自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 11:09
我想教佢量入為出,佢係月光族,記帳係想知d錢晒左去邊,如要儲少少,在那方面可慳d冼。咩係需要,咩係想 ...

根本就唔應該俾錢佢買點數卡

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

你唔洗將飯錢、車錢、真零用錢分開比, 每星期一個 lump sum 咁比青年人, 佢至會真理財。佢地有時一歺食少d, 另一餐食豪d, 拉上補下, 可能仲有錢浄。

我比$400 我S.4 仔包一星期午歺及車费, 佢有錢儲。

伯爵府

個記帳app, delete左佢啦,我堂堂一個大人,玩左兩日已經想死,煩到嘔,你果個仲係男仔,唔通想佢將來大個算死草咩
課金都唔贊成,我件都係仔,有課過金,課課吓我覺得唔對路,同佢話課金先升到級即係鬥錢多,有咩好玩呀,唔課玩贏人先叫勁呀
學其他jm話齋,俾開4百就4百,個個星期俾,唔好一個月俾,唔係月頭有錢月尾無哂,等佢慢慢改善,再者,偷錢呢樣真係要教,好好同佢傾吓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 19-1-23 11:38

記賬,可以教、提意,但唔係要求!唔係佢自己想做,根本無用 ...

家用我地有每月預算,我有對數架,而且每日買左幾多錢餸逐項記帳。咁洗大左都知點解同在那處可慳d洗。

佢對理財冇概念,有幾多洗幾多,冇晒又問我攞。我連佢d錢洗左响邊都唔知,所以要佢記帳去分析下是否需要定想要,才可加零用或教佢在那方面應節约。

佢唔想記帳冇問題,冇得加零用,佢想加就要証明俾我睇佢用得其所,而不是又想買几百點數卡又要日日買零食及汽水,又要請同學食野。

佢話其他同學好窮,在小食部要佢請,所以洗到冇錢;又話和同學出街洗好多,佢地消费高,又食又買野。
佢前言不對後語,要知真相,唯有記帳。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 10:25
兒子中一,唯一嗜好是打機 ,有時和同學约埋對戰。

一日四餐及車費、文具我全包,其餘的洗费,我给多少零 ...

我俾1000一個月包埋車費,訂飯我俾,文具我買!

水晶宮

回覆樓主:

你已包個仔飯、車錢, 而另外比阿仔每星期果$100, 嚴格来説是多餘, 用得呢100 蚊的地方都係佢 "想要" 而不是 "必要"。即是説佢從來沒機會分辨用錢在必要及想要。

建議你将现行你包的洗费比個仔, 预鬆少少, .(唔需要再另加$100) 每星期發放比個仔, 等佢自己量入為出。

我仔每星期有$400 包飯錢、車錢, 有錢儲㗎。

wcpcelia    發表於 19-1-23 14:26

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

wamama 發表於 19-1-23 11:19
一星期$200零用, $200八達通。

用完$100零用,先加返$100, $100 通常用來加八達通。 ...

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 13:53
家用我地有每月預算,我有對數架,而且每日買左幾多錢餸逐項記帳。咁洗大左都知點解同在那處可慳d洗。

佢 ...

你覺得佢大洗,支出唔合理,大條道理唔加零用,佢自己想辨法去說服你,用唔用記賬呢個方法,應該係佢自己唸!

但而家你要求佢記賬先可以加零用,佢只會覺得你係唔想加零用,搵借口去為難佢!本末倒置咗!

你不如試下叫埋你老公續項支出記賬,做埋當身教比仔睇!

水晶宮

木土土 發表於 19-1-23 14:13

你覺得佢大洗,支出唔合理,大條道理唔加零用,佢自己想辨法 ...

其實個年青人得果100蚊一星期係自由意志地用在d 食住行以外的東西, 仲記乜鬼賬, 记埋d 雞毛蒜皮。
反而有幾佰蚊在手, 要比食玩行, 记下賬可幫到下手檢討d 錢洗在 "必要" 及 "想要" 的支出上, 至會有意思。

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 10:25
兒子中一,唯一嗜好是打機 ,有時和同學约埋對戰。

一日四餐及車費、文具我全包,其餘的洗费,我给多少零 ...

我老公搵幾皮一個月 都唔會買點數咭 每個人人工同零用都係一個定數 你可因應佢成績進步黎加 間接鼓勵佢考好d 可加可減機制

翡翠宮

miemiemie 發表於 19-1-23 12:33
50蚊一日乜都夠,搭車半價。學校食嘢好平。

佢行路返學10分鐘,唔洗車费,我久不久充值佢八達通。

學校唔俾出街食飯,我一個月俾一次飯錢俾學校。早餐及下午茶都在家吃。

所以如JM 俾200~250元一週,但車費及食飯自付,如扣埋,有剩的錢才有得比較,net數可能少於一百一週。

零食汽水都唔洗日日買,佢仲唔格價買,又要請埋同學。我讀中學時,零用只夠一碟飯錢,我要行半小時返學,想食零食,就捱兩日麵包自己儲。

現在的社會太富裕,孩子唔識節约,當左偖侈品係必須品,所以長大後才有月光族。上一代因捱慣先識儲錢。

大宅

睛靈勳章

中一二500元一星期返6日全包,即是搭車(每日32,佢自己去增值八達通)早餐、午餐。到中三依家就2500一個月,細節一樣,咁佢自己就會就住黎用,有時食慳d,有時就食豪d一餐半餐,佢點用我唔理,但點數咭呢樣野我地冇開這個頭,初中時我堅持唔可以買,打機打到要比錢的就唔好打,所以我仔都冇這個洗費,都有d錢剩架

子爵府

2018復活節勳章

我仔學校訂飯, 早餐屋企食, octopus 每星期入$50 (夠哂搭車),, 文具及學校其他開支我另外比.

我每星期比 $150 佢小息/放學買野食. 佢都有錢剩.儲埋儲埋買自己既心頭好

.

翡翠宮

birdbird 發表於 19-1-23 14:00
你已包個仔飯、車錢, 而另外比阿仔每星期果$100, 嚴格来説是多餘, 用得呢100 蚊的地方都係佢 "想要" 而不是 ...

但佢10分鐘行返學唔洗撘車,學校飯錢一個月預缴扣PPS.

100元一週只係零食汽水錢,並非必要。佢要買點數卡就唔好日日買野食或食平d。

佢同朋友出街,我另外俾錢佢。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 14:37
但佢10分鐘行返學唔洗撘車,學校飯錢一個月預缴扣PPS.

100元一週只係零食汽水錢,並非必要。佢要買點數卡 ...

原来如此。感覺你仔中学的需用模式跟小學生冇大分别。佢係冇機會學曉分辨必需及想要。

子爵府

試下叫佢列出支出清單再討論。不會在無任何理據支持下亂加零用錢,當然也不會不知就裡就企梗不加,因為怕俾太多會變大花筒,也怕小朋友不夠用會都行差踏錯。

珍珠宮

回覆樓主:

一個月500

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-1-23 11:09
我想教佢量入為出,佢係月光族,記帳係想知d錢晒左去邊,如要儲少少,在那方面可慳d冼。咩係需要,咩係想 ...

如果我屋企人要我記帳,我就唔會睬佢。講真,零用錢俾左佢,點用其實阿仔自己話事,佢用多左既,咪自己慳返d, 想買野咪自己儲錢。我以前細個月頭駛大左,月尾就要慳住食飯,慢慢就會識控制d錢點用,又或者想買野,lunch咪食平d儲起黎買。咁先學到理財,如果我阿媽下下要我記帳又話我唔應該洗咩洗咩,我會覺得好煩
建議樓主每月1筆過俾阿仔包哂食飯零用,車錢就另計,佢洗多左都無得再問你拎,咁佢先學到咩叫量入為出

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

$500/月

我仔都鍾意打機,會買ps 年卡上網,但不會用錢買配件/武器

我唔會因爲佢自己洗大咗再俾錢佢

而家佢去左外國升學,只加到$800港幣/月,因住宿巳包三餐

首頁

尾頁

跳至