant00 的帖子

agent講

順帶一提,啲agent成日昆人要羅有寄倉行李既機票俾工人,但我問過勞工處,佢話法例只要求可以運個工人回鄉既機票,無話要運埋佢啲行裝,所以普通有hand carry行李既機票已合法,上次我個agent昆我話法例要求要20kg.佢都痴,好彩我打去問,唔係真係益左只來得三日既賤賓包佢來港五日遊加shopping.我其他工人完約我有bonus俾佢仲俾埋有行李既機票送佢走,呢啲呃錢賓叫佢慳啲啦。

我問勞工處甘佢如果告我無買行李甘點算,勞工處話佢可以試下告唔告得到,告得入先算

水晶宮

blackcurrant00 發表於 19-1-23 23:47

順帶一提,啲agent成日昆人要羅有寄倉行李既機票俾 ...

向來d agent 口大, 洽到d 連合約條文都唔睇的僱主。

自己工人自己管, 要管得掂工人就花少少時間睇睇自己簽的合約的内容及勞工處出的指南, 撹清楚何謂法例要求或合約要求。
agent 只會坤d 懶僱主。

男爵府

birdbird 發表於 19-1-23 23:59
向來d agent 口大, 洽到d 連合約條文都唔睇的僱主。

自己工人自己管, 要管得掂工人就花少少時間睇睇自己 ...

我諗緊呢個training 同啲工人第一日到港通常夜一夜先到僱主家要我買埋飯盒佢食等佢沖完涼俾佢訓係咪可例入“缺勤“所以之前有jm話新到港工人要由開始工作個日計糧應該係有其原因。

扣 除 工 資
除 《 僱 傭 條 例 》 容 許 的 情 況 外 , 僱 主 不 得 扣 除 傭 工 的 工 資 。 以 下 是 《 僱 傭 條 例 》 容 許 扣 除 工 資 的 例 子 :

因 缺 勤 而 扣 除 工 資 , 但 扣 除 的 數 額 不 得 超 過 與 缺 勤 時 間 成 比 例 的 數 額 ;

男爵府

birdbird 發表於 19-1-23 23:59

自己工人自己管, 要管得掂工人就花少少時間睇睇自己 ...

係,亦對啲賴係體貼要維護衰工人權益而唔理客觀事實既人好反感

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

登記嗰頁已經嚇僱主

"Non-compliance with the said requirement will be considered in the evaluation and may affect the POLO's approval of the employer's future application to hire household workers from the Philippines."

https://polohk.org/paos/registration/new

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

網上見個schedule平日先有PAOS

https://www.acj.com.hk/paos/

男爵府

Poyau 發表於 19-1-24 01:36
登記嗰頁已經嚇僱主

"Non-compliance with the said requirement will be considered in the evaluation a ...

無話唔可以調假要用工作時間上training 呀,邊句寫?

寶石宮

2023年兔年勳章

blackcurrant00 發表於 19-1-24 08:52
無話唔可以調假要用工作時間上training 呀,邊句寫?

網上無寫 有無領事館給工人封信?

水晶宮

Poyau 發表於 19-1-24 01:36
登記嗰頁已經嚇僱主

"Non-compliance with the said requirement will be considered in the evaluation a ...

我睇咗條 link. 菲領事館個思維好有問題:
1) 話個 talk 对菲傭及僱主都係好, 何解只叫菲傭去聽?
2) 在網上出句嘢警告僱主, 但僱主完全沒有被通知。佢係咁堅就在 蓋印合約時钉埋一張警告 notice 在合約上比僱主睇啦。

寶石宮

2023年兔年勳章

birdbird 發表於 19-1-24 09:22
1) 話個 talk 对菲傭及僱主都係好, 何解只叫菲傭去聽?
2) 在網上 ...

係姐姐背後發功 但僱主蒙在鼓裡

男爵府

birdbird 發表於 19-1-24 09:22
2) 在網上 ...

總之跟勞工例,話知佢,大不了請印

首頁

尾頁

跳至