自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近睇Netflix斷捨離教主麻理惠主持嘅Tidying up with Marie Kondo學到好多野,上YouTube Facebook Instagram睇下片同D美國家庭點執屋,好過癮又inspiring
Update: 加番條Netflix精華片,Marie Kondo 10樣斷捨離重點:

首先一定要學識呢個konmarie method摺衫

侯爵府

醒目開學勳章

有睇!

飛來睇 (fast forward)

男爵府

回覆樓主:

hashtags打#konmarie #konvert #sparkjoy 有好多人示範點同間屋大掃除,其實外國家庭地方大,囤積無用野、亂擺野(clutter)情況更嚴重。

呢期最新名詞:de-clutter and spark joy (教主話令你好有喜悅感覺東西才keep)

tsung    發表於 19-1-23 21:10

珍珠宮

睇咗一集,好慢,無乜心機睇。美國人屋企鬼咁大,只要學分類收納就夠。

wcpcelia    發表於 19-1-23 12:17

珍珠宮

睇咗一集,好慢,無乜心機睇。美國人屋企鬼咁大,只要學分類收納就夠。

水晶宮

回覆樓主:

我唔太鍾意佢嘅摺衫收納方法。

子爵府

覺得好做作,又要跪門口作法咁

子爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

男爵府

抺茶雪糕 發表於 19-1-23 10:14
覺得好做作,又要跪門口作法咁

日本文化嘛

第一集有兩個小朋友年輕媽咪同間屋祈禱完真心喊咗出嚟。我都feel到佢有幾多struggles,個女成日I want boobies(飲人奶)

男爵府

petitsomeone 發表於 19-1-23 09:56

我初頭都有猶疑過跟唔跟呢個方法
不過見我女(高小)次次著衫反轉成個櫃桶搵
同佢摺完又整亂過真係火都嚟
我俾佢睇黑人家庭個集(兩個青少年兄妹)
宜家亞女用呢個方法管理好自己啲衣櫃

男爵府

我有一個疑問
用佢褶TEE個方法 如果我有20件黑色TEE
件件都褶到咁細,咁唔知邊件打邊件
要逐件開來睇?
唔喜歡褶到咁細,著果陣會好巢

睇左幾集覺得好悶,集集都係講/做相同既野
其實係佢地唔掉野姐,要人叫先做
掉野都要講thank you 又要成家跪地下 好造作

外國屋企咁大已經好過我地香港好多啦
只要唔好過度買野 又肯掉野其實唔駛學佢果套收納

大宅

choiyan05 發表於 19-1-23 11:05
我有一個疑問

斷捨離喎,我諗你需要諗下到底係咪需要20件差唔多樣嘅黑色Tee

大宅

分甘同味 發表於 19-1-23 08:32
最近睇Netflix斷捨離教主麻理惠主持嘅Tidying up with Marie Kondo學到好多野,上YouTube Facebook Instagr ...

睇咗少少,覺得節奏慢,佩服佢執屋執到發咗達
証明屋企要乾淨整齊少雜物,運氣自然會好

珍珠宮

choiyan05 發表於 19-1-23 11:05
我有一個疑問

我都覺得無乜嘢學到,我斷捨離狠過佢,無實際value 嘅嘢早就唔留,講乜鬼’thank you’

至放tee 同運動衫褲, 我習慣捲埋, 係好過傳統摺疊,又唔會有摺痕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

petitsomeone 發表於 19-1-22 19:56

我都覺得反而好煩,摺到細到咁,你話去旅行pack 喼冇位就話啫,屋企唔駛咁壓抑吧

伯爵府

我覺得執屋,由混亂執到整潔不是最難,最難係要保持整潔的狀態。 家有豬隊友的話,點執都搞不掂

大宅

Ononluk 發表於 19-1-23 09:24
...

agree, 一向like Netflix,但呢套真係好悶,個女人又作狀,好多講同做嘅都多餘

男爵府

FastandFurious 發表於 19-1-23 11:22
斷捨離喎,我諗你需要諗下到底係咪需要20件差唔多樣嘅黑色Tee

咁5件啦

男爵府

呢套頂唔順, 重覆又重覆咁. Netflix 有套新野叫yummy mummies, 超好睇, 講幾個大肚婆, 有個超級有錢, 個bb要全身名牌...d 衫只可以著一次, 超級推介, 去睇下啦!!!!

首頁

尾頁

跳至