自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

兒子中一,唯一嗜好是打機 ,有時和同學约埋對戰。

一日四餐及車費、文具我全包,其餘的洗费,我给多少零用適合呢?

目前我一週俾一百元,叫佢學下量入為出,要蓄錢買心頭好(主要係點數卡、電子產品及零食和汔水),要記帳给我看(有app)。如佢做得到才轉為每月一次。週末,佢同朋友出街我會另外俾幾百佢旁身。

現時佢月月清袋,連過年及生日利是錢都洗光,仲試過偷我地錢(佢唔認)。一陣話d同學窮要佢請食野;一陣又話d同學有錢,同佢地出街消费高,唔知邊句係真話。

我想同佢傾下幾多錢才夠,先做個預算,如銀碼合理我會加零用。但他不合作,冇記帳,亦解釋唔倒洗左去邊。

翡翠宮

BB.Mummy 發表於 19-1-23 10:27
f1只提供基本就可

基本即係约幾多?

我唔知打機一個月買幾多錢點數卡為之合理,我唔想佢沉迷。我估佢係要多d錢打機及日日買零食同汽水。在校內佢唔肯只係飲水,在自動售賣機買8-10元一樽汽水,人有我有。一筒薯片,佢一兩日清晒。仲要請同學食或借錢俾人。

買衫,我叫佢以後我俾錢佢,佢自己或和同學去shopping,佢懶到唔肯花時間shopping,要我去買,所以暫時冇這類消费。

翡翠宮

木土土 發表於 19-1-23 10:54
唔識慳,就照而家銀碼繼續比,唔好加!

所有支出要記賬,我覺得你要求過高!

我想教佢量入為出,佢係月光族,記帳係想知d錢晒左去邊,如要儲少少,在那方面可慳d冼。咩係需要,咩係想要。

想孩子長大後點理財,都係自小教起。月月清袋但唔知洗左去邊?當然要佢記帳才可以教佢量入為出,在那方面可節约。

例如不應用太多錢買點數卡或請同學食野來维繫友誼。

翡翠宮

木土土 發表於 19-1-23 11:38

記賬,可以教、提意,但唔係要求!唔係佢自己想做,根本無用 ...

家用我地有每月預算,我有對數架,而且每日買左幾多錢餸逐項記帳。咁洗大左都知點解同在那處可慳d洗。

佢對理財冇概念,有幾多洗幾多,冇晒又問我攞。我連佢d錢洗左响邊都唔知,所以要佢記帳去分析下是否需要定想要,才可加零用或教佢在那方面應節约。

佢唔想記帳冇問題,冇得加零用,佢想加就要証明俾我睇佢用得其所,而不是又想買几百點數卡又要日日買零食及汽水,又要請同學食野。

佢話其他同學好窮,在小食部要佢請,所以洗到冇錢;又話和同學出街洗好多,佢地消费高,又食又買野。
佢前言不對後語,要知真相,唯有記帳。

翡翠宮

miemiemie 發表於 19-1-23 12:33
50蚊一日乜都夠,搭車半價。學校食嘢好平。

佢行路返學10分鐘,唔洗車费,我久不久充值佢八達通。

學校唔俾出街食飯,我一個月俾一次飯錢俾學校。早餐及下午茶都在家吃。

所以如JM 俾200~250元一週,但車費及食飯自付,如扣埋,有剩的錢才有得比較,net數可能少於一百一週。

零食汽水都唔洗日日買,佢仲唔格價買,又要請埋同學。我讀中學時,零用只夠一碟飯錢,我要行半小時返學,想食零食,就捱兩日麵包自己儲。

現在的社會太富裕,孩子唔識節约,當左偖侈品係必須品,所以長大後才有月光族。上一代因捱慣先識儲錢。

翡翠宮

birdbird 發表於 19-1-23 14:00
你已包個仔飯、車錢, 而另外比阿仔每星期果$100, 嚴格来説是多餘, 用得呢100 蚊的地方都係佢 "想要" 而不是 ...

但佢10分鐘行返學唔洗撘車,學校飯錢一個月預缴扣PPS.

100元一週只係零食汽水錢,並非必要。佢要買點數卡就唔好日日買野食或食平d。

佢同朋友出街,我另外俾錢佢。

翡翠宮

bu-b 發表於 19-1-23 15:26
我從來唔比亞仔要用錢來打機
lunch (學校食$2x一日左右)+ 零用$1000一個月,其他文具、車費、早餐、下午 ...

你俾零用多(1000元),佢作咩用途你有冇check?如果冇,買左點數卡你也可能唔知,因唔洗開口問你加零用。

但我個仔係瞞住我去做,又要加零用,所以我先要佢解釋用左係邊。佢話唔知,係大話,所以我要check數。

連佢銀户户口存的都冇晒,d錢鎖在佢自己買的柜筒鎖中,我冇得check佢實在有冇錢剩.

首頁

尾頁

跳至