自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

木土土 發表於 19-1-23 10:54
唔識慳,就照而家銀碼繼續比,唔好加!

所有支出要記賬,我覺得你要求過高!

同意!唔洗加,根本點比都唔會夠!
但又真係唔洗列出所有開支,咁好辛苦!
我仔都係洗$怪!我地怕佢洗到連八達通負錢都唔知,但身上又冇哂$,所以會比$20救命金佢放在手機殼內,而e$20係必定應急先用,用咗要講返點用先會比返佢。

佢中一時,我問佢,如果發現八達通負錢而身上又冇$點算?佢話去我公司揾人借

公爵府

回覆樓主:

阿仔中一喺灣仔返學, 灣仔食飯都唔平, 所以預$60一餐, 每個星期一比$300佢,計埋零食 自己多除少補。 另外八達通車費我包。 通常到星期日佢都有錢剩,有時剩100有時剩幾十,我哋建議佢擺入錢罌儲起。然後到星期一,我又再比$300。

伯爵府

我比囝200元一星期, 已經包埋校外午餐, 要買點數卡, 就要慳食.

但學校成日都放假, 或返半天, 佢都儲到錢. 有成1000元.

唔好比咁多錢細佬, 比開, 唔識慳, 第時做野, 唔夠使用, 仲要問我地取就麻了.

星期五是無飯主婦日

公爵府

回覆樓主:

duplicated

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 11:09
我想教佢量入為出,佢係月光族,記帳係想知d錢晒左去邊,如要儲少少,在那方面可慳d冼。咩係需要,咩係想 ...

記賬,可以教、提意,但唔係要求!唔係佢自己想做,根本無用!

你自己及老公,可以做到每項支出都記賬嗎?

自己有做,唔代表人地一樣要做!自己無做,就更不能要人地做。

公爵府

如果依食住行已包, 一週一百差不多啦, 不應比太多, 因為依個亦是理財的學習過程, 佢要明白, 買左點數卡打機, 在其他方面就要節省, 唔係唔夠就奉旨有得再拿, 佢而家已好好, 唔洗打工, 唔洗交稅, 到第二時佢都係要理財架啦, 不如而家就學
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sasa0208 發表於 19-1-23 10:55
我女無咁豪,從來唔會買點數咭打機

開左個頭好難唔買喇

我仔打機, 從來唔會科水, 最多佢老豆俾佢買過1,2次石(神魔)
而家18歲, 無乜物慾, 最多買吓文具, 同佢出街佢見餐貴都會幫我慳, 搵D抵食既餐廳

另一個14歳, 又係無物慾, 俾幾多佢都係儲, 基本上佢唔要求我地俾零用, 俾佢都唔要

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

偷錢 你真係要好好同佢傾下喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

買點數卡無底洞

tsung    發表於 19-1-23 20:45

水晶宮

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 10:25
兒子中一,唯一嗜好是打機 ,有時和同學约埋對戰。

一日四餐及車費、文具我全包,其餘的洗费,我给多少零 ...

我唔贊成打機要課金,但依家啲細路覺得可以課金裝備自己個角色。

仔當年中一,西灣河返學,學校訂飯,我包車錢文具,屋企早餐,每星期$100,放假無錢,唔跟家庭聚會佢要自己諗掂餐飯,佢極少自己出街。
今年中四,我都係包車錢文具錢,每星期基本$250飯錢連零用。

細女天后返學,學校訂飯,我包文具車錢,每星期$150早餐連零用。

佢地間中都有課金,通常都係因為比賽成績好有獎金先會課少少。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

回覆樓主:

每星期$300, 車費&學校lunch都係零用扣(約$40/日),其餘的佢儲起。之前買手機&整爛眼鏡,我要佢自己係佢儲備拎啲出嚟。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

50蚊一日乜都夠,搭車半價。學校食嘢好平。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

帶飯,八達通每星期同佢入$100,其實佢用吾到$100車費,另每日比$20(一星期比一次),係for 佢有時放學真系好肚餓或PE堂無曬水買下野飲,但其實佢一星期用吾到$50,我有時再比下星期D零用錢佢,佢都吾要,話未用完,我叫佢自己儲。

水晶宮

BB.Mummy 發表於 19-1-23 10:28
f1只提供基本就可

中一都咁大洗

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 10:25
兒子中一,唯一嗜好是打機 ,有時和同學约埋對戰。

一日四餐及車費、文具我全包,其餘的洗费,我给多少零 ...

如果紀錄唔好,我只會俾飯錢車費

子爵府

如果平時已經全包, 零用只係象徵俾100幾十佢, 佢要買野, 就要自己儲錢

伯爵府

DHA勳章

記帳-->要求合理. (申利:我自已都每日用apps記帳)

您可以同佢傾下. 你仔仔覺得須要在邊方面額外買野,

例如說.
$100點數咭.
$200電子產品
$50額外飲食.
$100行街.
合共$450 --->之後再傾大家邊方面係合理消費, 邊方面不必要, 邊方面要慳左先可以有額外享受. 要有目標點樣可以慳錢買到心頭好.

中一話大唔大. 話細唔細. 佢都想有自主權. 禁止佢會心有不甘,
不如大家趁啲個機會傾下.都係一個學習理財的好機會...

又或者比機會佢幫手做家務(eg大掃除). 可以有$ (雖然不是個個都buy啲套),

我自細小學開始. 父母會比零用錢. $2儲蓄. $2買野食, 所以一早已有儲蓄習慣.

子爵府

我女都係中一, 學校所有班級都要出外吃午餐, 返學每日50元包零用錢, 放假無比, 八達通我入( 要搭車返學, 2個月$300), 電話費半年$50, 用wi-fi, 塗改帶我買, 佢無問我取, 我無比

伯爵府

回覆樓主:

其實即係咁,唔同人唔同方法,冇話比幾多、點比、儲幾多、洗幾多先啱!你係父母,你應該知道佢性格係點,你點比/比幾多先適合。

伯爵府

clyl03 發表於 19-1-23 13:00
其實即係咁,唔同人唔同方法,冇話比幾多、點比、儲幾多、洗幾多先啱!你係父母,你應該知道佢性格係點,你 ...

首頁

尾頁

跳至