自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

一直都覺得男人大部分時候都可以代女人做湊仔既工作
而我基本上自個女出世開始都係同老婆互相補位咁做
但最近發現有樣野真係學極都唔識
就係氹個女食藥
本身小朋友唔鍾意食藥(應該冇人鍾意飲藥水
逼佢食佢會吐返出來,喊到傻
氹佢飲時佢當我傻佬根本唔show我

但我老婆用氹係真係氹到
講下故事,玩下角色扮演,咩都有
一條橋唔work又有新橋氹佢食
就算用逼佢都可以令個女吐返好少出來
而當老婆不在場時
姨仔,舅仔老婆等等都可以氹到(佢地自己冇仔女的)
但我照辦煮碗時係完全冇用
而我真係完全諗唔到新橋去氹佢食
(其實仲有好多個女唔肯做既事我都逼唔到佢做
又係其他女性叫佢先肯,不過照辦煮碗都有一半成功率
係食藥尤其困難)

問返男性既長輩
大多都唔會負責餵藥所以唔使理
佢地係餵藥時係避席的
冇咩參考價值

真係不得不否認女人天生湊仔女好過男人
有些事真係學唔來

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

回覆樓主:

母愛同父愛同樣重要,但如果小朋友是幼兒,係會親媽媽多少少。
但唔同階段,父母對子女都會起到不同作用。
好欣賞樓主,你已經是位好爸爸

子爵府

回覆樓主:

強媽媽 有咁嘅老婆有福氣,咁有耐性和愛心 㨂得好

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實父母都有各自擔當嘅角色
我覺得都同樣重要

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lingfu 發表於 19-1-23 10:20
但最 ...

……

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

但最 ...

我覺得我老公湊仔都已經好叻!基本上我做到既佢都做到,甚至好過我,但餵藥又真係好似我好d喎...

珍珠宮

回覆樓主:

咁事實,女人人真係有天性~
我都係同老公一齊湊月女,其實我老公湊嘅時間會多過我,但係了解同情緒控制方面,我的確比我老公有辦法,我老公都有學我咁慢慢同個女傾,但收效始終無我咁好,可能我始終係媽媽掛~

子爵府

女女多數蝦阿爸,係會野蠻啲我細個勁驚阿媽,但完全唔驚阿爸,我唔想嘅野佢迫唔到我做,但阿媽啤一啤我已經勁驚,即做

wcpcelia    發表於 19-1-23 14:49

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

但最 ...

互補不足

子爵府

做個靚太 發表於 19-1-23 13:50
我都係同老公一齊湊月女,其實我老公湊嘅時間會多過我,但係了解同情緒控制方面 ...
同你老公一樣
明明對個女時間唔係少
但當佢扭計個類
我真係冇計
老婆解決速度快好多
我就永遠同佢鬥拖

子爵府

藍尾巴 發表於 19-1-23 13:26
唔係,我無心機哄,用暴力灌多,反而爸爸成日哄到
你老公係勁
我真係只能暴力灌

公爵府

回覆樓主:

你娶啱老婆了

子爵府

little06 發表於 19-1-23 13:51
女女多數蝦阿爸,係會野蠻啲我細個勁驚阿媽,但完全唔驚阿爸,我唔想嘅野佢迫唔到我做,但 ...
啲人就話我女蝦我
我就覺得好多時個個唔俾佢做既野我有時會俾
有啲危險性既我係度都會睇住佢做
佢都會拉埋我係度先做

已刪除用户

珍珠宮

王國教室勳章

做個靚太 發表於 19-1-23 13:50
我都係同老公一齊湊月女,其實我老公湊嘅時間會多過我,但係了解同情緒控制方面 ...

哈,我都係老公同我坐月幾個月,又一齊湊,其實老公花時間可能多d。我對個女嚴d,我又係處理個女有辦法過老公,無論鼓勵佢定氹佢。應該係媽媽天性,女有心事都係同我講,明明佢嗲到爸爸暈㗎。試過佢話爸爸唔明白佢,媽媽就明啦

珍珠宮

lingfu 發表於 19-1-23 20:49
同你老公一樣
明明對個女時間唔係少
但當佢扭計個類

所以女人天性真係無錯~
不過就係咁,爸爸更應該同小朋友多D相處,時間可以補回天性!

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-1-24 04:35
哈,我都係老公同我坐月幾個月,又一齊湊,其實老公花時間可能多d。我對個女嚴d,我又係處理個女有辦法過 ...

對~爸爸嘅無奈!
依加我老公,會睇我點樣同個女傾,佢再學~

伯爵府

肯試肯做,已經
有時係人夾人的,兄弟姐妹之中,有些親爸,有些親媽,最重要係搵對方法。

首頁

尾頁

跳至